Saturday, September 24, 2005
Khutbah Jumaat Mengenai Rancangan Realiti TV

Assalamualaikum......

Semalam seluruh masjid di negeri selangor memberi khutbah mengenai rancangan realiti tv kat malaysia ni. Rasanya khutbah sekarang dah mengikut peredaran semasa. ye arr. sejak kebelakangan ni ramai yg dok ckp pasal kemunculan realiti tv yg mana sesetengah rancangan berbentuk sebegini boleh menjejaskan minda dan sensitiviti masayarakat kita. Aku tanak menjadi hipokrit dgn mengatakan aku tak ikut beberapa rancangan realiti tetapi kadang2 ini depends kepada kita sendiri. Tak dpt dinafikan ada beberapa rancangan realiti yg jelas mengubah sensitiviti masyarakat kita. Contohnya Rancangan Mencari Cinta keluaran TV3 yg memaparkan sorang perempuan yg direbuti oleh 10 lelaki. Yg jelas dlm rancangan ini, kita boleh nampak elly (peserta yg kene rebut tu) memberi penilaian mengenai 10 calon suaminya. Ni ker gadis melayu zaman skang? Aku taklah ckp zaman ni kaum wanita takleh mencari timba but mencari timba sehingga 10 timba tidak boleh diterima oleh masyarakat kita. Lihatlah betapa rancangan ini telah diperbincangkan di parlimen sehingga Ahli Parlimen Kawasan Kinabatangan menggelarkan Elly sebagai tergedik2 mencari lelaki.

Rasanya rancangan2 sebeginilah pihak kerajaan perlu memantau. Maksud aku rancangan yg menjejaskan kesensitivitan masyarakat kita. Aku memuji rancangan Fear Factor Malaysia keluaran NTV7 yg bakal ditayangkan hujung tahun ini. Walaupun fear factor ini adalah keluaran US tetapi pihak penganjur di sini telah menyesuaikan keadaan masyarakat malaysia dgn tidak mengadakan segmen makan makanan yg menjijikan. Fear factor Malaysia hanya menguji keberanian rakyat malaysia mengatasi cabaran.

Mengenai rancangan2 realiti lain terutamanya yg berkaitan hiburan, bg aku sudah berubah. Contoh yg kita boleh ambil ialah rancangan AF . Kalau kita tgk masa musim pertama, AF mengikut bulat2 produk dr latin itu yg mana contestants AF memeluk sesama bukan muhrim apabila salah seorang pelajar tersingkir. Tetapi pada musim kedua, AF tidak lagi memaparkan adgen peluk memeluk antara bukan muhrim malahan pada musim ketiga ni AF menjadi sebuah rancangan yg lebeh positif apabila masej2 seperti anti dadah dan imej juara AF tahun ini yg lebeh bersih. Cumer ketaksuban peminat mawi yg sedikit mencacatkan. Bak kata mawi dalam sidang media baru2 ini, yg mana mawi risau melihat peminat beliauy yg taksub dgn beliau.

Itulah yg boleh aku sampaikan mengenai rancangan realiti tv yg ada kat malaysia ni. Apa yg diharapkan kita jgnlah jdkan realiti tv sebagai satu bender yg boleh menjejaskan kehidupan. Nak minat takper cumer ada batasnya. Kepada pengeluar rancangan realiti tv, keluarkanlah realiti tv yg tidak memberi impak negatif kepada masyarakat kita dan jika realiti tv tersebut dicedok dr barat, buatlah kajian yg sedalam2nya agar tidak menganggu sensitiviti rakyat malaysia.

* Memuji tahap gaban rancangan realiti tv seperi Bersamamu (TV3), Explorace (TV3) dan Misi Suara Hati (ASTRO RIA). Tak semua rancangan realiti tv bagi impak negatif.

Posted at 12:37 pm by Faiz Nordin

pakcik mma
October 1, 2005   02:19 PM PDT
 
Thanks kak betty 4 ur opinion. hehehe
Betty MKH
September 30, 2005   09:18 PM PDT
 
btol gak ckp malaikat subuh tu, kalo nk pilih org, bkn semayang hajat tp semayang istikharah...=)

one more thing, bile dh tgl 2 org nih mcm kesian pon ade klu sorang lagi tu x dipilih (mesti pilih salah satu kan?) but the thing is...Lelaki Melayu cepat jatuh cinta n hati diaorg sgt sensitive.

Look at Danial yg mendesak elly yg dia tanyer kat elly wut's elly feeling towards him, mayb sbb dia mmg dh ske kat elly n dia sedar yg chance dia 50% jer sbb ape, sbb dia mmg dh ske kat pompuan tuh. it's look like mcm rancangan ni memain jer...

ikut sgt trend barat sbb bile peserta dh kuar, pastu leh masuk blk....aiseeeyyy
pakcik mma
September 29, 2005   11:22 PM PDT
 
thanks malaikat subuh for ur comment :D
Malaikat Subuh
September 29, 2005   12:17 PM PDT
 
dlm berita Elly ckp die semayang hajat utk diberi petunjuk antara 2 calon suaminya. ni nampak sgt si Elly ni pening sket sbb kalo nk pilih di antara 2 plihan yg baik, BUAT LE SOLAT SUNAT ISTIKHARAH dan bukannye solat hajat. samer la cam kalau kite nk makan mi, sudu boleh...garpu boleh...tp kan garpu lagi sesuai.. ( assume kita nk makan pakai salah satu tu je )
wallahualam.
Malaikat Subuh
September 27, 2005   08:38 AM PDT
 
pendapat sy camni: dlm zaman skrg, disebabkan oleh beberapa faktor, pompuan adalah lebih baik pompuan sendiri yg memilih calon suaminya kerana:
a) lelaki yg baik makin kurang kt dunia ni

b) pompuan plak makin ramai.

c) kalo tk kawin cepat dikhuatiri akan melakukan bende2 terkutuk

so, adalah lebih baik perempuan sendiri yg mencari n memilih bakal suaminya. Program Mencari Cinta tu plak bg sy ade baik n buruknya. Tp yg sy hairan sgt2, 10 lelaki tu berebut sorang pompuan yg tkdela sebaik mane..tudung pon tk pakai. kalo rebut pompuan cam wardina ke..tu leh terima gak:P so, berbaloikan korang 10 org lelaki berebut pompuan tersebut? cube suruh die baca doa qunut, pandai x?
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< September 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics