Saturday, October 07, 2006
Mawi buat hal lagi............

ARTIKEL 1 (Harian Metro 6/10/2006)

SUDAH acap kali SS menulis pepatah, orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa. Namun kata-kata hikmat itu bagaikan tidak bererti langsung kepada seorang artis muda ini.

Baru saja menikmati kemewahan dan kemasyhuran, sudah mulai buat perangai. Tidak lagi sudi memandang hijau rumput di bumi. Barangkali juga dengan sedikit dugaan kesenangan yang Tuhan berikan, dia juga terlupa kepada satu lagi ungkapan lama, hidup ini umpama roda, tidak selamanya kita akan dijulang tinggi.

SS rasa tak payahlah SS berselindung lagi siapa empunya diri. Artis yang SS maksudkan tak lain tak bukan adalah Asmawi Ani atau Mawi. Lagipun, perkara itu terjadi depan mata SS sendiri, seorang lagi rakan SS dan beberapa orang lain. Jadi tidak perlulah SS rahsiakan namanya.

Peristiwa itu berlaku malam kelmarin ketika Mawi menjayakan program Seroja-A Ramadan Special di Hotel Palace of the Golden Horses. Program itu turut dijayakan Ramli Sarip, Salima AF4, Ikhwal, Alwi Al Haddad dan Salleh Brothers.

Antara lain program itu untuk mengisi minda dan rohani pengunjung berbuka di situ. Sambil menjamu selera, mereka disajikan dengan persembahan bersifat kerohanian iaitu lagu-lagu memuji keesaan Allah SWT dan kemanusiaan.

Namun kesyahduan yang baru dirasai itu tidak kekal lama apabila tiba masa SS dan rakan mahu merakamkan gambar Mawi dan Salima, dengan nada yang kurang enak PR artis itu beritahu yang dia tak mahu bergambar dengan artis wanita.

Mengejutkan apabila sebelum ini Mawi tiada masalah bergambar dengan artis wanita tetapi hari itu pendiriannya berubah. SS hormati pendiriannya jika benar enggan bergambar dengan artis wanita tetapi kenapa Mawi tidak mahu menjelaskannya sendiri.

Maka dalam keadaan yang serba tak selesa, hanya gambar Salima dapat dirakamkan. Tiba giliran SS dan rakan ingin menemubual Mawi tetapi entah mengapa dia tidak mengendahkan apabila dipanggil.

Teman wartawan yang bosan dengan perlakuannya itu akhirnya angkat kaki dan tidak kuasa untuk melayan kerenahnya yang tiba-tiba memualkan pihak media.

Menyedari keadaan sedang tegang salah seorang PR Maestro cuba menyelamatkan keadaan dengan memberi alasan Mawi bersikap begitu kerana penat, selepas itu dia perlu bergegas ke studio untuk rakamkan lagu baru.

Bagi SS, ia bukan alasan sebab ia adalah sebahagian daripada tugasnya. Kalau dikira penat SS pun keletihan dari pagi hingga malam bertugas. Tetapi SS tak pernah merungut kerana SS seronok dengan tugasan diberi.

Daripada perlakuannya itu, SS dapat rasakan yang mesej kerohanian tidak meresap ke jiwa Mawi sendiri, kerana dia berdiri di pentas itu semata-mata kerana wang.

SS dan teman ingatkan Mawi dah berubah tetapi rupanya dia kembali ke sikap asalnya. Apa pun pendiriannya dan masalahnya, kenapa Mawi tidak berusaha menjelaskannya sendiri. Kiranya, teguran dibuat terhadapnya selama ini tidak menyusup langsung ke hatinya.

Sepatutnya selepas setahun bergelar artis, Mawi semakin matang, belajar daripada kesilapan lalu dan menjadi insan yang lebih baik.

Mawi mungkin bernasib baik kerana peminat masih menyanjunginya kerana mereka tidak kenal siapa itu Mawi. Tetapi bagi kami yang biasa bertemu dan mewawancaranya, amat mengenali sikap sebenar penyanyi itu. Duhai Mawi, langit itu tidak selalunya cerah. Sebelum mendung tiba, beringat-ingatlah!


ARTIKEL 2 (Berita Harian 7/10/2006)

JENTIK salah tak jentik pun salah, berbelah bahagi betul hati kita. Tapi kalau kita tak jentik, nanti sikap artis yang seorang ni tak akan berubah. Kalau jentik pun kita rasa dia ni bukanlah kisah sangat.
 
Tapi kita rasa peminat di luar sana perlu tahu. Kita dan rakan-rakan wartawan lain sebenarnya dah tak tahan lagi dengan perangai seorang artis lelaki popular ni. Siapa lagi kalau bukan Mawi, juara Akademi Fantasia 3 dan juga Bintang Paling Popular Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2005.

Kita bukan anti-Mawi. Kita tahu bila kita tulis macam ni orang terus buat andaian yang kita ni kononnya anti gila dengan penyanyi yang lebih selesa berkepala botak tu. Tak, kita bukan tak suka. Iyalah kita ni wartawan tak eloklah memilih kasih atau berat sebelah. Tapi, sikap Mawi betul-betul mencabar kewanitaan kita....

Sampaikan salah seorang rakan media ni tak boleh tidur malam gara-gara sikap kurang sopan penyanyi ini. Kalau sebelum ni, Jentik Sikit tak pernah mendedahkan nama artis tapi kali ini memang kita tak boleh sabar lagi.

Kisahnya awal minggu lalu, kita dan beberapa rakan media diundang ke sebuah majlis yang membabitkan jejaka idaman Malaya ni. Hajat kita lepas habis persembahan, kita nak gandingkan penyanyi popular itu dengan seorang pelajar AF4 iaitu Salima.

Kita tak tahu pula yang dia ni alih-alih tak suka bergambar dengan artis wanita sedangkan sebelum ini macam tak kisah saja. Kita boleh faham kalau dia cakap dengan kita tapi masa kita minta kerjasamanya, Mawi hanya diam seribu bahasa sambil membelek telefon bimbit mahalnya sambil menonton kembali persembahannya tadi.

Yang sibuk-sibuk kata tak boleh hanyalah PRnya. Kita biarkan dulu dia menonton kembali persembahannya sementara kita pula ambil kesempatan menemuramah Salima dengan seorang lagi wartawan lain. Kiranya lepas habis 'interview' Salima, kita nak ler 'interview' si Mawi ni.

Selesai saja dengan Salima, kawan kita terus panggil Mawi. Lebih kurang tiga kali jugalah kawan kita panggil Mawi, tapi langsung tak diendahkannya. Ke mana hilangnya nilai budaya tinggi yang kononnya dimiliki penyanyi yang dikatakan sempurna dalam segala segi ni?

Kalau tak nak, berterus terang sajalah. Bukan kita tidak boleh hormati pendirian dia tu, tapi dia hanya diam macam tunggul saja. Sakit hati dengan perangai buruk dia tu, kita dengan rakan kita terus tinggalkan dia dengan telefon mahalnya begitu saja.

Dia ingat kami ni 'hadap' sangat dengan dia. Tolonglah, hormati sikit insan lain. Alasan yang diberikan pihak pengurusannya dia mungkin penat kerana terlalu banyak kerja sepanjang bulan Ramadan ini. Pada kita kalau itu yang menyebabkan Mawi hilang mood, tak payahlah jadi artis. Ini jalan yang dia dah pilih, suka atau tidak dia kena terima juga.

Kalau Mawi penat, kita pun penat juga. Mungkin sudah tiba masanya syarikat pengurusan Mawi menimbang balik jadual penyanyi kesayangan mereka tu. Takut nanti esok-esok bertambah teruk pula perangai dia. Siapa yang susah? Mereka dan keluarga mereka. serima@bharian.com.my
 

ARTIKEL 3 (Harian Metro 7/10/2006)
 
MARAH betul Rosyam Nor dengan kenyataan Mawi yang meletakkan syarat tidak akan bersentuhan dengan wanita untuk berlakon. Seperti menghina pelakon lelaki sepertinya yang sudah 21 tahun di dalam industri ini.
 
Rosyam bukan menidakkan hukum Allah tetapi meminta Mawi berhati-hati memberi kenyataan kepada media. Syarat juara Akademi Fantasia 3 itu semacam memandang rendah pekerjaan yang menjadi sumber rezeki pelakon lelaki.

"Apa Mawi ingat kami bersentuhan, berpegangan tangan dalam filem atau drama, sebab nak seronok-seronok? Naik syahwat?

"Kalau aku berlakon dengan Fauziah Nawi sebagai ibu dan dalam babak itu dia kemalangan, takkan aku nak tengok saja dan hanya bertanya dia OK atau tak sebab tak boleh nak angkat nanti tersentuh?" katanya ketika saya terserempak di Angkasapuri, RTM kelmarin.

Bersentuhan lelaki dan wanita bukan muhrim memang hukumnya haram. Itu sudah termaktub tetapi Rosyam kata, kalau Mawi boleh bersalaman dengan peminat atau orang media (wanita), kenapa di dalam filem tidak boleh?

Saya faham perasaan pengacara Fenomena Seni ini. Namun ia cukup sensitif untuk diperkatakan di sini, bimbang mengundang tafsiran yang lebih panjang. Kadang-kadang apa yang kita maksudkan, lain pula yang orang fikirkan.

Apapun saya setuju, apa saja yang kita lakukan mestilah dengan nawaitu. Inilah yang dipegang Rosyam untuk berjaya sebagai anak seni. Dia ada anak bini yang harus dijaga maruahnya, yang harus disuap dengan rezeki yang dicarinya.

Sebenarnya, Mawi tidak perlu membuat kenyataan begitu. Kalau mahu jadi pelakon, jadilah dan letakkan syarat itu kepada penulis skrip atau pengarahnya saja. Jangan kecoh-kecoh pada media kerana tafsiran orang pelbagai.

Saya menghubungi bekas bilal dan pelakon yang saya hormati, M Rajoli untuk bertanyakan hal ini. Panjang ceritanya! Dia tidak terkejut kerana dia sendiri dilabelkan sebagai menjual maruah semata-mata untuk mencari duit.

Wataknya sebagai ayah yang merogol anak tiri di dalam Cinta Fotokopi dicemuh, kerana bukan setakat bersentuhan tangan tetapi berpelukan demi menghidupkan karakter.

"Hukum berdosa atau tidak bersentuhan ini sudah ditentukan Allah. Tetapi ini kerja saya, kalau saya tidak memberi nafkah kepada anak bini, tentu lebih berdosa. Entah-entah anak boleh jadi perompak untuk hidup.

"Allah memberikan kita peluang lima kali sehari untuk mencuci dosa. Malah Dia beri peluang untuk kita bangun di waktu malam untuk sembahyang tahajud.

"Jadi tidak payahlah jaga dosa orang lain kerana setiap kita sudah diberi penjaga oleh Allah untuk mengira amalan kita. Biarlah malaikat Raqib dan Atib jalankan tugasnya," katanya yang kini sedang menjalani penggambaran drama di Melaka.

Perumpamaan yang diberikan pelakon asal Kelantan ini mungkin kotor tetapi cukup bermakna. Dia mengambil contoh kita membuang air besar, kalau tidak dicuci, ia akan bertambah busuk. Tetapi kalau dicuci selepas setiap kali membuang, ia akan sentiasa bersih.

Saya terus mendengar kata-katanya. Apabila terbabit di dalam lakonan atau nyanyian, bersentuhan pasti berlaku. Ia boleh dielak, tetapi ada caranya. Senang cerita, jangan masuk gelanggang kalau gerak silat belum khatam sepenuhnya.

"Lebih baik jual kopiah, jual kain kerana industri hiburan lain macam sikit," katanya.

Bagaimanapun saya tahu, catatan saya hari ini mungkin mengundang kurang senang pihak tertentu. Seperti yang saya katakan tadi, kita masing-masing mempunyai pandangan. Jadi pandanglah dengan mata dan kepala sendiri!
 
 
KOMEN AKU
 
Hebat isu mawi ni. Cumer satu elemen yg aku nak komen psl situasi yg berlaku kat mawi ni. Elemen atau konsepnya cukup mudah iaitu Hipokrit Tiada Dalam Diari Seorang Manusia. Kalau rasa diri terlalu perfect sampai nak ckp psl dosa org lain tapi perangai masih tak menghormati org lain, tak gunalah berqasidah, marhaban dan berzanji kerana mungkin itu semua hanya hipokrit belaka. Aku lebih menghormati cara Ustaz Asri Rabbani. Bg aku, Ustaz Asri ni mempunyai tahap keagamaan yg tinggi tetapi takderlah sampai nak kecoh nak tunjuk baik kat media. Kita juga mengetahui Ustaz Asri mmg terkenal dgn keramahan beliau dan keramahan beliau mmg mengundang hormat org lain kepada beliau. Jadi, mesej beliau dalam lagu2 beliau bersama Rabbani telah menyerap dlm sanubari beliau.
 
Mungkin seperti kata SS dlm Harian Metro, mesej kerohanian yg mawi selalu sampaikan dlm lagu beliau tidak meresap dlm jiwa beliau. Tu yg sebabnya berlakunya sikap hipokrit dan lupa diri. Ni baru jd artis, kalau jd CEO yg mampu beli Mercedes S Class, tak tau la apa jd. Nikmat yg Allah beri kepada kita bukanlah bersikap tetap tetapi bersifat sementara bergantung sejauh mana nilai kesyukuran kita.
 
Aku sebenarnya agak teruja membaca artikel2 ni especially artikel SS (Harian Metro) & Serima (Berita Harian) kerana jarang sekali wartawan akan memberitahu identiti seseorang artis bila ada seseorang artsi buat hal tetapi agaknya kedua2 wartawan ni mungkin dah over bengang dan muak dgn sikap mawi yg dikatakan berubah sejak tahun lepas lagi. Mmg banyak cerita yg kurang enak yg kita dgr psl mawi sehingga ada kalanya aku rasa tak logik yg Mawi yg dikenali dgn didikan agama yg kuat akan melakukan perkara sebegitu. Tak tau lah kenyataan tu betul ker tak tapi situasi terbaru ni menguatkan kenyataan yg kononnya mawi dah lupa diri.
 
Apa yg diharapkan, agar Mawi mengambil segala teguran dari media dan pihak2 lain sebagai sesuatu yg positif utk beliau. Bukan mudah utk mengecapi kekayaan di dunia ni kerana satu persatu cabaran bakal menanti kita. Jadi apa lagi asset yg fanatik Mawi boleh banggakan kalau dah terkeluar cerita2 sebegini? Takkanlah nak ckp org lain dengki dgn pencapaian Mawi? Dua artikel ni kisah benar yg berlaku dan bukannya fitnah yg disebarkan. Fikirkanlah! Tak semua org perfect. Sedangkan buah durian yg elok pun boleh busuk, apatah lagi manusia!

Posted at 02:19 am by Faiz Nordin
Ada (9) komen, komen anda?  


Saturday, September 30, 2006
Quick Update

Just a quick apdet!

Hepi besday Norman Noor a.k.a Azman Bin Mohd Noor. Besday yg ke 21 tahun. Semoga cita2 beliau utk bergelar artis, akan kesampaian. Rakan2 anda akan sentiasa menyokong anda. Barulah namanya bakal artis kalau ada artis yg buat suprise utk Norman Noor. Thanks jugak kepada mereka2 yg hadir tadi. Elya, Tnie & sopan, Q dan Faidah, Nana, Fiza, Asri, Bob (Bobby Chua), Perancang event a.k.a Aizat dan Bob AF & PA nyer. Kepada norman noor, jgn lupa dgn show2 yg berderet2 sem depan nanti k. Hehehe.

Di kesempatan ini juga, aku nak ucapkan advance besday kepada kakak aku, Elya Roza a.k.a Joyah yg akan sambut besday yg ke 22 pada isnin ni. Sorry kene wish awal sbb isnin ada paper. Semoga elya terus sukses dlm bidang diceburi dan diharap akan menjadi kakak yg baik bukan sahaja kepada riki tetapi kepada aku gak. Kurang2 kan blurr ekk cik elya. Hahaha. :P

Last but not least, diucapkan selamat menempuhi final exam kepada semua student MMU yg membaca blog ni. Semoga kita semua akan tenang menjawab soalan exam nanti. Di harap, sempena bulan Ramadhan ini akan memberi kita rahmat utk menghadapi peperiksaan akhir ini. Blog ini mungkin akan tidak diupdate utk 2 minggu sehinggalah peperiksaan berakhir. Tapi jgn risau, aku masih sempat utk mengucapkan ucapan raya nanti k.

Wassalam

Msg utk Norman Noor dr Adam Melaka :
aDam: bgtau norman aku kem salam..ckp kat dia nanti bila2 kami jemput nyanyi kt melaka ni..hehe
Credit to fiza
for the info.


 

KEMASKINI PUKUL 9.45 MALAM UTK UPDATE GAMBAR2 SUPRISE PARTY NORMAN NOOR


Norman Noor disuprise oleh Bob AF2


Norman Noor terkedu dgn ini semua


Norman Noor dikerumuni 'wartawan'


Norman Noor, Bob & aku setelah selesai segala2nya


Antara yg menjayakan suprise party Norman Noor


Posted at 01:07 am by Faiz Nordin
Ada (12) komen, komen anda?  


Wednesday, September 27, 2006
Kenangan di Bulan Ramadhan

Assalamualaikum....

Alhamdullilah hari ni kita selesai berpuasa 3 hari di bulan Ramadhan. Bagaimana dgn puasa anda? Di harap puasa anda berjalan dgn lancar dan insyaAllah diterima oleh Allah S.W.T. Puasa aku pada 3 hari terawal bulan Ramadhan agak mencabar. Gastrik aku kembali lagi. Seriusly ni bukan alasan aku di bulan Ramadhan. Aku mmg ada gastrik since aku dr kecik. Yg penting buat aku ialah jaga makan di bulan selain bulan Ramadhan. Gastrik yg aku hadapi ni adalah angin yg aku bawa dr sebelum puasa lagi. Pernah sekali 2 minggu sebelum puasa, aku tak makan hampir 24 jam dan inilah puncanya kenapa aku kene gastrik. Now aku sedang follow up makan ubat tapi aku try jugak berpuasa. Cumer aku berbuka lambat 15 minit utk memberi ruang kepada ubat gastrik masuk dlm badan aku dulu. Huhu.

Itu kenangan Ramadhan tahun ni. Aku tetiber teringat waktu pertama kali aku puasa dlm hidup aku. Mungkin org lain start puasa dari darjah satu atau yg lebih hebat lagi dr tadika dah puasa. Tapi tidak bg aku. Aku start puasa waktu aku darjah tiga. Waktu darjah satu ngan darjah dua, aku tak pernah kenal erti puasa dan selamba badak aku makan kat kantin bila waktu rehat. Big Smile. Hahaha. Bila waktu darjah tiga, aku dah mula tau yg aku kene puasa. Waktu tu pun aku backup bawak air dan parents aku dah pesan pd cikgu if aku berpeluh, cepat2 call dorang sbb waktu tu gastrik aku agak teruk gak la. Alhamdullilah, tahun pertama aku puasa, aku dpt puasa full day utk 27 hari. Yg lagi 3 hari tu aku terpaksa berbuka sbb badan aku dah berpeluh dan mcm nak pitam. Huhu. Masih ingat lagi waktu kanak2 dulu, ada ganjaran yg parents kita bg kalau kita dpt puasa full day. Semua kanak2 sure dptnyer.

Masa aku darjah 4 laks, aku mula kenal erti puasa yang yok. Hahaha. Waktu ni, aku lemah giler psl air. Biarlah puasa makan tapi jgn puasa minum. Itu lah rungutan aku waktu tu. Ala beb, kecik lagi. Hehehe. So, waktu tu ada la sepuluh hari ke 15 hari aku puasa makan jer tapi minum di siang hari. Dan mangsa ketika itu ialah water cooler sekolah. Water cooler sekolah laks agak tersorok. So apa lagi, aku asyik keluar kelas utk carik water cooler tu. Hahaha.

Apapun, bila masuk darjah 5, aku dah mulai faham apa perngertian puasa iaitu puasa dr makan dan minum sepanjang hari. Bila dah besar ni, pengertian puasa kita semakin luas. Bukan sahaja puasa dr makan dan minum tetapi puasa dr nafsu dan pancaindera yg lain. Di harap kita termasuk diri aku sendiri dpt mendekati dengan lebih dekat lagi mengenai pengertian ramadhan utk diri kita. InsyaAllah. Selamat menyambung amalan di bulan Ramadhan.

Akhirul kalam, aku sudahi dgn satu hadis junjugan besar kita, Nabi Muhammad S.A.W utk kita sama2 renungi.

Sabda Rasulullah S.A.W yg bermaksud:
Dari Abu Hurairah r.a., katanya: Rasulullah s.a.w. bersabda: ".. orang yang berpuasa mendapat dua perkara yang menggembirakan. Pertama semasa ia berbuka puasa dan kedua semasa ia menemui Tuhannya (pada hari akhirat)".

Wallahuaklam

*Biler tiber Ramadhan, ada satu habit aku yg menunjukan yg aku dah nyanyuk. Biarlah ia menjadi rahsia. Tapi yg pasti, habit aku ni terpaksa aku refer kepada ustaz2 sama ada ia dilarang dlm Islam atau tidak. Huhu*


Posted at 12:05 am by Faiz Nordin
Ada (2) komen, komen anda?  


Saturday, September 23, 2006
Buffet Ramadhan

Assalamualaikum

Bulan Ramadhan menjelma lagi tahun ini. Alhamdullilah kita masih lagi dpt merasai Ramadhan tahun ini. Beramallah kita jika kita mempunyai lapang masa yg banyak. Ambiklah segala peluang utk Ramadhan tahun ini. Sempena bulan Ramadhan ini juga, aku memohon segala ampun dan maaf sekiranya ada antara tulisan2 aku yg terlalu lantang ataupun mengguris hati anda. Baiklah, utk entry kali ini, aku ada listkan senarai tempat berbuka puasa yg dijalankan secara buffet. Bukan niat aku utk anda membazir tetapi kadang2 kita nak rasa gak makan buffet pd bulan puasa ni. Ini cuma guide anda sahaja. Terpulanglah kepada anda utk memilihnya mengikut kemampuan anda. Berikut adalah senarai tempat buffet yg direkemenkan utk anda mencubanya:

Dewan Perdana Felda - Destinasi berbuka ini amat sgt dan teramat direkemenkan. Kaw2 promosi ni. Tapi kalau tak percaya dgn apa yg aku ckp, tanya kat org lain yg pernah berbuka di sini. Kali ini pelbagai makanan dihidangkan oleh caterer D'saji dan specialitynya tetntunya kambing panggang. Harga utk seorang dewasa ialah RM 42 Nett. Tempahan hendaklah dilakukan at least 3 hari kalau taknak kempunan. Hubungi 03-26988302 utk tempahan.

Rahsia Bistro - Anda ingin berbuka secara private dan taknak berebut2 ketika mengambil buffet makanan? Berbukalah secara rahsia di Rahsia Bistro. Pelbagai makanan kampung & seafood disediakan. Hubungi 03-21425555 utk membuat tempahan. Sebuah lagi tempat berbuka yg memerlukan tempahan awal.

Chatz Brasserie, Grand Plaza Pakroyal - Bagi aku, cafe kat hotel ini adalah hotel yg terbaik utk anda menikmati santapan berbuka. Tahun lepas harganya cuma RM 48++ tetapi memandangkan setiap hari cafe ni full maka harga tahun ini dinaikkan RM 75++ utk seorang dewasa. Hubungi 0321472301 utk membuat tempahan. Jgn jd mcm aku tahun lepas yg kempunan utk berbuka di sini. Huhu.

Tonka Bean (Impiana KLCC) - Menyediakan lebih 100 jenis masakan makanan kampung seperti kerabu perut dgn harga RM 78++.

Duyong Restaurant, Kelab Darul Ehsan - Menyediakan 101 hidangan setiap hari antaranya Patin masak Tauchu & Lidah Lembu Bakar. Harga utk seorang dewasa ialah RM 48 nett. Hubungi 0342533708 utk keterangan lanjut.

Restoran Seri Melayu Jln Conlay - Menyediakan makanan kampung dan BBQ. Harga RM 70++ utk seorang dewasa. Hubungi 0321451833 utk tempahan.

Restoran Berputar Menara Kuala Lumpur - RM 100++ dewasa utk buffet scandinavian. Hubungi 0320205055 utk tempahan.

Sime Darby Convention Centre - menyediakan lebih 100 makanan melayu, cina dan asean seperti udang galah masak sambal. Harga utk dewasa ialah RM 65++. Hubungi 0320893688

Cafe Serena Brasserie, Hotel Nikko -  Di sini, anda akan menikmati juadah lebih dari 120 jenis makanan. Bagi yg mampu, rugi rasanya jika anda tak menikmati rendang tok dan ikan patin tepoyak di sini. Harga utk seorang dewasa ialah RM 90++.

Lobby and First Floor, Grand Blue Wave Hotel Shah Alam - Menghidangkan makanan2 japan, malay jawa dan western. Jika anda berbelanja RM 500 keatas, anda akan dpt satu malam penginapan percuma di sana. Harga bermula RM 59++ seorang.

Cafe Utara, Hotel Armada, Petaling Jaya - Menghidangkan malaysian favourites dgn harga RM 56++ utk dewasa

Carousel Cafe, Palace Of Golden Horses - Dgn harga RM 65++ seorang, anda akan menikmati makanan melayu & international. Apa yg membuat aku tertarik dgn menunya ialah tumis udang galah berpetai. Mesti ada antara anda yg dah terliur.

Cafe On The Tenth, Crown Princess Hotel - Dengan harga RM 69++ anda bakal menikmati juadah berbuka puasa dgn authentic kampong delicacies with traditional delights, dim sum and scrumptious cantonese, szechuan and makanan Hunan.

Verandah Cafe, Federal Hotel - Makanan sajian terengganu dihidangkan di sini. Harganya RM 55++ seorang.

Melting Pot Cafe, Concorde KL - Dengan harga RM 69++ utk seorang dewasa, anda boleh menikmati sajian Melayu & Asean food. Speciality di sini ialah Ikan merah bakar bersantan. Bagaimanakah rasanya?

Melting Pot Cafe, Concorde Shah Alam - Bersama chef mydin utk merasai sup gear box dan lebih 100 jenis makanan di sini. Hrga bermula  RM 58++seorang.

Eccucino Brasserie, Prince Hotel - Dgn keistimewaan kambing kuzi, anda boleh menimmati sajian berbuka puasa disini dgn harga RM 75++ seorang.

Abdul & Charlie Cafe, Mines Beach Resort - Kalau nak rasa makanan yg disediakan pakcik & makcik, berbuka puasalah anda di sini. Hrganya RM 48++ seorang

Checkers Cafe, Dorsett Regency Hotel - Dengan harga RM 55++ seorang, anda dpt menikmati Selera Kampung dan istimewanya berbuka puasa di sini ialah makanan Asam Pedas Ekor lembu. Bagaimana rasanya?

First World Cafe Genting Highlands - Menghidangkan Malaysian Favourite dgn harga RM 33.05++

Di Atas Brasserie, Legend Hotel - Dengan harga  RM 68++ bg seorang dewasa, anda akan dihidangkan dgn makanan2 seperti Singapore Rojak, Nasi Kandar, Curry Laksa dan Sharwawa

Makan2 Restaurant, Coronade Hotel - Menyediakan makanan2 seperti ayam tandoori dan ikan bakar dengan harga RM 40++ bg seorang dewasa.

Swez Brasserie, Eastin Hotel - Nikmatilah makanan2 arab yg akan memberikan anda perasaan seperti anda berada di negara2 timur tengah. Kehangatan Arabian night ini berharga RM 78++ utk seorang dewasa.

* No telefon diberi utk tempat yg memerlukan tempahan awal dan sukar utk mencarinya. Yg aku tak letak tu maknanya senang la nak carik no phone tersebut. Hehehe. :P. Selamat mencuba!*

Selamat berpuasa sekali lagi dan terima kasih kerana terus melayari dan memberi sokongan kepada blog ini. Semoga segala amalan kita sepanjang buan Ramadhan ini diberkati Allah S.W.T. InsyaAllah


Posted at 07:58 pm by Faiz Nordin
Ada (6) komen, komen anda?  


Thursday, September 21, 2006
Rampasan Kuasa Dan Semangat Islam di Thailand

Assalamualaikum...............

Rampasan kuasa di Thailand baru berlaku malam selasa lepas. Rampasan kuasa yg dijalankan oleh tentera Thailand berlaku pada pukul 11.45 malam waktu Thailand dan dilancarkan sewaktu PM Thailand iaitu Thaksin berada di New York utk mesyuarat PBB. Aku bukan nak ulas dgn lebih details mengenai rampasan kuasa tersebut kerana kita semua tau yg Thailand selalu berlakunya rampasan kuasa. Maklumlah Thailand adalah satu2nya negara yg belum pernah dijajah dan minda mereka lebih kepada reformasi dlm arus politik sekiranya ada yg tidak kene pada sistem politik mereka.


Jeneral Sonthi Boonyaratglin

Ari ni aku cumer nak bincangkan siapakah dalang di sebalik rampasan kuasa ini. Mungkin anda semua dah tahu yg menjadi dalangnya ialah panglima tentera Thailand. Tapi siapakah beliau? Beliau ialah Jeneral Sonthi Boonyaratglin dan yang paling penting beliau adalah seorang panglima tentera beragama Islam. Beliau telah dilantik Thaksin setahun yg lepas utk menyelesaikan masalah di selatan Thailand yg majoritinya org Islam. Beliau datang dr keluarga yg sgt berpengaruh di Thailand. Moyang beliau adalah seorang pemimpin agama Islam yg terkenal di Bangkok. Beliau juga mempunyai hubungan baik dgn raja Thailand iaitu Raja Bumiphol. Beliau sering menjadi org tgh kepada masalah penduduk di selatan Thailand dan sering kali ianya tidak dpt perhatian dr Thaksin sendiri. Buktinya, kita boleh lihat dgn berita2 letupan bom yg semakin menjadi2 semenjak dua menjak ni di selatan Thailand sehingga menggangu aktiviti bershopping di Hatyai. Hehe.

Berita rampasan kuasa yg dilakukan Jeneral Jeneral Sonthi Boonyaratglin ini sebenarnya telah mendapat keizinan oleh Raja Bumiphol. Mungkin Raja Bumiphol juga agak kurang senang dgn pentadbiran Thaksin yg berpaksikan kepada penyelewengan politik dan rasuah. Sememangnya Thaksin menjadi penyebab kepada kemarahan rakyat Thailand tak kira penduduk beragama Buddha mahupun beragamai Islam. Sedikit sebanyak, rampasan kuasa ini bakal mengubah cara dan kehidupan org Islam terutamanya di selatan Thailand dan ini menyebabkan kredibiliti dan maruah org islam di Thailand semakin tinggi nilainya di kalangan penduduk Thailand. Tapi mungkin di belah pihak US atau negara2 sekutu mungkin menguatkan lagi tanggapan mereka yg org islam ini adalah pengganas. Apapun, kalau penduduk Thailand yg kebanyakannya buddha menganggap Jeneral Sonthi Boonyaratglin ini sebagai wira Thailand yg membuka ruang penyelesaian polemik politik Thailand angkara Thaksin, adakah masih ada lagi nilai kata2 negara2 lain yg tiada kaitan langsung dgn Thailand?


Keadaan di Pattani

Personally, tahniah kepada Jeneral Jeneral Sonthi Boonyaratglin dan umat Islam di selatan Thailand yg tak henti2 memperjuangkan hak mereka sebagai rakyat Thailand. Walaupun pengorbanan mereka takder la sehebat dgn perjuangan Initifada di Palestin tetapi selatan Thailand hanyalah bersempadan di Malaysia dan ini menjadikan perjuangan mereka lebih dekat di hati kita. Kalau anda pernah pergi ke kawasan seperti Pattani yg hampir 90 peratus penduduknya Islam dan anda bandingkan dgn perjuangan mereka, sudah pasti anda rasa perjuangan mereka berbaloi. Bayangkan keadaan negara kita sebelum merdeka dgn keadaan di Pattani dan ia nyata sama.

Wallahuaklam

Wassalam


Posted at 05:21 pm by Faiz Nordin
Tulis Komen Anda Di Sini  


Tuesday, September 19, 2006
Debaran Akhir OIAM

Aku rasa belum pernah aku review one in a million. Sbb OIAM pun dah nak berakhir, maka ada hati laks aku nak citer mengenai rancangan yg menawarkan hadiah bernilai RM 1 juta ringgit. Seperti yg kita semua tahu, OIAM menggabungkan penyanyi2 baru dan penyanyi2 professional. Antara penyanyi profesional yg masuk ialah Dayang Nurfaizah, Farah MI, Aleya (Bintang RTM) dan Faizal (Mirwana). Dgn org lain aku takder la menyampah sbb ketiga2 ni bukanlah popular sgt tapi si dayang nurfaizah ni merupakan artis popular dan menyertai rancangan realiti yg bertanding sama ngan penyanyi2 yg bukan standard beliau. Walaupun apa jua alasan beliau, beliau sebenarnya merendahkan maruah beliau sebagai seorang penyanyi profesional. Aku sememangnya tak suker dgn nyanyian dayang dr dulu lagi especially part kedengaran dengusan nafas. Aku ingat lagi masa dier nyanyi lagu Negaraku versi dier. Ingat lagu Negaraku lagu jazz ker? Sampaikan ada yg bg komen negatif tentang cara nyanyian beliau menyanyikan lagu Negaraku.

Jumaat lepas, Dayang Nurfaizah eliminated from OIAM. Mungkin bg org lain terkejut tapi bg aku biasa jer. Kalau ada yg sedih apabila Dayang tersebak2 nyanyi lagu Mencintaimu, aku hanya senyum jer. Perlu ker berasa sebak telah terkeluar dr rancangan realiti sedangkan realitinya sebagai penyanyi professional pernah & sedang dilalui beliau? Sama keadaannya jika kita amik penyanyi2 evergreen seperti Jat Black Dog Bone ataupun Abg Ito blues gang ataupun penyanyi Dhahlan Zainuddin memasuki rancangan ini. Adakah mereka mahu sedangkan mereka dah terkenal suatu masa dahulu dan adakah dgn cara sebegini dapat mempopularkan kembali mereka dlm bidang seni suara? For me NOT. Kalau kita adaptasi keadaan ini dengan politik, ia sama seperti Tun Mahathir merebut kerusi perwakilan di UMNO Bahagian Kubang Pasu sedangkan Tun Mahathir dianggap Negarawan Malaysia. Tak psl2 kene relate antara hiburan ngan politik. Haha.

Apapun, aku suker dgn konsep OIAM ni berbanding Malaysian Idol. Mungkin OIAM lebih sesuai dgn pemikiran rakyat Malaysia berbanding dengan konsep Malaysian Idol tu sendiri. Ye lah, penyingkiran dibuat pada awal rancangan dan ini boleh mendatangkan lebih debaran. Org malaysia kan suker debaran2 dan emosi2 ni. Lagipun, persembahan OIAM merupakan persembahan penuh satu lagu dan bukannya persembahan separuh lagu seperti dlm Malaysian Idol. Jumaat ini, kita akan mengetahui jutawan baru dan juara pertama OIAM. 2 perserta amatur iaitu Suki & Alif akan berentap dgn Faizal yg juga bekas penyanyi kumpulan Mirwana. Sebelum tu, penyingkiran akan berlaku dan aku harap Faizal pula yg disingkirkan agar Suki & Alif sama2 bertarung. Sejak dua menjak ni, faizal cam kerek membuat persembahan ataupun semasa dikritik oleh Paul Moss & Syafinaz. Kalau diikutkan, pengorbanan yg dibuat Suki utk menyertai OIAM ni amatlah berbaloi dengan wang RM 1 juta ni. Taruhan Suki utk menyertai OIAM ni sudah semestinya SPM yg beliau bakal amik lepas raya nanti. Kalau beliau menang, maka berbaloilah dgn pengorbanan beliau meninggalkan sekolah hampir 3 bulan!

Siaran langsung OIAM akan dipancarkan dr PWTC jumaat ni di 8TV. Mmg pack giler la PWTC jumaat ni sbb ada Matta Fair gak. Bercampur dgn penonton OIAM, mau penuh parking kat depan PWTC ni. Haha. Apapun, selamat menonton final OIAM. Kepada bakal pemenang, dah dpt RM 1 juta ni, pandai2 la gunakan duit tu eekk. Hehehe

Wassalam 


Posted at 03:31 pm by Faiz Nordin
Ada (8) komen, komen anda?  


Saturday, September 16, 2006
Nasi Ambang

Assalamualaikum........

Kali ni aku nak citer psl makanan. Teruja bila teringat pasal Nasi Ambang. Mungkin ramai tertanya2 apakah nasi ambang tu? Nasi ambang merupakan sebuah makanan orang jawa. Di kalangan orang jawa, ia dikenali sebagai Nasi Ambeng. Biasanya, ia dihidangkan masa kenduri arwah di perkampungan orang jawa. Sebenarnya, tujuan asal nasi ambang ni disediakan hanyalah utk tetamu mengalas perut sahaja kerana tetamu akan bawak balik bungkusan makanan yg akan diberikan kepada kaum keluarga tetamu. Tapi sekarang ramai yang jadikan Nasi Ambang sebagai medium perpaduan. Satu usaha yg murni.

Resipi dan penyediaan nasi ambang boleh dikatakan senang gakla. Mungkin yang payahnya sekarang ialah utk mencarik dulang bulat yg lebih senang aku panggil talam jawa. Huhu. Tak banyak kedai yg jual talam jawa ni. Walaupun penyediaan Nasi Ambang boleh dikatakan senang tapi Nasi Ambang boleh dijadikan significant kepada perpaduan orang Jawa mahupun Melayu. Mana taknya, Nasi Ambang bukannya boleh makan satu orang dalam satu talam jawa tetapi dlm satu talam jawa tu boleh dikongsi seramai 3-5 orang. Bayangkan, dalam satu talam jawa, kita suap sama2 Mmg akan terserlahla perpaduan di kalangan kita. Dalam satu talam jawa ni, ada nasi putih, ikan masin, kacang tanah goreng, serunding, ayam goreng setengah ekor  atau ayam masak kicap dan satu jenis sayur. Nasi Ambang tidak memerlukan lauk berkuah sbb ia makan secara ramai2. Satu set Nasi Ambang boleh dimakan 3-5 org satu talam.

Kalau u all nak rasa makan Nasi Ambang, anda boleh pi kat Chatters Cafe kat subang jaya. Tapi kat sana, anda taklah makan nasi ambang secara ramai2 tetapi anda makan seorang satu talam (kecik) yg ada letak sumer ramuan Nasi Ambang. Satu pinggan tak sure laks bapa ringgit. So, kalau anda terasa nak pi makan nasi Ambang ni (tapi ingat sorang satu talam. :p), anda boleh pergi ke Chatters Cafe & Restaurant di SS 17, subang jaya. Sebelum anda pergi ke sana, better anda call dulu sbb takut menu tu dah takder. No phone Chatters Cafe ialah 0356311586. Tapi kalau u all especially suri ramah tangga nak mengeratkan hubungan kekeluargaan, Nasi Ambang adalah penyelesainnya. Nasi Ambang sudah pasti akan mengeratkan hubungan kekeluargaan. Bayangkan, parents ngan anak makan dalam satu hidang yg sama. Nak resipi? Tapi sebelum tu, u all kene carik kedai pinggan mangkuk mana2 utk beli talam jawa tu. Resipi Nasi Ambang adalah seperti berikut:

Nasi putih
Ayam masak kicap (selalu nya 1/4 setiap hidang)
Sambal goreng (sayur campur orang jawa)
Serunding kelapa
Mee Hoon goreng
Ikan kering bulu ayam digoreng (ikan yang kecil2 bila digoreng rangup)
Ulam timun
Rempeyek kacang tanah atau apa2 keropok
Tempe goreng - Optional
Cara Hidang
1- Nasi putih diisi ke dalam dulang besar.
2- Letak ayam ditengah2 kemudian bahan2 lain dikelilingnya. Kadang2 tuan rumah sudah memberi sukatan iaitu kalau hidangan untuk 4 orang, bahan tersebut diletak secara berselang-seli samada 2 bahagian atau 4 bahagian. Kalau diletak satu bahagian setiap satu pun tidak mengapa.
3- Selalunya ade seorang menjadi wakil setiap hidang untuk membahagikan hidangan tersebut sama rata.

Selamat mencuba!


Posted at 11:31 am by Faiz Nordin
Ada (16) komen, komen anda?  


Monday, September 11, 2006
Kasih Dinilai Dgn Wang Hantaran???

Semenjak dua menjak ni aku perhatikan hantaran2 utk perkahwinan dah mcm utk bermegah pulak. Bermula dgn hantaran dr Dato'k kpd siti. yg telah diketahui umum Then Dato' R pula yg bg sebuah kereta BMW dan jumlah hantaran bernilai hampir satu juta termasuk wang hantaran bernilai RM 444,444.44 kepada seorang penari kebudayaan Pahang, Putri Shahanaz. Hari ni pula, ada seorang Dato' dikenali sebagai Dato' F yg juga seorang ahli perniagaan pula memberikan hantaran berupa kereta mercedez & wang hantaran RM 50000 kepada pasangan beliau iaitu pelakon Aleeza Kassim.

Kenapa ini semua boleh terjadi? Bukan berniat dengki tetapi jumlah hantaran yg begitu tinggi nilainya memberi banyak implikasi negatif. Seperti ulasan Mufti Negeri Selangor, Dato' Seri Tamyes di dalam Berita Harian hari ini, beliau menegaskan nilai hantaran yg terlalu tinggi boleh mengaibkan golongan miskin. Di samping itu, akan banyakla lelaki yg tak berkemampuan akan membujang kerana pihak wanita akan demand lebih2 dan sering membandingkan dgn nilai hantaran yg tingi yg diberikan oleh org lain. Dan yg paling penting, perasaan iri hati di kalangan org melayu sudah tentu menjadi lebih kronik dgn penghebahan nilai hantaran yg tinggi di media massa.

Tu kata mufti, tapi bg aku ada pahaman lain yg ingin aku suarakan. Kadang2 aku bertanya gak, adakah kasih syg lelaki kepada bakal isteri perlu ditunjukkan dgn nilai hantaran yg tinggi? Kenapa wang menjadi taruhan kepada kasih sayang sebagai bakal suami isteri? Itu membuatkan aku berasa pelik. Di mana harga kasih dan sayang di zaman yg penuh moden ini? Aku ada gak la bertanya kepada beberapa orang wanita yg belum berkahwin (kalangan member2 aku jer), sama ada mereka bersetuju atau tidak dengan nilai hantaran yg menjangkau ratusan ribu ini. 60 peratus daripada mereka bersetuju dgn hantaran mewah ini. Alasan mereka ialah pihak lelaki akan berasa rugi utk menceraikan mereka kerana hantaran yg pihak lelaki beri masa berkahwin terlalu tinggi. Dlm erti kata lain, penceraian akan membuatkan lelaki2 yg memberi hantaran mewah ini berasa tak berbaloi. Perlu ker ada sikap sedemikian?

Cuber kita perhatikan, ada jugak pasangan yg mana perkahwinan mereka bagai nak rak sehingga memberi wang hantaran berpuluh2 ribu ringgit tetapi perkahwinan mereka berakhir di mahkamah. Then, ada juga pasangan yg hanya kahwin gantung dgn wang hantaran tak sampai RM 5000 kekal bahagia sehingga sekarang. Jadi, persoalannya kembali, adakah wang dan nilai hantaran yg tinggi menjamin kebahagiaan sebagai suami isteri? Tepuk dada tanya iman. Tapi apa yg berlaku sekarang memaksa kami sebagai lelaki terpaksa bekerja dgn lebih keras utk mencari nilai wang hantaran yg tinggi demi utk berkahwin dgn insan yg dicintai. Ye la, skang kan wang hantaran dah mcm konsep Demand & Supply. Kalau wang hantaran di pasaran bernilai RM 20000, takkan pihak lelaki nak bagi RM 5000 jer. Kang heboh sekampung ckp pengantin lelaki kemut. Huhu. Apa la nasib insan bujang mcm aku ni yg tak sekaya Dato'2 tu. ~Nasib......nasib~


Posted at 11:54 pm by Faiz Nordin
Ada (21) komen, komen anda?  


Saturday, September 09, 2006
Gambar Tambahan Norman Noor

Just letak gambar tambahan Norman Noor masa dinner kat UITM temph hari. Gambar2 ni snap pada kemara satu lagi and takder gambar yg tershacking. Mungkin selepas ni, aku kene belajar amik gambar agar tak tershacking lagi. Huhu.


Norman Noor membawakan lagu My Way

 


Norman Noor bersama 'peminat' menyanyikan lagu Kaulah Segalanya

 


Bersama Ketua Program Penerbitan, Fakulti Komunikasi Massa, UITM & Suami

 


Bersama kumpulan MIX dan FO3

 


Bersama Dewi (Mentor)

 


Posted at 01:25 am by Faiz Nordin
Ada (2) komen, komen anda?  


Thursday, September 07, 2006
Filem Heart

SINOPSIS (dipetik dr official website Heart)

RACHEL (Nirina Zubir) is a young energetic tomboy, looking unconcerned but smart and full of initiative - while FAREL (Irwansyah) is a handsome, creative, full of suprises young man. They grew up together and have been friends since childhood. They filled each other's life so much that there'd be no Rachel without Farel around. Their togetherness was so full of joy, laughter and happiness until they grew up.

One day at the bookshop Farel meets a young pretty LUNA (Acha Septriasa), a comic writer. Her books tell a story of a dying and lonely fairy. It was love at first sight for Farel and he confides to Rachel that he had met his dream girl. As a good friend, there was nothing Rachel could do except to give her best to support Farel and help wins Luna's heart. In her efforts suddenly Rachel feels jealous, something she had never felt before.
Being in this situation made Rachel begin to loose her identity. Slowly she tries to change her appearance to look more feminine. Subconsciously all Rachel wanted was to get Farel's attention because she was afraid of losing him. For some reason Luna keeps rejecting Farel's love, but with Rachel's efforts in convincing Luna, she finally accepted Farel in her heart.

As Luna and Farel enjoy the time of their lives, Rachel is drowned in loneliness. To cover up her bitterness Rachel makes up a story about a boyfriend. The great love he has for her.
One day Rachel accidently sees Luna and Farel kissing passionately. Rachel's heart burned up with jealousy. She went amuck then ran away with no direction, resulting in an accident and causing her legs to be amputated. The same time on their happiest moment, Luna had suddently become sick. Both Luna and Rachel are admitted to the same hosiptal. It was there that Rachel eventually saw how deeply Farel loved Luna and how Luna at her most critical time, desperately needed a donor for her heart from the cirrhosis she has suffered.

*Secara konklusinya (tetiber ckp indonesia), filem Heart ni penuh dgn nilai persahabatan & percintaan yang tinggi. Walaupun pada mulanya tidak menerima pada peringkat awal tetapi penghujung cerita ini akhirnya hubungan persahabatan mereka menjadi sepasang kekasih. Transformasi dr persahabatan kepada percintaan menjadi tema dlm filem ini. Mungkin filem ini berkait rapat dgn bait2 lirik lagu Cinta Seorang Teman dendangan Bob AF2. To Fiza, u know our situation 2 tahun lepas. Huhu.*


Review Filem ni dari Anis Kurniawan, penganalisis filem Indonesia

Heart, sebuah film yang mengangkat tentang kebesaran cinta. Digambarkan bagaimana cinta membuat seseorang mampu mengabaikan dirinya demi kebahagiaan orang lain. Rachel yang berteman sejak kecil dengan Farrel diam-diam mencintai Farrel tanpa mampu mengungkapkannya. Sementara Farrel tak pernah menyadari rasa cinta yang tersembunyi dalam benak Rachel begitu besar. Ketika Farrel jatuh cinta pada Luna, Rachel justru mendukung Farrel untuk mengungkap perasaannya pada Luna.

Luna menolak cinta Farrel karena ia merasa hidupnya tidak lama lagi gara-gara penyakit yang menggerogoti tubuhnya. Di sinilah kebesaran cinta yang bersemayam di dada Rachel dibuktikan dengan cara mendatangi Luna tanpa sepengetahuan Farel, dan mengungkapkan betapa besar cinta Farel pada Luna.

Luna akhirnya luluh dan menerima cinta Farel. Bahkan sejak itu Luna seperti menemukan semangat hidupnya yang nyaris padam. Ketika hubungan Farel dan Luna berjalan Rachel merasa bimbang dan kehilangan identitas. Namun ditengah pusaran perasaan itu, Rachel tetap percaya, sudah seharusnya cinta membuat seseorang merasa bahagia jika melihat orang yang dicintainya bahagia.

Tema cinta dan cerita yang diangkat Heart memang sudah terlalu basi. Suasana romantis yang hendak dibangun dengan mengambil setting perbukitan, hamparan kebun teh, danau yang jernih dan tenang, sepasang kura-kura, kedai bunga lengkap dengan kabut dan gerimis, pun tidak mampu menumbuhkan suasana romantis.

Ditambah dengan jalinan plot yang sangat longgar, perkembangan karakter tokoh yang datar membuat film tampak dipaksakan. Dengarlah dialog-dialog yang terlampau klise dan membosankan.
"Semoga kebersamaan mereka tetap abadi dan bahagia"
"Ya, seperti kebersamaan kita,".

Konflik psikologis yang dihadapi Rachel kurang tergarap dengan baik. Sehingga tokoh Rachel hadir bak malaikat tanpa cela. Sementara Luna menjadi gadis asyik dengan dirinya sendiri, tidak memberi respons psikologis terhadap Rachel.

Selain plot yang longgar dan lambat, pilihan setting di pegunungan membuat banyak sekali pertanyaan. Misalnya, dari kultur manakah tokoh-tokohnya. Jelas bukan metropolitan (Jakarta—pen,) namun gaya bicara dan sikap-sikap Rachel, Luna maupun Farrel mencerminkan remaja yang hidup di lingkungan metropolitan Jakarta.

Bandingkan dengan film genre sejenis semisal Tentang Dia, garapan Rudy Soedjarwo yang memiliki plot simpel dan kuat namun tetap komunikatif. Juga perkembangan karakter tokoh-tokohnya yang dinamik sehingga konflik psikologis yang muncul terasa wajar. Tentang Dia juga bercerita tentang cinta dan persahabatan, namun dengan sudut pandang kamera yang tidak biasa membuat. Tentang Dia lebih segar dan jauh dari kesan klise dan memaksakan romantisme.

Jika ada yang menarik dari film garapan Hanny R Saputra ini tak lain penggarapan musik dan lagu-lagu yang menjadi soundtrack film ini. Musik dan lagu-lagu yang silih berganti menghiasi film inilah yang menghidupkan suasana romantis itu, terutama untuk para remaja yang sedang dimabuk cinta. Maklum ini film remaja yang dikemas dengan logika remaja. Remaja yang sedang jatuh cinta sering mengabaikan logika, bukan?

*Selamat menonton filem ni yg berada di pawagam 7 September 2006. Sememangnya bukan muzik Indonesia sahaja yg berada di depan tetapi movie2 Indonesia cuber memonopoli penonton Malaysia dan ternyata mendapat tempat juga seperti filem Ada Apa Dengan Cinta & Eiffel Im In Love. Nyata filem2 Indonesia yg bercorak romantik mendapat hati penonton di Malaysia.*


SOUNDTRACK:

Irwansyah & Acha Septriasa - My Heart

Disini kau dan aku
terbiasa bersama
menjalani kasih sayang
bahagia kudenganmu

pernahkah kau menguntai
hari paling indah
ku ukir nama kita berdua
disini surga kita

bilakah kita mencintai yg lain
mungkin kah hati ini akan tegar
sebisa mungkin tak akan pernah
sayang ku akan hilang

if u love somebody
could we be this strong
i will fight to win
our love will conquer all
wouldn't reach my love
even just one night
our love will stay in my heart
my heart

pernahkah kau menguntai
hari paling indah
ku ukir nama kita berdua
disini surga kita

bilakah kita mencintai yg lain
mungkin kah hati ini akan tegar
sebisa mungkin tak akan pernah
sayang ku akan hilang

bilakah kita mencintai yg lain
mungkin kah hati ini akan tegar
sebisa mungkin tak akan pernah
sayang ku akan hilang
 
Utk download lagu ini, klik SINI

Posted at 11:57 pm by Faiz Nordin
Tulis Komen Anda Di Sini  




Next Page
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< October 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics