Monday, April 25, 2005
Jalan2 Carik Makan Episode 1

Waaaa!!!!!!!! Aku tgh lapar ni. Tetiber jee aku nak citer pasal makanan. Topik jalan2 carik makan ni akan aku tulis dlm 2 episod. so aku citer dulu beberapa jenis makanan sbg episode pertama. aku citer mengikut kategori makanan:


IKAN BAKAR:

1- Restoran muara- Bukak malam jer sepanjang minggu. Restoran ini menyediakan ikan2 yg segar. Terletak di pelabuhan barat di pelabuhan klang. Sambil menikmati ikan bakar yg enak, anda dpt menikmati pemandangan yg indah melihat kapal star cruises berlabuh.


2- Umbai- Umbai sgt popular bagi penggemar ikan bakar. Terletak 25 km dr melaka dan merupakan jeti ke pulau besar. Umbai juga menyediakan pengalaman menikmati ikan bakar yg sgt best dgn kehadiran angin laut selat melaka yg nyaman. Harga ikan bakar di umbai jauh lebih murah dr restoran muara pelabuhan klang tapi bagi aku kelazatan ikan bakar di pelabuhan klang tidak dicari di umbai.

3- Jalan bellamy, Kuala lumpur- tempat ni sgt popular utk makan tgh hari SAHAJA. kalau pergi makan kat sini pada waktu tgh hari, masyaallah. kene jalan kaki 500 meter dr tempat parking ke warung2 tersebut. sgt happening makan kat sini. terletak di belakang istana negara, kedai2 ikan bakar di sini sudah pasti memberikan satu pengalaman makan ikan bakar yg menarik. percayalah!!!!


MEE REBUS:

1- Stulang- Wahhhh!!! Mee rebus kat sini besh giler. Mee rebus makan ngan kaki lembu tuu!!!. Siap ada straw lagi. Dgn harga rm 6.50, mee rebus di sini sudah pasti akan memberikan pengalaman yg suker dilupakan. Restoran ini terletak di tepi laut. 800 meter dr eden garden hotel, jb.

2- Mee rebus ramlee- Ni pun lagi satu kedai mee rebus yg sgt sedap dan ramai giler org. Terletak di Tasek, Ipoh berdekatan Makro Ipoh. Kuah mee rebus ramlee sgt kick sehinggakan anda ingin menghirup sampai licin mangkuk tu. aku selalu wat. hehehee. so apa lagi, pi la try. :D


LONTONG:

Hanya satu kedai yg aku rasa sedap giler lontong dier. Terletak di pasar jawa klang dan juga cawangannya terletak seksyen 7, shah alam. mmg kick sbb macam2 ada dlm lontong tersebut. ada begedil, sotong, serunding, tempe dan tauhu. aku kalau pi sure makan 2 mangkuk. huhuhu


PASSEMBOR:

Passembor paling sedap terletak di padang kota pulau pinang. masa tsunami, tempat ni kene but now tempat ni dah kembali dibuka. passembor kat sini tak mcm kat tempat lain. mmg sedap giler. but kalau harga satu pinggan makan 3 org biasanya dlm rm 20++. mmg mahal walaupun hanya sekadar warung tepi laut!!!!


LAKSA:

Kedai yg jual laksa mmg banyak giler tapi ada 2 restoran yg wajib utk anda rasa laksa dorang.
1- Laksa Shoppe- Terletak di One Utama. Mmg jual pelbagai jenis laksa sampai ada jenis laksa yg aku tak pernah dgr sebelum ni. Kuah dier sgt pekat dan kuahnya sentiasa panas. harga semangkuk laksa di sini ialah rm 7.50.
2- Laksa kuala perlis- Laksa kat sini anda WAJIB cube kalau berkesempatan ke kuala perlis. serius 2 mangkuk pun tak puas. huhuhu. aku ari tu makan 3 mangkuk. cam mana la aku tak gemuk. :((. terletak berhadapan dgn jeti kuala perlis ini menjual hanya satu jenis laksa jer iaitu laksa perlis dgn harga rm 3.50 semangkuk.


PAU:

Kalau kita bercakap mengenai pau, sudah semestinya kita terfikir ke tanjung malim. Ya!!!. Tanjung malim sgt popular dgn pau nya. kepada anda yg berkesempatan ke tanjung malim, rasalah pau di Kedai Pau Yik Mun. Kedai pau ni terletak bersebelahan traffic light berdekatan UPSI. Pemilik kedai ni adalah cina hailam dan kedai ni adalah kedai halal. Dont worry k. Pau dier sgt lembut. Mmg sedap giler. Aku sampai borong banyak2 beli pau yg belum masak. pastu tiap2 hari asyik makan pau jer. dan akhirnya perut aku cam pau gak. hahahaha.


Aku akan sambung lagi jalan2 cari makan ni dlm episode kedua akan dtg. I hope korang dpt sedikit info mengenai makanan yg besh kat malaysia ni. Selamat mencuba!!!


Posted at 02:52 pm by Faiz Nordin

kepet
January 14, 2010   04:51 PM PST
 
faiz..aku rasa kt shah alam..tempat paling menarik kt Rest. Hakim...da best mamak in Malaysia..paling happening..dia punya harga pon murah..terbaiiikk...
pakcik MMA
September 25, 2006   01:25 PM PDT
 
TG, dekat dengan petronas seksyen 7. sederet ngan rest maulana
tg
September 25, 2006   12:59 PM PDT
 
lontong sec 7 kat mana ye, i pun stay sec 7 gak
Pakcik MMA
May 8, 2005   12:44 PM PDT
 
Lontong sek 7 kat belakang unisel. Dekat stesen minyak sheell. Berdekatan ngan pusat kebudayaan negeri selangor
haikal
May 8, 2005   05:32 AM PDT
 
Camne nak gi Lontong Sek 7? Boleh kasi tunjuk arah?
k.dayah
May 2, 2005   11:54 PM PDT
 
faiz...dis is nice..jln2 cari mkn...
tp list la dulu tmpt mkn yg best kt
klang valley dulu..hihi..neway appreciate wat u've done...
hartamas ke..ha..akak minat gile
dimsum..survey la dimsum yg
org melayu jual..yummy..dan2 teringat chicken n mushroom mai..
hehe..wokei...
keep up d gud work...
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< April 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics