Wednesday, May 04, 2005
Jalan2 Cari Makan Episode 2

Assalamualaikum.....

Hari ni, aku dah dpt result utk semester ni. Alhamdullilah aku lulus dan pointer aku naik. Syukur sgt2. So marilah aku sambung mengenai jalan2 carik makan episode 2. Ada yg bg komen suruh citer tempat menarik dekat area2 lembah klang. So episode ni aku nak fokuskan kat area lembah klang but still ada tempat kat malaysia yg ingin aku kongsikan. Pasal sri hartamas tak payah la aku citer kan coz takder apa yg menarik di hartamas melainkan kita boleh tgk tv besar kat sana sambil makan (kat uncle don). hehehehe.


WESTERN FOOD

1- Kg Baru - Ada kedai kat kg baru yg jual western food yg best. Dikenali sebagai kedai kapal kerana ada replika kapal di dalam kedai tersebut. Sesuai utk pergi dgn family kerana konsep kedai tersebut adalah utk family. So tak sesuai couple pi sana. :p. Harganya sederhana. Chicken chop sepinggan RM 10.

2- Restoran FI - Ni lagi satu kedai western food yg popular di Lembah Klang. Terletak di sebelah IOI Mall dan di sebelah Petronas Seri Kembangan (Ada 2 cawangan). Menu yg paling menarik ialah Ostrich Chop yg berharga RM 16 sepinggan. Huhuhu. Maklumla bukan senang nak cari ostrich beb. Hehehe.

INDONESIAN FOOD

1- Sari Ratu - Terletak di Desa Pandan Kuala Lumpur (Bersebelahan pejabat pos). Restoran ni diimport dr jakarta tau. Mmg enak banget. Ada gado2, kikil (kaki lembu), otak lembu dan ayam pop. Ayam rock takder tau. Hahahaha. Lagi satu menu istimewa kat sana iala Esteller. Esteller ni mcm abc atau cendol tapi ada letak nangka, buah kabong, kelapa. Mmg sedap gler. Huhuhu.

2- Sari Bonda - Terletak di hadapan Restoran Sari Ratu. Aku rasa desa pandan ni lubuk makanan endon kot. Hahahaha. Makanannya sama jer ngan sari ratu. Cumer, dorang bwk semua lauk kat meja kita. Kita pilih je la. Mmg lawak giler coz lauk yg ada kat sana lebih 50 jenis. So setiap pelanggan yg masuk, 5 waiter akan bwk 5 dulang nak bg kita pilih. Hahahaha. Btw, mmg best.

MAKANAN HUTAN

Nak rasa makan rusa, landak, keldai dan makanan2 hutan yg pelik??? Restoran sri nelayan, seremban adalah jawapannya. Satu2 nya kedai yg dpt kelulusan permit dr jabatan hidupan liar utk provide makanan hutan kat org ramai. Yg best nyer, semua lauk tu dimasak lemak cili api. Mmg terangkat. Apa lagi jodohkan la ngan air kelapa. Fuh!!!! Terliur seyh. Restoran ni terletak bersebelahan SK rahang dan berada di bangunan Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan. Tak jauh pun dr kl. Hanya 45 mnt dr KL.


SUASANA RESTORAN YG BEST

1- Suasana kedai makan yg paling best sekali ialah kat Bt 13 hulu langat. Jln nak pi sg congkak. Makan kat pondok tu. Pastu kita leh pilih ikan dr kolam ikan air tawar utk dimasak. Ikan yg paling popular ialah ikan patin. Suasana makan kat sini ialah makan di dalam hutan. Huhuhu.

2- Restoran Rimba Bangi - Restoran ni terlatak di Kg Abu Bakar Baginda, Bangi berdekatan dgn Maktab Perguruan Bangi. Makanan kat sini takla sedap sgt but environment kat sini best. Siap leh makan bersila tuuu. Sesuai tok couple pi dating. Hahaha.


So, aku harap selama 2 episode aku citer pasal makanan, korang dpt sedikit info mengenai makanan yg sedap kat Malaysia. Kalau nak tanya lebeh detail, leh drop kan pertanyaan anda di komen. Selamat Mencuba.


Posted at 12:45 pm by Faiz Nordin

awal
December 26, 2010   05:17 AM PST
 
kopitiam it the best .
izan
December 4, 2010   07:29 AM PST
 
makanan lauk hutan di seremban terlalu mahal..3x ganda harga biasa..tapi memang sedap la..
SAFIDA
May 20, 2010   12:14 PM PDT
 
Nk betulkan sket..restoran rimba yg ditulis berada di Kg. Abu Bakar sebenarnya berada di Kg. Sg. Merab..tp dah ditutup..mgkin diorg nk concentrate pd restoran di Taman Selaman Bangi...
mayang sari
March 21, 2010   06:23 PM PDT
 
nak bg idea..blh tak bgtau sekali harga (lebih kurang laa) klu g mkn dlm 4 org....

pastu ada satu restoran kat seremban gak...hard wood cafe..blakang jusco...pon ok gak masak lemak cili api...ada masak lemak cili api perut...fuhh terangkat abis...try ler..

sy mkn kat situ 4 beranak kena dlm rm80...:D
boboy gemok
July 18, 2009   07:38 PM PDT
 
2lh kdai ayah ku yang tersayang
irfan
July 18, 2009   07:36 PM PDT
 
noraki kopitiam the besttttt......
Name
April 23, 2009   05:52 PM PDT
 
restoran rimba kat bangi tu mmg environment die best..caya la~
Name
April 23, 2009   05:52 PM PDT
 
restoran rimba kat bangi tu mmg environment die best..caya la~
apul
April 11, 2008   03:07 PM PDT
 
kat ne suasana best n makan best area kl..nak bw family la..sblm ni g tupai tupai..cerana bt 7 cheras kat plaza pheonix ok tak
pakcik MMA
October 8, 2006   02:15 AM PDT
 
penaflora,
dorang ada lesen dr perhilitan. Tak caya, leh mintak kat boss dier. hehehe.

Shahril, rest kapal tu kat satu lorong ngan masjid kg baru
Shahril
October 7, 2006   04:41 AM PDT
 
Kedai kapal yang kat kg baru tu kat area mana?
penaflora
June 13, 2005   05:20 PM PDT
 
MAKANAN HUTAN


Nak rasa makan rusa, landak, keldai dan makanan2 hutan yg pelik??? Restoran sri nelayan, seremban adalah jawapannya. Satu2 nya kedai yg dpt kelulusan permit dr jabatan hidupan liar utk provide makanan hutan kat org ramai. Yg best nyer, semua lauk tu dimasak lemak cili api. Mmg terangkat. Apa lagi jodohkan la ngan air kelapa. Fuh!!!! Terliur seyh. Restoran ni terletak bersebelahan SK rahang dan berada di bangunan Persatuan Bolasepak Negeri Sembilan. Tak jauh pun dr kl. Hanya 45 mnt dr KL.


>>eh,betul ker kedai ni dapat permit dari jabatan perhilitan?? mana ko tau?ada dia tunjuk permit ke sebelum makan??hehehe... sedap sangat kerr??cam best jerk..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< May 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics