Sunday, June 15, 2008
090608 - Angka Yg Paling Diingati

9 June 2008 merupakan hari yg mungkin saya takkan luperkan dlm hidup saya. Dua perkara penting dlm kamus hidup saya berlaku pada hari ini. Keputusan exam semester akhir saya di MMU yg mengesahkan saya akan berkonvo telah berlaku pada hari yg sama dgn kematian datuk saya. Sungguh kelam kelibut saya pada tarikh itu. Datuk saya meninggal jam 8.30 pagi sewaktu saya menuju ke Cheras utk sesi temuduga di salah sebuah syarikat di Kuala Lumpur. Atas nasihat abg saya, saya proceed utk menghadiri sessi temuduga tersebut kerana mengikut abg saya bukan senang nk grab peluang temuduga. Selepas selesai temuduga, saya terus shoot ke Pulau Pinang utk menghadiri upacara pengebumian arwah datuk saya yg telah meninggal di Pulau Pinang. Alhamdullilah, saya sempat utk mengucup arwah datuk saya buat kali terakhir dan berpeluang menyembahyangkan beliau serta mengiringi jenazah beliau ke tanah perkuburan. Arwah datuk saya meninggal akibat sakit tua. Beliau meninggal di kala umur beliau 89 tahun. Arwah datuk saya bersama2 ayah saya adalah pendorong utk saya menyambung pengajian dlm bidang agama. Saya terkilan kerana hajat ayah & arwah datuk utk saya mempelopori Bahasa Arab dan menjadi ustaz tidak kesampaian. Utk makluman, saya pernah ditawarkan utk mengikuti pengajian sekolah menengah di salah sebuah sekolah agama di Kuala Langat tetapi saya menolak dgn atas alasan tidak mampu utk membawanya. Saya mengambil matapelajaran Bahasa Arab di peringkat PMR walaupun saya ketika itu hanya bersekolah di sekolah biasa. Waktu inilah, saya banyak meminjam buku2 arwah datuk saya yg berkaitan dgn Bahasa Arab. Waktu ini juga ayah saya meletakkan harapan kepada saya utk menyambung pengajian di peringkat agama di Kolej Islam Klang. Saya sungguh terkilan saya tidak dpt memenuhi hajat tersebut akibat keputusan PMR yg tidak memuaskan.

Dalam perjalanan dari Masjid USM ke Tanah Perkuburan Sg Nibong, saya telah dihubungi oleh Fiza yg mengatakan saya telah lulus peperiksaan akhir saya di MMU. Syukur saya kepada Allah kerana memberikan saya peluang utk saya menghadiahkan ijazah kepada parents saya. Saya terus memeluk ibu dan ayah saya yg ketika itu, kami bertiga masih bersedih atas kematian datuk saya. Perasaan saya ketika itu bercampur baur antara gembira atas kejayaan saya menghabiskan pengajian di MMU dgn perasaan sedih atas kematian datuk saya. Yg paling penting, saya bersyukur atas segala nikmat yg telah Allah berikan kepada saya.

Ramai yg tidak mengetahui kenapa begitu signifikasinya perasaan saya apabila diberitahu yg saya telah menghabiskan pengajian di MMU. Jika ibu dan ayah saya mempercayai kata doktor, saya mungkin tidak berpeluang utk merasai utk mendapat segulung ijazah ini. Saya adalah bekas pesakit bengkak hati semasa saya berumur 1 tahun setengah. 3 org yg sakit seperti saya ketika itu dan 2 daripadanya telah meninggal dunia masing2 pada umur 7 tahun dan 12 tahun. Alhamdullilah, saya sudah sihat sepenuhnya dari sakit tersebut. Utk makluman semua, waktu saya sakit bengkak hati, saya pernah mengalami demam tarik. Setiap hari Selasa & Sabtu, saya akan pengsan selepas azan Subuh dan waktu itu berat badan saya less than 25kg. Menurut doktor ketika itu, saya sudah cukup bertuah jika dpt mengira dan menulis tetapi atas keyakinan dan doa ibu & ayah saya, Alhamdullilah saya bukan sahaja telah berjaya mengira dan menulis tetapi saya bakal dianugerahkan dgn ijazah dlm bidang perakaunan.

Alhamdullilah saya kembali stabil dari penyakit bengkak hati ketika saya berumur 9 tahun. Semasa tingkatan 5, saya telah berjaya mendapat keputusan yg memuaskan hati saya dlm peperiksaan SPM. Saya mendapat 4 tawaran. MMU, UNITEN, Martriks & UITM Ipoh. Saya memilih utk ke MMU dgn mengikut kata hati saya yg memilih tawaran yg pertama saya dapat. Kebetulan, tawaran dari MMU merupakan tawaran pertama yg saya dapat. Malang bg saya apabila saya dikecam kerana keputusan saya utk masuk MMU dan menolak tawaran dari matrikulasi. Saya dituduh golongan marhaen yg tak sedar diri dan saya dituduh tidak mampu membayar kos pembelajaran di MMU waima membeli seluar dalam sekalipun jika masuk MMU. Waktu itu tiada siapa yg tahu perasaan saya kecuali ibu dan ayah saya. Mereka memberi saya semangat walaupun saya dituduh sebegitu dahsyat dek kerana saya memilih ke MMU. Hanya kerana saya, org yg menuduh saya itu mahu menelefon pengarah PTPTN utk mempertikaikan kenapa pelajar foundation MMU layak menerima pinjaman PTPTN. Saya tak amik port walaupun ada pertengkaran antara pihak yg menuduh saya dgn saya. Alhamdullilah, saya dpt menghabiskan pengajian foundation saya di Melaka selama setahun dan meneruskan pengajian di peringkat ijazah di Cyberjaya.

9 June 2008 juga bererti buat saya kerana saya telah dipertemukan dgn org yg pernah bersangka buruk terhadap saya selama ini. Saya professional dgn bersalaman dgn beliau dan sempat berborak dgn suami beliau walaupun perasaan saya ketika itu mahu menjerit dan memberitahu beliau yg saya sudah habis belajar di MMU tanpa minta pertolongan beliau dan membebankan parents saya. Waktu itu juga saya seakan mahu memberitahu saya sudah mampu utk membeli seluar dalam yg mana sebelum ini beliau sangka saya tidak mampu utk membelinya. Saya bersyukur sgt2 ke hadrat Allah atas nikmat ini.

Belasungkawa dan al-Fatihah utk datuk saya, Allahyarham Hj Abd Majid Bin Ashari. Semoga arwah ditempatkan di kalangan org2 yg soleh. Di kesempatan ini juga saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada org yg banyak menolong saya dlm menghabiskan pengajian saya di MMU. Firstly, a million thanks to my parents atas sokongan especially ketika saya menuntut di tahun pertama di MMU Melaka kerana mempertahankan keputusan saya utk masuk ke MMU. Secondly to my bro and sis yg telah banyak menolong saya dari segi material especially masa muler2 saya masuk MMU. Saya juga ingin mengucapkan jutaan terima kasih to my lovely Fiza coz banyak tolong saya dari segi support. To all my group assignment yg selalu berassignment ngan saya like Faezal, Paddy, Foo, Elya & Tnie, thanks sbb selalu tolong saya dlm group assignment especially my bro, Faezal. To Norman Noor, thanks for a great relationship with me. To others like Aizat, Qayyum, Ben and Wan Ivan, thanks for ur friendship. To all my coursemate of accounting students, thanks for ur help and cooperation to me. Hope we will success in our future life. Good luck for our becoming career.



  

Posted at 01:55 am by Faiz Nordin

see_t
March 13, 2009   07:30 PM PDT
 
congratulations..

-FyZa-
July 11, 2008   04:37 AM PDT
 
ade hikmah dgn ape yg tlah berlaku syg... tabahkan hatimu..kan ku selalu di sisi mu..menyokong dan menemani mu.. congrets my dear on ur convo! baby proud of u! :)
pakcik MMA
July 4, 2008   11:56 PM PDT
 
izzat,
thanks for ur support
pakcik MMA
June 16, 2008   09:35 AM PDT
 
mr x,
jgn cakap camtu. bender tu leh settle la. dun worry neh. :D
pakcik MMA
June 16, 2008   09:35 AM PDT
 
wanny,
congrates wanny. nnt kita baling topi sesama. keep in touch ya. good luck for ur becoming career
pakcik MMA
June 16, 2008   09:33 AM PDT
 
azrai,
congrates azrai. aku org selangor jer tapi atok aku meninggal kat penang coz makcik aku yg tinggal kat penang jaga arwah. ko penang celah mana?
Mr X
June 16, 2008   01:42 AM PDT
 
ucapan takziah dr aku... dude.. korg sume bergembirelah puas22 mase convo nanti...selamat berconvo....adios amigos...nyesal gamba aku xde dlm tu...no sweet memorylah...adoiyai...
wanny
June 15, 2008   09:43 PM PDT
 
sorry to hear ur loss ..

asal xde wanny dlm pic :p hehehehe .. anyway .. mari same2 baling topi yeahs :D
Azrai
June 15, 2008   01:11 PM PDT
 
Sorry to hear about ur loss,bub.But skang kita leh happy la sumer akan grad.Hey...hang kampung kt penang ker?Hahaha..tatau plak.

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< June 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics