Thursday, May 24, 2007
Bukan Senang Nak Jd Senang

Assalamualaikum.....

Sebelum saya memulakan entry ni, saya ingin memohon kemaafan kepada pihak2 yg terasa dgn tulisan saya utk entry kali ni. Mungkin saya sudah bosan melayan karenah pihak2 terbabit yg masih lagi mendesak saya walaupun saya sudah memberi kata putus. Saya pun dah malas nak fikir bender2 ni. Saya pun dah malas mengharap kekayaan yg melalui jalan mudah ni. Saya juga tak mahu berangan2 tentang suatu bender yg saya sendiri pun belum tahu hala tujunya. Semua perubahan saya ni datang dari pendirian saya yg masih memegang prinsip "Bukan Senang Nak Jadi Senang" ditambah pula dengan penjelasan beberapa pihak terutamanya Suruhanjaya Sekuriti (SC). Mungkin ada antara anda yg dah tau bender apa yg saya nak citer. Once again, kepada pihak yg terasa dan involve dlm bender2 alah ni, saya mintak maaf. Ni just my personal opinion from the picisan bloggers like me.

Ok..............Straight to the point la. Isu berkenaan jualan langsung, skim pelaburan yg memberi kadar pulangan yg tidak munasabah dan juga skim cepat kaya ala2 Pak Man Telo. Pernah satu ketika apabila saya diajak oleh seseorang utk menjadi bisnes partner katanya bg sebuah perniagaan SPA di hadapan KLCC, saya benar2 teruja. Saya benar2 mengharap sehinggakan saya meminta pandangan abg saya, kakak saya, Wenkt di France dan juga mak cik saya. To be honest, I like bisness. Kalau saya fail dlm pure bisness, saya mungkin tidak menyesal. Biasalah, dlm perniagaan, ada untung ada rugi tetapi saya akan menyesal SAMPAI MATI kalau duit yg saya laburkan utk bender2 alah skim cepat kaya or jualan langsung etc BURN dgn mudahnya. Selepas saya meminta pandangan org2 yg saya sebut di atas mengenai perniagaan SPA ni, saya mendapat reaksi yg sgt positif. Kesemua mereka memberi support utk saya menjadi bisnes partner utk SPA ni but dorang nasihatkan utk meneliti semua dokumen like financial statement and balance sheet for previous year. Lantaran itu, saya bersama2 dgn Fiza telah pergi ke SPA berkenaan. Dalam perjalanan tersebut, saya punyer pengharapan dgn bisnes SPA ni terkantoi apabila saya terkeluar kata2 yg saya tak sabar nak tgk SPA. Harapan yg begitu membuak2. Saya tak kisah utk melabur dgn SPA ni jika ia betul2 pure bisness. Rugi pun saya tak kisah as long as kita tau yg tu pure bisness. Daripada rugi akan jadi untung. Tu baru bisness.

Sesampai jer kat 'SPA' ni, punah harapan saya. Harapan utk memulakan suatu bisness yg pure musnah. SPA la sgt. Saya hanya pergi ke SPA ni tak sampai 5 minit tetapi saya telah disaiko hampir 3 jam semata2 utk kuarkan duit utk melaburkan satu skim yg boleh saya gelarkan juga skim piramid. Sbb apa? Kalau kita mencecah sesuatu level, kita akan menuju puncak. Bukan AF jer yg menuju puncak. Hehehe. Level2 tersebut memerlukan kita CARIK ORG. Opsss. Dorang tak panggil carik org. Dorang menggelarkan bisnes partner. Hahaha. SPA tu bg aku hanya mencangkupi 5 percent dr bisnes ini. Bisnes ni adalah bisnes duit. Kenapa saya kata disaiko? Saya duduk 3 jam di sana utk dipujuk dan ada la statement2 yg ntah paper kuar dari mulut org2 kat sana semata2 nak tarik saya. Kenapa perlu saiko dan tarik saya utk join bender alah ni? Sbb kalau saya masuk, harapan dorang utk 'menuju puncak' akan lebih senang. Jadi, keluarlah statement2 seperti "takyah bitau parents", "seumur hidup tak buat resume" dan statement yg paling menyakitkan hati ialah "ala faiz, awak ckp jer bisness partner utk SPA, sure org akan interested". Plzzz la. Saya bukan budak sek menengah utk ditipu2. Tak sedar ker statement mereka utk saya menipu org lain pernah digunakan oleh dorang utk menipu saya. Sbb apa saya kata bisness ni bermain dgn duit? Sesapa yg dapat menarik org utk join bender alah ni, harapan utk mereka naik ke satu level yg lebih atas bertambah cerah dan harapan nak jd kaya akan bertambah mudah. Mcm mana la saya tak kata bender ni ala2 skim piramid gak since ada level2. Dah la nak join bender alah ni bukan seringgit dua ringgit mahupun seratus dua ratus tetapi jumlah minimanya ialah RM 2500! Ingat senang ker nak tarik org utk kuarkan duit sebanyak tu utk menyertai bender yg lebih senang saya gelarkan sebagai "Money Game". Kalau melabur duit tu di agensi pelaburan yg disahkan kerajaan seperti Public Mutual dan PNB tu tak kisah la jugak since kita tau duit tu pergi mana.

Skang ni, kita dpt tgk banyak iklan psl pelaburan. Ada yg menjanjikan 100% keuntungan, ada yg menjanjikan gelaran jutawan dlm masa 6 bulan etc. Tapi utk makluman anda semua, banyak syarikat pelaburan yg telah dikenalpasti oleh Suruhanjaya Sekuriti sebagai TIDAK SAH dan sebarang risiko hendaklah ditanggung oleh pelabur sendiri. Berikut adalah message dari Suruhanjaya Sekuriti:

Below is the list of known companies and websites which are not authorized nor approved under the securities laws to deal in securities. The public are advised not to make any investment with companies that are not licensed or approved by the SC. If you require any clarification or wish to lodge a complaint, please contact us at 603-62048999 or e-mail us at aduan@seccom.com.my. Members of the public who come across any suspicious websites, as well as e-mails or any information on the Internet relating to investment advice and services, may alert the SC at the contact number or e-mail above.
A
* Al-Arabic Fund (
www.al-arabic.com)
* ABB Fund (
www.abbfund.com)
* Artemis Wealth Management
* Asia Wallet/ASWtrader/ Splitindex Inc (
www.splitindex.com)
* AM Global Management (
www.nypoe.com)
B
* BHG e-investment (
www.bhg-corp.com)
* Bidvask Investment Ltd (
www.bidvask.com)
* Buy-e-barrel (
www.buyebarrel.com)
* Brentwood Trust Company (
www.brentwoodtrust.com)
* Belton Market (
www.beltonmarkets.com)
C
* Cambridge Capital Trading
(
www.cambridgecapitaltrading.com, www.dubaiex.com) * (Press Release)
* Capital Enhancement Club/ CEC
* CB.IRAQ
* Capital Glory Holdings Ltd
D
* Data Saham (
www.datasaham.com)
* Dragon Gold Sdn Bhd / Dr Iain Gray
* Duit Wayang
* Dana Futures (
www.danafutures.com)
* Dana Modal (
www.angelfire.com/journal2/danamodal)
* Debenture Petal Trust
E
* E-Gold
* E-suisse Fund (
www.esuissefund.com)
* Euro America Index (
www.eaindex.com)
* E-Barrel (
www.ebarrel.com)
G
* GC Group Asset Management
* Good Credit Asset Management
* Gold Quest/ Quest International (
www.goldquest.com)
* Goldmill Wagner Ltd / GA Worldwide (
www.goldmillwagner.com)
* Global Investment Network System (
http://ginsystem.com)
H
* Hibah Funds
I
* IPC Shopping Services Sdn Bhd (
www.ipcshopping.com)
J
* Jai Network Sdn Bhd
L
* Lampe Berger
* Lexworth Prestige
M
* Mercury Acquisition Associates (
www.mercuryacquisitionassociates.com)
* Montego Finance & Securities Berhad (
www.montegofs.official.ws)
* My Dinar (
www.mydinar.net)
* Matrix cash
* Mind-X Solutions Sdn Bhd (
www.beltonmarkets.com)
* My Share (
www.myshare2u.com)
O
* Oregon Invest (
www.oregoninvest.com)
* Ocean Balance Ltd
P
* Pure Investor / PIPS (
www.pureinvestor.com, www.gopips.com)
* Prowealth Solutions (
www.prowealthsolut ons.com)
Q
* Quest International (
www.goldquest.com)
* Quest (
www.quest.net)
R
Remisier (
www.remisier.com)
S
* Sunshine Empire (
www.sunshine-empire.com)
* Swiss Mutual Fund (
www.swisscash.com, www.swisscash.biz) *(Press Release)
* Sweden Fund (
www.swedenfund.com)
* Solid Group (
www.solidworldwide.org)
* Solid Investment (
www.solidinvestment.com)
* Smartcash (
www.smartcash.com)
* Sime Securities (
www.simesecurities.net)
* Starr-Bradley Associates Inc (
www.starrbradleyinc.com)
T
* Tian Ping (
www.tianping2u.com)
U
United Capital Management Inc (
www.brentwoodtrust.com)
Universe Asset Management Inc / Tony So
W
Whitman Pearce & Partners (
www.whitmanpearce.com)
Alpha Numeric
*
www.32505.com
* 3A Consulting Group Sdn Bhd

Source: Security Commission

Lihatlah dari senarai di atas, betapa banyaknyer syarikat pelaburan yg tidak disahkan oleh Suruhanjaya Sekuriti. Kalau anda perhatikan pada senarai di atas, ada satu company yg telah mendapat pengiktirafan PPIM (Persatuan Pengguna Islam Malaysia). Saya mmg terkejut pada awalnya apabila diberitahu yg syarikat tersebut tidak mendapat pengesahan dan kelulusan dari Suruhanjaya Sekuriti sedangkan ia mendapat pengiktirafan dari PPIM. Akibatnya, saya terpaksa menelefon pihak Suruhanjaya Sekuriti bagi mendapatkan penjelasan. Pihak Suruhanjaya Sekuriti memberi penjelasan yg syarikat ini tidak akan memberi pulangan berbentuk duit kepada pelabur mereka jika product mereka tidak dapat dijual tetapi mereka akan memberikan pulangan dlm bentuk product yg sama nilanya dgn amount yg dilaburkan. Saya kemudiannya menelefon pihak PPIM sendiri dan mereka telah mengesahkan hal tersebut. Persoalannya, adakah kita yakin yg product tu akan laku sampai biler2? Kalau product tu dah tak leh jalan, kita nak buat apa dgn lambakan product yg akan dipulangkan kepada kita?

Ini belum lagi syarikat2 jualan langsung seperti Luxor, Amway dan Elken. For ur info, kebanyakan syarikat jualan langsung adalah legal dan berlesen BUT ia bukanlah satu jaminan utk anda jd kaya. Jgn jadi seperti saya yg pernah mengharap kekayaan biler disogokkan dgn kenyataan memasuki jualan langsung boleh jadi jutawan. Mmg benar secara realiti ada yg jadi jutawan dari perniagaan jualan langsung ini tetapi ia lebih kepada nasib ataupun kerana individu tersebut adalah golongan terawal yg join dlm sesuatu perniagaan jualan langsung. Saya pun pernah berdebat dgn kakak saya kerana ketika itu beliau yakin yg perniagaan jualan langsung yg beliau join boleh buat beliau jadi kaya but now? Ia menjadi soalan yg sgt sensitif utk ditanya selepas harapan utk jd kaya melalui perniagaan jualan langsung tersebut MUSNAH. Saya juga ada mempunyai kawan yg sanggup berhenti kerja utk memberi komitmen sepenuhnya kepada jualan langsung beliau tetapi malangnya, sekarang kawan saya tersebut dah bekerja balik dan nampak dari gaya beliau, beliau dah tak jalankan perniagaan jualan langsung ni.

Secara akhirnya since artikel ni dah panjang berjela, saya ingin memetik kata2 pegawai Suruhanjaya Sekuriti tersebut yg melayan panggilan saya selama hampir satu jam. Pegawai tersebut mempersoalkan mentaliti masyarakat kita sekarang yg terlalu taksub dgn duit. Beliau berkata bukan mudah utk jd kaya. Beliau membuat perbandingan seorang doktor dgn seorang pelabur yg mempercayai skim2 di atas. Seorang doktor akan mendapat gaji asas permulaan sebanyak RM 3000 sedangkan masa utk mendapatkan gaji bulanan tersebut mengambil masa sekurang2nya 5 tahun dan bersusah payah dlm menuntut ilmu berbanding seorang pelabur skim2 di atas yg dikatakan akan menjadi jutawan dlm masa singkat. Ternyata statement pegawai tersebut membuka minda saya yg selama ni saya juga memikirkan utk mendapat keuntungan dan kekayaan dlm masa yg singkat. Sebagai panduan asas, pegawai Suruhanjaya Sekuriti tersebut juga meletakkan kadar sebanyak 25% sebagai kadar keuntungan MAKSIMA sesuatu pelaburan yg munasabah. Now, tepuk dada tanya selera. At last, kita perlu salahkan mentaliti kita juga.

Wassalam

*Sorry panjang berjela sbb bender ni dah lama saya perap dlm hati demi menjaga perasaan org lain tetapi disebabkan ada yg mendesak saya terlalu kerap, akhirnya bender yg terperap dlm hati saya 'termuntah' juga.*


Posted at 01:48 am by Faiz Nordin
Ada (10) komen, komen anda?  


Sunday, May 20, 2007
Rumusan Akhir AF5

Assalamualaikum...

Selesai sudah musim 5 Akademi Fantasia dgn kemenangan Mila pada konsert sebentar tadi di kala saya pun sedang berjuang dgn final exam yg masih berlangsung. Ni pun mencurik beberapa detik utk menulis entry ni sebagai penutup tentang cerita Akademi Fantasia di blog ini. Ini adalah terakhir kali saya menulis tentang AF since tahun depan Aznil tidak lagi menjadi peneraju utama AF. Honestly, motif utama saya menonton AF sejak musim pertama lagi adalah kerana Aznil. Tahniah Mila kerana menjadi juara baru Akademi Fantasia selepas Vince, Zahid, Mawi dan Faizal seterusnya memecahkan tradisi juara AF yg sebelum ni digondol lelaki. To me, saya rasa saya tidak perlu utk saya menilai satu persatu persembahan utk konsert final kerana kalau kita tak suker pun dgn sesuatu persembahan, ia tidak berguna lagi since AF sudah melabuhkan tirainya. Saya rasa lebih baik kita 'merestui' sahaja pelepasan mereka yg kini bergelar bintang. Kita sekadar merisik khabar dari jauh tentang perkembangan mereka. Kalau mereka berjaya di luar, kita sokong dan kalau mereka semakin malap di luar, kita beri semangat. Tu sahaja saya rasa kita mampu lakukan.

Kontroversi

Saya rasa sepanjang 5 tahun saya menjadi peminat setia AF, saya rasa tahun ni adalah tahun paling kontroversi. AF tahun ni mencatat 2 report polis sepanjang 10 minggu ia berlangsung. Isu Zana adalah isu yg saya rasa cukup sensasi. Saya masih tidak mempercayai AF tahun ni dimulakan dengan isu gambar bogel. Huhu. Isu otai2 bloggers diugut juga membawa kepada perkhabaran pihak Polis. Alhamdullilah, ia telah selesai sebelum konsert akhir merentak gelanggang dan rasanya isu ini tidak perlu dipanjangkan lagi. Masih terngiang2 di telinga anda mengenai minus one yg lebih teruk dari nada dering polyphonic? Pada awalnya ia sesuatu yg mengecewakan tetapi biler pk balik ia sesuatu yg kelakar rupanya. Sebuah rancangan realiti no satu di Malaysia tetapi minus onenya lebih teruk dari minus one pada majlis penyampaian hadiah sekolah rendah. Huhu. Kontroversi di AF5 diakhiri dengan kontroversi isu debat minggu terakhir. Ramai yg setuju dengan komentar 2 wartawan hiburan tersebut dan ramai juga yg menyanggahnya. Apapun, debat AF minggu terakhir telah membuktikan debat AF tersebut mencapai objektifnya utk menggalakkan setiap pandangan terbuka dilontarkan.

Hospital AF

Nampaknya AF tahun ni juga mencatatkan sejarah. Sejarah yg paling banyak kes peserta sakit. Kita dapat saksikan penyakit2 pun menumpang glemer AF utk tahun ni. Antara penyakit2 yg mengambil tempat adalah seperti sakit kulit, demam campak, kejang otot dan juga sakit tekak. Ia sedikit sebanyak menganggu perjalanan konsert AF. Bermula pada minggu pertama yg mana Aswad tidak melakukan persembahan manakala Fatin hanya menyanyi separuh lagu sahaja. Konsert ke 9 juga terkena implikasinyer juga apabila Candy tidak dpt menyanyikan lagu Cahaya Cinta dgn baik akibat sakit tekak manakala Aswad menjadi 'suprvisor' dalam persembahan lagu bonus utk konsert tersebut akibat tidak dapat melakukan tarian dan pergerakan akibat dari kejang otot. Bagi saya, kemuncak isu hospital AF ni ialah apabila Candy telah menyanyikan lagu Demam. Hahaha. Sekadar cadangan, kalau AF6 diadakan tahun depan, mungkin seorang doktor peribadi utk AF perlu dilantik bagi mengatasi penyakit2 ini dari masuk ke akademi.

AF5 dan Isu Nasional

Saya nampak Astro cuber menjadikan AF tahun ni sebagai isu nasional. Buat pertama kali dalam sejarah AF dan juga rancangan realiti yg berkonsepkan hiburan, ada menteri masuk ke dalam akademi dan berjumpa dengan peserta dengan lebih dekat. Dato' Azalina Othman Said telah masuk ke akademi dan memberi perangsang kepada pelajar2 AF tahun ni. Motif bawak menteri? Tidak cukup dengan menteri, isteri Timbalan Persana Menteri Malaysia juga terlibat secara langsung dalam AF tahun ni. Datin Seri Rosmah Mansor telah memberikan kata2 aluan utk konsert keenam kalau tak silap. Motifnyer masih saya gali. Huhu. Tidak cukup dengan itu, AF membawa masuk Dato' Sharifah Mazlina yg terbabit dengan penerjunan di Kutub Utara utk memberi lebih semangat kepada para pelajar AF5. AF5 tahun ni juga amat sensitif dengan isu semasa di sekeliling kita. Umpamanya, berita adik Yin yg telah dijumpai yg telah disampaikan ketika konsert sedang berlangsung. Apapun, AF5 bolehlah dikatakan telah menjadi separuh isu nasional utk tahun ni.

Format baru, wajah baru

Honestly, format baru utk AF tahun ni juga menampakkan kesegaran pada AF. Umpamanya 3 org pengkritik tetap, konsep pergi tak kembali dan juga reka bentuk pentas yg lebih menyegarkan. Walaupun pada mulernyer, gimik dan kejutan utk AF5 kali ni tidak beberapa menjadi tetapi bermula dengan Konsert 6 yg mengenengahkan konsep anugerah tu, bagi saya gimik Astro muler menjadi. Tahniah utk produksi Astro yg telah membuka semangat utk penonton utk menonton AF berbanding dgn AF4 yg for me sgt lesu.

Waktu Rancangan Yg Tidak Kene

Saya amat tertarik dgn isu ini. Astro nampak gayanya mengassumekan semua yg minat bola tak tgk AF dan juga mengandaikan yg tak tengok AF takkan tgk bola. Yg jadi mangsa? Sudah pasti kedai2 makan terutamanya kedai2 mamak yg berbelah bagi nak bukak channel mana. Dari konsert pertama sehingga konsert 8, waktu konsert mingguan AF clash dengan siaran langsung EPL dan lebih mengharukan keadaan, konsert final AF clash dengan final FA Cup. ~Chelsea gol td pun masa break terakhir before result AF announce. Dah la game yg patut tamat kol 12 berlanjutan sehingga extra time. Cam ada janji jer dua2 final ni.~ Hanya konsert 9 sahaja yg tak clash dengan apa2. Konsert minggu ketujuh juga clash dgn AIM. Sepatutnya Astro lebih bersikap tolak ansur. Takkan nak suruh pihak EPL utk tukar hari @ waktu perlawanan semata2 sbb konsert AF di Malaysia. Di harap, Astro lebih bersikap terbuka tentang hal ni.

Selamat Tinggal Aznil

Secara rasmi, tiada suara Aznil dalam AF musim2 akan datang. Majlis perpisahan yg singkat td betul2 bermakna kepada saya yg selama ni mengikuti perkembangan AF dari AF1 lg. Terasa sebak di kala hampir semua bintang AF dari musim pertama lagi mendendangkan lagu Kenangan Terindah sebagai satu ucapan selamat tinggal kepada Aznil. Sebelum AF, nama Aznil tidaklah sepopular sekarang. Tapi ntah mcm mana, AF betul2 telah melonjakkan nama Aznil selaku pengacara No 1 Malaysia. Dari segi populariti mahupun dari segi terbaik, Aznil adalah orgnyer. Saya takleh bayang AF tanpa Aznil. Buat masa ni, saya masih mengaitkan Aznil & AF umpama irama & lagu. Semoga Aznil terus sukses di luar. Perjanjian Aznil dgn Astro pun tamat September ini. Mungkin rezeki Aznil akan berpanjangan di stesen2 Tv lain jika perjanjian tersebut tidak diperbaharui. Good luck Aznil. I adore u!!!!

Top 3 Persembahan Utk AF5

Aizat - Perpisahan
Ebi & Mila - My Heart
Mila - Pudar

The Best Tagline

I have to be fair sbb bagi saya ada 2 taglines yg bg saya cukup best. "Kasi Gegar" dan "Baikkkk Punyerrr" dari Dafi merupakan taglines yg sememangnya original dan best. Tak semua boleh beri tagline "Kasi Gegar" seperti Aizat dan tak semua org boleh beri tagline "Baiikkk Punyerrr" style Dafi yg kesengauan dan dibayangi wajah dier yg cute. Ekekeke.

Kesimpulan

Wow, nampaknyer entry kali ni antara entry terpanjang saya. Entry ni juga mengajar saya kata ganti nama diri "aku" yg sering saya gunakan nampak kurang ajar. Tahniah kepada pihak produksi AF tahun ni yg berjaya menyuntik kemeriahan AF daripada kelesuan tahun lepas walaupun tidak sehavoc AF2 ataupun AF3. Tahniah sekali lagi kepada Mila yg telah menjadi juara AF5.

Ulasan lain:
Budiey
Sultan Muzaffar
Klubbkidd
Mr Manager
Ajami
Noumad
Leo
Faidhi

Download mp3 konsert AF
Muat Turun

*Tak sabar nak download lagu Persis Mutiara tu. Sedap giler seyh*

 


Posted at 02:02 am by Faiz Nordin
Ada (7) komen, komen anda?  


Friday, May 18, 2007
Terowong SMART.... Berkesan atau tidak?

Assalamualaikum.......

Lama gak tak apdet blog ni. Minggu ni agak bz dgn exam. Next week ada 2 lg paper yg perlu diselesaikan sebelum aku bertukar ke satu alam baru iaitu aku akan pi practical selama 6 bulan di salah sebuah audit firm di USJ. Kali ni nak ubah hangin sikit. Asyik ckp psl Akademi Fantasia jer, kali ni nak cerita psl Terowong SMART yg telah dibuka pada umum pada 14 Mei yg lepas. Terowong ni adalah satu kesinambungan antara terowong air dan laluan jalan raya. Ia mempunyai 2 tingkat laluan jalan raya dan satu tingkat laluan air. Sebenarnya, tujuan utama Terowong SMART ni dibina utk mengatasi masalah banjir kilat di Kuala Lumpur dengan mengalih air berlebihan ketika banjir kilat dari Sungai Klang dan Sungai Ampang untuk mengelakkannya memasuki pusat bandar raya. Tujuan utk melancarkan trafik di Kuala Lumpur adalah tujuan sampingan pembinaan terowong yg jaraknya sepanjang 9.3 KM. Lebih kurang sambil menyelam minum air la. Terowong ini bermula di lebuhraya KL - Seremban berhadapan dgn TUDM Sg Besi dan mengunjur sehingga ke pusat bandar. Ada 2 susur keluar di pusat bandar iaitu di Jalan Davis yg mana akan menghubungkan anda ke Bukit Bintang dan juga di susur keluar di Jalan Tun Razak berhadapan dgn Wisma Time.


Pelan dalaman terowong SMART

Persoalannya, adakah Terowong SMART ini akan menyelesaikan masalah trafik di Kuala Lumpur yg berlaku sejak sekian lama? Dalam laporan di Utusan Malaysia, pihak Polis mengatakan yg masih terlalu awal utk menilai keberkesanan atau sebaliknya melalui pembukaan terowong ini. Menurut Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Mohd. Hamza Taib mengatakan yg pihak polis memerlukan masa utk mengkaji kesan pembukaan terowong yg merupakan usahasama antara Gamuda Berhad dan juga Jabatan Pengairan & Saliran. Aku tertarik utk membuat ulasan mengenai kesan terowong ini as my personal opinion.

As we know, keadaan trafik di Kuala Lumpur ini meliputi banyak kawasan. Kita mungkin berasa pelik kerana kesesakan trafik di Kuala Lumpur ini tidak mempunyai starting point. Kalau anda masuk ke Kuala Lumpur dari jam 7.30 pagi hingga 9.30 pagi dan juga 4.30 ptg hingga 7.30 mlm setiap hari bekerja, anda akan mendapati hampir kesemua jalan di Kuala Lumpur lumpuh dlm lemas kesesakan. Nak patah balik tak boleh, nak kedepan pun tak boleh. Maka, ramai beranggapan dgn pembukaan terowong SMART ini, maka kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dapat dikurangkan especially antara Sg Besi ke Jln Tun Razak. Ya, mmg betul kesesakan jalan raya antara Sg Besi ke Jln Tun Razak dpt dikurangkan tetapi apa yg berlaku selepas keluar dari terowong? Dua susur keluar iaitu di Bukit Bintang dan juga Jln Tun Razak berhadapan Wisma Time adalah merupakan spot yg sering menghadapi masalah keseakan jalan raya. Kesesakan di Jalan Tun Razak mengunjur sehingga ke Lebuhraya Mahameru dan terus berpanjangan ke Lebuhraya Persekutuan dan kesesakan di Jalan Bukit Bintang berpanjangan ke Jalan Sultan Ismail dan terus merebak sehingga ke Jalan Kuching. Mungkin sekarang keadaan masih terkawal tetapi apa yg berlaku dlm 5 tahun akan datang yg mana bilangan kenderaan waktu itu pastinya makin bertambah? Sudah pasti kesesakan di dua susur keluar ini akan merebak ke dalam terowong itu juga especially bila pertembungan antara kenderaan yg akan keluar melalui jalan biasa dan juga dari terowong SMART ini.

Satu pelan jangka panjang perlu dilakukan lagi utk benar2 mengatasi masalah kesesakan di Kuala Lumpur. Walaupun tidak seteruk kesesakan lalu lintas di Bangkok (1 km mengambil masa 1 jam pada waktu puncak) tetapi Kuala Lumpur juga merupakan antara bandaraya yg menghadapi masalah kesesakan lalu lintas yg teruk di dunia. Kita tak boleh mengandaikan masalah kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dapat dikurangkan melalui pembukaan Terowong SMART ini. Tetapi aku bersetuju yg pembukaan Terowong SMART ini dapat memudahkan pengguna jalan raya utk memasuki pusat bandaraya tetapi ia bukan menjamin masalah kesesakan lalu lintas di pusat bandaraya dapat dikurangkan. Mana tau ia mungkin membawa kesan yg lebih buruk pada masa akan datang.

Walauapapun, tahniah kepada pihak Gamuda Berhad dan juga Jabatan Pengairan & Saliran yg telah dpt menyiapkan terowong SMART yg boleh dikatakan antara salah satu kebanggaan Malaysia. Terowong yg seumpamanya di dunia. Terowong yg mendapat liputan di Discovery Channel. Kepada anda yg ingin mencuba laluan di terowong SMART ini, kerajaan memberi tempoh sebulan percuma kepada pengguna jalan raya dan selepas 15 Jun 2007, satu kadar tol akan ditetapkan. Di harap, kadar tol utk terowong ini berpatutan. Ini kerana kerajaan perlu memikirkan tanggungan rakyat dan juga fungsi utama terowong ini dibina yg merupakan sebagai pelan utk mengatasi masalah banjir.

Wassalam

 


Posted at 09:30 pm by Faiz Nordin
Ada (10) komen, komen anda?  


Sunday, May 13, 2007
Konsert 9 AF5

Minggu ni banyak lagu2 best yg dipilih oleh akademi. Kebanyakannya adalah lagu2 hits masa kini. Hanya lagu Copacabana sahaja yg merupakan lagu lama. Konsert ini adalah konsert terakhir di Dewan Sivik sebelum konsert final yg akan mengegarkan Stadium Putra Bukit Jalil. Berikut ulasan ringkas utk konsert kali ni:

Shawal & Candy - Menari Denganku
Lagu ni adalah sebuah lagu yg seksi. Honestly, aku terhibur dgn persembahan Candy dan Shawal utk lagu ni. Shawal pun tampak selesa dan sesuai nyanyikan lagu ni. Butang biru menjadi isu sama seperti Dafi minggu lepas. Provokasi atau terlupa?

Aswad - Langit Biru
Aswad dikatakan klon Mawi dari segi gaya, tinggi dan sikit2 pada suara. Jadi lagu ni sebenarnya menjadi ukuran sama ada benar Aswad klon Mawi atau tidak. Kita tau yg Aswad sakit melalui Diari. Vokal Aswad tidak menjadi masalah tetapi vokal beliau yg seiras dgn Mawi terserlah apabila Aswad nyanyi lagu ni. PengAnti Aswad tentu akan menggelarkan beliau Raja MC. Apapun,  overall memuaskan sahaja.

Heliza - Ya Atau Tidak
Banyak lagu Erra Fazira yg lebih menonjol dlm tarian compared to vokal. Vokal Heliza tidak menyerlah sgt dlm lagu ni kerana lagu ni memerlukan backup vokal yg lebih. Tapi pergerakan tarian Heliza membantu utk menyerlahkan persembahan beliau. Yg penting, aku dah tak nampak kontrol cantik yg over dari Heliza utk 2 minggu berturut2. Congrates!

Ebi - Bukan Diriku
Selain dari Kenangan Terindah, aku menyukai lagu Kehadiranmu dan Akhir Rasa ini. Aku kurang masyuk dgn lagu Bukan Diriku ini. Vokal Ebi sesuai dgn lagu ini. Magic Ebi dah dtg. Tapi for me persembahan lagu Kasihnya Laila yg terbaik dari Ebi. Hehe

Mila - Pudar
Lagu ni antara killer song dan melonjakkan lagu nama Rossa and lagu ni juga adalah lagu killer song utk menunjukkan pada kita betapa magicnya Mila. I adore his vocal since masa dier nyanyi lagu Aishah and tonite she proved that Mila ialah seorang yg mempunyai pakej yg sungguh complete. Lantakla org nak kata dier gedik minat Dafi etc but yg penting Mila jujur and vokal dan persembahan beliau pastinya boleh mencairkan jejaka di luar sana. Kecik2 cili api. Tahniah!

Shawal - Copacabana
Shawal's performance not attract me. I dont know. Dier tampak terlalu asing dgn kareography lagu tersebut dan juga dancers. Suara? Tiada perubahan sejak dr konsert pertama. Beliau ada tone yg baik tetapi belum dapat digilap lagi oleh tenaga pengajar.

Candy - Cahaya Cinta
Lagu pada asalnya ditujukan utk Dato' K yg mana dipersembahkan oleh Siti Nurhaliza pada majlis perkahwinan beliau. Versi Candy, lagu ni ditujukan pada Dato' L (Lotter). I know dier sakit tekak and disebabkan alasan tersebut, Candy tampak tak yakin bawak lagu ni. Candy juga banyak cover part tinggi lagu ni dgn adlipse. Takper, boleh dimaafkan since sakit. Hopefully next week masa final, it should be ok.

Aswad & Heliza - Jogt Cinta Sakti
Nothing special persembahan mereka. Lagu ni lagu tradisional tapi aku tak nampak lenggok dr mereka. Mungkin Heliza pun tak selesa biler Aswad pun sakit. Jadi, rencah lagu ni sedikit terjejas. 

Ebi & Mila - My Heart
Lagu ni boleh dikatakan lagu duet of the year di Malaysia utk tahun lepas. Perfect persembahan mereka berdua. I really like it. Walaupun sekadar lakonan, tapi feel dorang melebihi org yg sedang bercinta. Hehehe. Tukar2 mic eekk. Haha. Effort yg sungguh menarik. Ada chemistry ker ada english? hehehe. To be honest, vokal Mila dlm lagu ni jauh lebih baik dari Acha. Tapi perlu diingat, Acha bukanlah seorang penyanyi pada asalnya tetapi lebih kepada lakonan.

Overall, aku terhibur dgn konsert malam ni. Cumer tak puas hati apabila butang lampu biru tu mcm dipermain2kan pulak. Lampu biru itu hanya perlu ditekan jika betul2 layak sahaja. Bukan sebab bulan Mei la, nak amik hati la etc. Lawak Mawi dan Yus Raja Lawak pun menjadi. Really like lawak mereka. Mengenai paparan undian terkini masa tgh konsert, bender ni Astro perlu lakukan since konsert 3. Ini sudah pasti menaikkan jumlah undian dan seterusnya menaikkan keuntungan Astro. Ye lah, penonton rasa excited utk mengundi pelajar yg dibawah. Kepada Shawal,  good luck in future. Sekadar memetik kata2 sorang chatters kat @15, "esok hari raya since bulan shawal dah kuar". Hehehe.

Pentas akhir nanti akan menemukan Sabah Vs Penang. 3 peserta dari Sabah iaitu Candy, Ebi dan Heliza (dier lahir je kat Terengganu tapi parents dier now dok Sabah) akan berentap dgn 2 peserta dari Penang. Agak terkejut dgn kehebatan vokal org2 Penang termasuk Dekna. Hopefully kesihatan utk semua finalis ok especially Candy ngan Aswad. Taknak pula, AF5 catat sejarah juga apabila ada finalis perform kat ospital gara2 ada finalis yg sakit. Huhu. Siapa juara? Aku mengharapkan perempuan pula jd juara and I think Mila can go for it. InsyaAllah.

Ulasan lain:
Budiey
Sultan Muzaffar
Klubbkidd
Mr Manager
Ajami
Noumad
Leo
Faidhi

Download mp3 konsert AF
Muat Turun

Utk peminat aizat, ini peluang utk anda:

As for ur info, dunia blog dah ok dgn Aizat. So, kepada anda yg meminati dan merindui vokal Aizat, datang beramai2 ke Saloma Bistro tgh hari ni.

 


Posted at 01:35 pm by Faiz Nordin
Ada (6) komen, komen anda?  


Saturday, May 12, 2007
Semester berjaya buat Norman Noor

Norman Noor akhiri semester ini dgn jayanya. Pelbagai show telah diterima dan beliau telah memegang amanah tersebut dgn baik sekali. Tahniah Norman Noor dan semoga sukses utk semester2 akan datang.


ISS Nite

 


Bersama DJ Phabes dari Fly Fm di Jumbo Mambo Nite

 


Bersama Adibah Noor di UPG Nite @ Menara KL

 


MMU Awards 2007

Bagi sesapa yg belum mendengar suara Norman Noor, anda boleh hayati melalui klip video persembahan beliau di MMU Awards 2007 yg telah berlangsung di MMU Grand Hall. Lagu yg beliau nyanyikan ialah My Heart Will Go On.

* Good luck utk student MMU yg menghadapi final exam bermula 14 Mei hingga 25 Mei 2007. Semoga kita semua beroleh kejayaan pada exam kali ni. InsyaAllah *


Posted at 12:59 am by Faiz Nordin
Ada (6) komen, komen anda?  


Tuesday, May 08, 2007
Kelapa Bakar

Selepas aku memperkenalkan Nasi Ambang (Nasi Ambeng kalau org Jawa panggil) dan aku menghidangkannya kepada rakan2 aku semasa hari raya yg lepas, kali ni aku tergerak hati utk memperkenalkan sejenis minuman yg penuh khasiat iaitu KELAPA BAKAR. Hahaha. Simple jer nama tapi kat Malaysia ni tak ramai tahu psl kelapa bakar tapi kalau kita masuk ke Thailand, Kelapa Bakar (dorang guna kelapa pandan) sgt popular dan lebih popular dr kelapa biasa. Tujuan buah kelapa dibakar adalah utk memanaskan suhu air kelapa. As we know, air kelapa ni mempunyai suhu yg sejuk. Tu sbb org2 melayu percaya yg air kelapa muda dpt menyembuhkan demam campak mahupun demam caca (chicken pox). Kelapa yg dah dibakar juga banyak khasiat. Ia dpt membantu perjalanan darah dan juga dan membersihkan perut kita.

Berlaku sedikit konflik pada cara penghidangan kelapa bakar. Di Thailand, kelapa yg sudah siap dibakar akan dimasukkan ke dalam peti ais utk disejukkan tetapi di Malaysia, kita minum panas2! Di Thailand, mereka tak letak apa2 sebagai perisa tetapi di Malaysia, kita letak pelbagai bender lain seperti madu dan limau purut utk menambahkan rasa kelapa bakar tersebut. Isi kelapa yg sudah dibakar tu pun akan jd lembut. Guna jari pun boleh. Hehehe. Kadang2 kalau kita makan kelapa muda biasa, sudu yg kita gunakan utk mencungkil isi kelapa tersebut boleh bengkok kalau tak kene pada gaya. Kalau kelapa bakar, kita pasti takkan menghadapi masalah since isinya lembut.

Mungkin dekat Malaysia, kelapa bakar kurang popular. Apa yg popular di sini ialah kelapa jelly. Apa kata lepas ni kalau anda semua buat barbeque udang ker sotong ker ayam ker, cuber juga utk barbeque kelapa utk jd kelapa bakar dan rasalah air kelapa yg sudah dibakar. Tapi aku sarankan agar anda letak ais ataupun masukkan ke peti ais buat seketika. Selamat mencuba!


Beginilah cara kelapa dibakar


Posted at 07:58 pm by Faiz Nordin
Ada (5) komen, komen anda?  


Sunday, May 06, 2007
Konsert 8 AF5

Assalamualaikum

Lama rasanya tak ulas mengenai konsert AF. 2 minggu aku tak tgk live Konsert AF sbb berada di luar. So, utk konsert minggu ni, aku akan ulas persembahan2 pelajar AF5. Ulasan sekadar memberikan pandangan peribadi aku sendiri. Rata2 persembahan utk konsert kali ni berjaya kecuali persembahan Shawal. Dah 2 lagu kegemaran aku, Shawal telah rosakannya. Btw, ni ulasan serba sedikit utk konsert kali ni:

Dafi - It's Gonna Be Me
Actually, lagu2 cenggini adalah soul Dafi. Vokal, wajah, personaliti dan gerak tari Dafi adalah pakej lengkap utk menubuhkan sebuah kumpulan boy band. Ini terbukti dgn lagu Uptown Girl, Pecinta Wanita dan juga lagu Nsync ni. Persembahan Dafi utk lagu ni memuaskan. Kalau Dafi buat boy band dgn Adam, sure boy band tu malatop!

Mila - Aku Takkan Bersuara
Aku agak terkejut apabila semua pengkritik memberikan lampu biru kepada Mila termasuk Hattan. Ini kerana first round of the song, suara mila pecah. Aku meminati Mila sejak beliau membawakan lagu Benci Tapi Rindu tetapi persembahan beliau utk lagu Nikki Ardila ni biasa sahaja kerana dibayangi dgn vokal pecah beliau masa sebelum verse. Walaubagaimanapun, masa second round lagu tu, Mila memberikan vokal yg mantap dan suara serak beliau menjadi. Overall, memuaskan.

Ebi - Kau Dan Aku
Rupanya baru aku tau lagu Khafi tu adalah lagu kumpulan Alleycats. Persembahan Ebi memuaskan even lebih baik dari 2 minggu lepas. Lately, dah takder yg istimewa pun mengenai Ebi ni and I dont know y dier still dpt undian terttinggi. Persembahan biasa dari Ebi.

Candy - Perhaps
Lagu ni sungguh menggoda. Alangkah baiknya Heliza tak dpt lagu ni. Kalau tak, apa pulak gelaran yg Heliza akan dpt. Takkan Muslimah Seksi kot. Huhu. Vokal Candy tidak perlu dipertikaikan dan sgt konsisten. Cumer, gaya beliau di pentas sahaja yg kadang2 ok and kadang2 ko. For me, persembahan memuaskan sahaja.

Shawal - Kaulah Segalanya
Lagu ni adalah antara lagu yg aku sgt2 minati tetapi apabila Shawal menyanyikan lagu ni, aku tetiber rasa sgt bosan. Bukan jemu dgr lagu ni tetapi persembahan dan voal beliau tak menarik aku utk mendengar lagu ni version Shawal. Walaupun persembahan beliau tidak seteruk ketika menyanyikan lagu Kaer, tetapi aku masih kategorikan persembahan beliau teruk. Suara beliau agak keras dgn melodi lagu ni dan gaya beliau di pentas agak kaku.

Heliza - Kesal
Kalau aku jadi Heliza, aku akan jd serba salah. Kalau tak all out, nanti org ckp tak feella, tak gali la, tak dptkan air lagu la etc tapi kalau all out ni lah jadinya. Pengkritik pun gelar beliau macam2. Muslimah rock la, menyucikan rockla, rocker pergi masjid la etc. No komen pasal tu but persembahan beliau amat bertenaga. Sebelum ni aku agak anti pada Heliza sbb terlalu kontrol cun tetapi malam ni, aku boleh kata Heliza dah tak kontrol cun dan memberikan persembahan ikhlas. Tapi, adakah anda semua dpt menerima persembahan rockers bertudung?

Aswad - Korban Cinta
Tabik spring pada Aswad. Perlu diingat, jika undian Aswad banyak, ia bukan sekadar undian simpati sbb Aswad anak yatim piatu. Aswad membuktikan vokal beliau sgt2 sedap and apa yg Hattan katakan telah dibuktikan oleh Aswad. Vokal beliau sebenarnya bukanlah vokal yg versatile. Aswad sebenarnya sesuai dgn lagu2 rock kapak dan ini telah dibuktikan oleh Aswad sendiri. Cumer satu genre Aswad tak try lagi iaitu ballads. Teringin nak dgr Aswad nyanyi lagu ballads.

Aznil juga membuat kejutan dgn mengatakan yg AF5 merupakan AF terakhir buat beliau. Mungkin tindakan Aznil adalah tindakan yg bijak. Mungkin juga Aznil mengambil contoh Tun Mahathir sebagai perbandingan. Yg penting, Aznil masih lagi pengacara hebat yg tiada tolok bandingnya. Penyingkiran Dafi juga telah menamatkan episod anak datuk di AF dan juga menamatkan kritikan2 terhadap beliau di forum Cari dan juga di @15. Yg pasti Dato Seri Adnan Yaakob (Menteri Besar Pahang) menjadi lebih kecewa apabila 2 peserta yg beliau sokong tersingkir pada 2 minggu berturut. Good luck Dafi in future!

Ulasan lain:
Budiey
Sultan Muzaffar
Klubbkidd
Mr Manager
Ajami
Noumad

MP3 AF:
Muat Turun

 


Posted at 12:48 am by Faiz Nordin
Ada (9) komen, komen anda?  


Wednesday, May 02, 2007
Perlu ke AFMASUK?

Assalamualaikum

Lama rasanya tak berbicara psl AF. Agak bz pada 2 minggu punyer konsert. Tgk konsert AF pun melalui Jiwang Torrent. Apapun, dgr pula ura2 yg Astro akan membuat AFMASUK setelah didesak oleh pelbagai pihak terutamanya pihak pengkritik. Nak jilat ludah balik ker? Dari awal, Astro memupuk pengundi agar tidak berharap dgn AFMASUK. Tapi skang, sudah ura2 Astro nak buat AFMASUK setelah aizat tersingkir. Kenapa? Adakah Astro terdesak dgn jumlah AFUNDI yg berkurangan tahun ni? Atau adakah Astro rasa penyingkiran Aizat adalah satu kesalahan oleh pengAFUNDI yg mana tidak menilai bakat yg dimiliki Aizat? Sumer mengakui kehebatan vokal Aizat dan bender tu tidak boleh disangkal lagi tetapi utk nak AFUNDI atau tidak, itu hak penonton. Perlu diingat, pengkritik menilai dari persembahan pentas sahaja tetapi pennonton menilai dari semua aspek termasuklah tingkahlaku etc.

Jgn pertikaikan hak penonton utk mengundi. Comparekan jualan album Reshmonu yg diiktiraf sebagai vokal lelaki terbaik di AIM14 dgn Mawi yg tidak diiktiraf di AIM tetapi memenangi anugerah yg bersandarkan populariti seperti Anugerah ERA dan juga ABP. Yg mana lebih tinggi dr segi penjualan album? Yg banyak beli album adalah penonton bukannya pengkritik. So, itu hak penonton utk AFUNDI atau tidak. Mungkin dr segi menilai bakat, penonton nampak seperti buta seni tetapi penonton menilai aspek2 lain yg sama penting seperti interaksi dgn peminat dan juga tingkah laku. So, scope penilaian penonton luas berbanding dgn pengkritik mahupun pemuzik profesional.

Apapun, tunggu sahaja apa yg berlaku kat Debat AF esok pukul 10 malam. Khabarnya golongan profesional seperti DR & IR akan berdebat dgn org2 yg terlibat dlm muzik termasuk pengkritik. Kalau AFMASUK dilaksanakan juga,aku nak tanya di mana letaknya kata2 Aznil masa konsert 1 yg mengatakan takder AFMASUK, pelajar yg disingkir takkan kembali ke dewan atau pergi tak kembali? Mana letaknya kredibiliti Astro dlm hal ni? Dan di mana rasa hormat Astro terhadap hak penonton yg menAFUNDI?

Mengenai konsert minggu ni, thanks sgt2 pd Astro kerana memilih lagu Kaulah Segalanya dari Hazrul Nizam. I like this song so much. Lagu ni sebahagian dari kisah hidup aku. Huhu. Harap Shawal bawak lagu ni dgn baik. Jgn rosakkan cam lagu Kaer ari tu sudeyy. Secara akhirnya, NO AFMASUK! Tak kisahla utk aizat atau pelajar lain tetapi AFMASUK dah basi utk menjadi gimik pada AF tahun ni.

Wassalam


Posted at 09:45 pm by Faiz Nordin
Ada (2) komen, komen anda?  


Monday, April 30, 2007
Sun & Surf Cafe

Kali ni aku nak citer mengenai Sun & Surf Cafe. Cafe ni terletak di Sunway Lagoon Resort & Spa. Mungkin ada yg tertanya2 apakah kelebihan Sun & Surf cafe ni sehingga aku sanggup meluangkan masa utk menceritakan mengenai cafe tersebut. Bagi anda yg meminati seafood yg dimakan mentah2, inilah tempat utk anda. Lebih2 lagi kepada yg menggemari oyster yg dimakan dgn air limau. Aku merupakan org yg menggemari oyster dan juga ikan salmon yg dimakan mentah2 dan disebabkan alasan itulah aku berpuas hati dgn makanan di Sun & Surf Cafe. Menu makanan di sini hampir sama kecuali jika ada promosi dan juga ketika bulan Ramadhan. Selain dr seafood yg dimakan mentah2 tersebut, ada juga makanan lain yg pastinya 'menggiurkan' air liur anda. Makanan lain termasukla lamb chop, beef steak, shawarma, duck chop dan juga beberapa makanan melayu lain termasuklah kari. Yeah, I like lamb chop. ~matilah aku org kata aku tak jaga kesihatan. huhu~

Sebagai pencuci mulut, Sun & Surf Cafe menyediakan pencuci mulut yg hebat. Aku tak pasti samada menu pencuci mulut ditukar setiap hari atau tidak. Pada malam yg aku makan, aku disajikan pencuci mulut seperti strawberri coklat, Choco Top, Aising coklat, kek2 yg mempersona, buah2an yg seperti mata kucing, duku langsat dan rambutan juga disediakan. Tidak lupa juga kuih2 tradisional melayu juga disediakan. Honestly, aku berpuas hati menikmati makan malam di Sun & Surf cafe ini. Aku merupakan food lover dan aku mmg amat berpuas hati dgn makanan di Sun & Surf Cafe. Kalau nak comparekan Courassel Cafe di Palace of Golden Horses, aku lebih prefer Sun & Surf Cafe.

Selamat mencuba!


Seafood yg dimakan mentah. I like!!!



Lamb chop. I like!!!


Strawberri coklat

 


Salah sejenis pencuci mulut


Choco Top


Aising coklat


Terbongkang kekenyangan. huhu


Teruja???
Hubungi Sunway Lagoon Resort & Spa di talian 0374928000


Posted at 12:04 pm by Faiz Nordin
Ada (6) komen, komen anda?  


Monday, April 23, 2007
Org muda melayu tak daftar undi

Petikan dari Utusan Malaysia 21 April 2007:

80% Melayu tak daftar -- Malas dan terlalu sibuk antara alasan mereka - SPR

Oleh: ZULKIFLI JALIL dan SAIFULIZAM MOHAMAD

KUALA LUMPUR 21 April - Sebanyak 80 peratus daripada 4.9 juta rakyat Malaysia yang masih belum mendaftar sebagai pengundi adalah orang Melayu.
Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Ab. Rashid Ab. Rahman berkata, berbanding orang Melayu, kaum lain mempunyai kesedaran yang cukup tinggi untuk menjadi pengundi sebaik sahaja mencapai usia 21 tahun.
Menurutnya, antara alasan mereka enggan berbuat demikian kerana tidak berminat dengan urusan politik negara, malas, terlalu sibuk dan tidak tahu di mana tempat pendaftaran boleh dibuat.
"Kita perlu mengambil bahagian dalam urusan politik negara, tidak semestinya menjadi ahli parti.
"Daftarlah sebagai pengundi kerana undi itulah yang akan menentukan golongan mana yang mentadbir negara dan kalau tersalah pilih, kita yang akan merana," katanya kepada Mingguan Malaysia ketika ditemui di pejabatnya, baru-baru ini.
Sebelum ini, beliau mendedahkan seramai 4.9 juta rakyat Malaysia akan menghadapi risiko tidak boleh mengundi pada pilihan raya umum ke-12 akan datang jika mereka tidak mendaftar selewat-lewatnya Ogos ini.
Ab. Rashid berkata, pelbagai cara dan promosi telah diusahakan oleh SPR.
"Yang peliknya mereka tidak tahu di mana hendak mendaftar tetapi tahu pula lokasi persembahan artis-artis, malah ada yang sanggup tunggu berjam-jam," katanya.
Beliau bagaimanapun memuji tanggungjawab serta komitmen golongan muda kaum Cina yang akan mendaftar sebagai pemilih selepas mencapai umur yang dibenarkan.
Ab. Rashid mengakui kesedaran tentang hak mengundi di negara ini masih rendah berbanding masyarakat Barat.
"Jika kita membaca akhbar setiap hari, laporan muka depan itu biasanya adalah urusan politik.
"Mustahil mereka ini tidak membaca akhbar langsung sebab bila kita baca akhbar, tentulah kita akan berasa terpanggil untuk memberi buah fikiran," katanya.
Beliau menggelarkan mereka yang masih berdegil ini sebagai golongan tidak kisah dan hanya tahu duduk dalam 'kepompongnya' sendiri.

Sebenarnya bender ni aku pernah tulis dlm entry yg bertajuk "Sikap Tak Amik Tahu". Ketika itu takder statistik yg membuktikan apa yg aku tulis tetapi daripda kenyataan dari pihak SPR yg mengatakan 80% daripada jumlah yg belum mendaftar menjadi pengundi adalah org melayu. Nah, satu tamparan buat kita. Adakah sbb hiburan kita alpa utk mendaftar sebagai pengundi yg mana merupakan sebuah nadi dlm mencorakkan kemajuan negara? Tak salah utk berhibur tetapi dlm masa yg sama, kita perlu mengambil tahu hal2 lain terutamanya bab politik dan isu semasa. Kalau tak, relevanlah perumpamaan yg mengatakan kalau Malaysia kene bom pun tak tahu.

Alasan yg mengatakan tidak berminat utk masuk dan politik adalah alasan yg crap semata2. Come on la, takkan nak corakkan masa depan negara pun tak berminat. Mengundi bukannya elemen dalam politik tetapi lebih kepada Nasionalisme dan patriotisme sebagai anak Malaysia. Politik berlaku jika kita masuk dan join parti2 yg bertanding dlm pilihanraya. SPR tak kata suruh masuk UMNO atau PAS tetapi suruh mendaftar sebagai pengundi sahaja. Mengundi adalah hak kita sebagai anak Malaysia. Kita yg berhak memilih pemimpin utk terus memajukan negara. Kita jugalah yg patut bangga jika pemimpin yg kita pilih berjaya menjalankan tugasnya dgn baik dan kita juga perlu bertanggungjawab sekiranya pemimpin yg kita pilih hanya sekadar memegang jawatan dan nama sahaja.

Secara akhirnya, kepada yg berumur 21 tahun ke atas dan belum mendaftar sebagai pengundi berdaftar, sila berbuat demikian. Banyak cara boleh dilakukan tetapi yg paling mudah ialah di pejabat pos. Berdaftarlah dgn kadar segera kerana piliahnraya umum yg akan datang akan muncul bila2 masa sahaja. Jgn take for granted isu ini. Kalau kita leh concern psl bender lain, apa salahnya kita concern kepada bender yg melibatkan maruah kita. Jalankan tanggungjawab anda!

Wassalam


Posted at 11:09 pm by Faiz Nordin
Ada (6) komen, komen anda?  




Next Page
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< May 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics