Saturday, April 19, 2008
Isu Babi di Daerah Kuala Langat

Assalamualaikum.......

Saya dah lama ingin mengulas tentang isu babi ini memandangkan saya berada di daerah Kuala Langat yg akan menempatkan pig farming yg serba moden itu. Tapi disebabkan kesibukan saya mengejar kuliah di samping tugas yg banyak, saya terpaksa menangguhkan penjelasan ini.

Sebenarnya cadangan pig farming yg akan dibina di Kg Tumbuk, Kuala Langat yg terletak dalam Parlimen Sepang ini hanya 20 minit dari umah saya di Banting. Isu ini bukan isu baru kerana di area tersebut dan kawasan2 yg sama waktunya terletak lebih 100 penternak babi terutamanya di kawasan Tg Sepat. Tidak hairanlah, ramai pengunjung yg berkelah ke Bagan Lalang tidak berani mandi di pantai tersebut ekoran mengenangkan ternakan babi di sekelilingnya yg sungguh meloyakan. Beginilah, kalau ada pihak yg mengatakan yg kerajaan sebelumnya pimpinan Dato' Seri Dr Khir Toyo telah meluluskan projek itu, saya tak berani nak bersetuju atau menafikan tetapi mmg ada lawatan kerajaan Negeri Selangor bersama Dato' Dr Karim (ADUN Batu Laut) dan Ketua Kampung Kg Tumbuk, Mohd Tarmudi Tushiran ke Jerman pada akhir tahun lepas semata2 ingin melihat bagaimana proses penternakan babi cara moden dilakukan di sana. Jadi, kita dapat melihat usaha utk membina penternakan babi moden di kawasan Kg Tumbuk telah direalisasikan semasa kerajaan BN lagi.

Rakyat Selangor especially di sekitar Kg Tumbuk tidak seharusnya membantah apa yg telah diumumkan oleh kerajaan baru pimpinan Tan Sri Khalid Ibrahim kerana mereka sudah tahu projek tersebut akan dilakukan di kawasan tersebut memandangkan usaha ke arah pembinaan tersebut telah bermula dgn lawatan ke Jerman oleh Ketua Kg Tumbuk sendiri. Ayah saya selaku Ketua Kg Banting mahu mendapatkan berita yg sebenar dari mulut Ketua Kg Tumbuk mengenai hal ini tetapi apabila ada mesyuarat di pejabat daerah, Ketua Kg Tumbuk ini tidak menghadirinya. Saya ada terbaca di Star yg menggelarkan Mohd Tarmudi ini sebagai 'Former Village Chief'. Saya tak pasti kebenarannya tapi jika beliau terpaksa meletakkan jawatan sebagai ketua kampung hanya sbb isu babi, saya bersimpati dgn nasib beliau. Saya melihat beliau seperti dipergunakan dalam isu babi ini. Siapa yg mempergunakan beliau? Anda pasti dapat menjawabnya.


Dr Karim semasa di Ladang Babi di Jerman

Honestly, saya menyalahkan kedua2 pihak iaitu pihak kerajaan BN sebelum ini di bawah pimpinan Dato Seri Dr Khir Toyo dan juga kerajaan Pakatan Rakyat under Tan Sri Khalid. Saya salahkan kerajaan BN Negeri Selangor sebelum ini kerana usaha pembinaan ladang babi moden ini diputikkan oleh mereka. Kalau tiada usaha, tiadalah lawatan ke Jerman semata2 hanya kajian mengenai babi. Jika kerajaan BN sebelum ini memikirkan semasak2nya lokasi ladang ini yg terletak di perkampungan orang Melayu, saya yakin projek ini tidak akan menimbulkan kontroversi.

Saya juga menyalahkan kerajaan Pakatan Rakyat pimpinan Tan Sri Khalid especially Parti Pas yg merupakan salah sebuah parti komponen dalam Pakatan Rakyat ini. Pertamanya, saya agak pelik kenapa Teresa Kok yg merupakan EXCO yg takder kaitan dgn isu ini membuat pengumuman sedangkan EXCO yg sepatutnya membuat pengumuman ini ialah Yaakob Sapari. Keduanya, kalau projek ini dimulakan oleh kerajaan BN sebelum ini, kenapa mesti diteruskan projek ini sedangkan projek ini terang2 berada di kawasan kampung Melayu? Di mana peranan Pakatan Rakyat dalam membela nasib Melayu dan kenapa perlu mengkut keputusan kerajaan BN sebelum ini jika ia bakal mendapat bantahan orang Melayu di Kg Tumbuk? Lastly, di mana peranan Pas dalam isu ini? Kita semua tahu Pas merupakan parti yg membela nasib umat Islam tetapi kenapa membiarkan projek ini dijalankan di perkampungan yg kebanyakkannya orang Islam?

Akhirnya, honestly, saya tidak membantah projek ini kerana ia memenuhi keperluan orang bukan Islam. Tetapi projek ini hendaklah jauh dari perkampungan Melayu dan sekadar utk memenuhi keperluan masyarakat Selangor. Kerajaan Selangor tidak sepatutnya eksport babi ini ke luar Selangor kerana hasil eksport sudah dikira sebagai pendapatan kerajaan negeri dan pendapatan tersebut adalah datang dari sumber yg haram. Lokasinya pula mestilah sesuai dgn sentimen masyarakat majmuk di Selangor dan saya cadangkan lokasi utk pembinaan projek ini adalah di Sg Pelek, Sepang kerana banyak perkampungan masyarakat Cina di sana. Sekali lagi, saya harap isu ini akan berkakhir dengan satu keputusan yg bijak demi kemakmuran masyarakat pelbagai bangsa dan agama di Selangor.

Wassalam

Posted at 03:22 am by Faiz Nordin

pakcik MMA
May 4, 2008   03:37 PM PDT
 
katak rabun,
sokong komen anda. tq
pakcik MMA
May 4, 2008   03:36 PM PDT
 
picisan,
thanks for ur feedback. really appreciate it. saya cuber ke arah tu. InsyaAllah
Katakrabun
April 28, 2008   10:27 PM PDT
 
Saya sokong tulisan Pakcik MMA mengenai isu babi ni. Kalau sekiranya kerajaan BN yg meluluskan projek ini terlebih dahulu, kita tidak perlu lagi salahkan BN kerana rakyat telah pun memilih kerajaan baru sbgai tanda tidak puasa hati. Jadi kenapa kerajaam baru pun lebih kurang sama bodohnya meneruskan projek tersebut sedangkan ia terang-terang berada di kawasan Melayu? Tidakkah ini menghina kaum Melayu? Kenapa tidak dibuat projek tersebut di kawasan Cina kerana yg makan babi ni terang2 orang Cina bukan orang Melayu? Atau adakah pemimpin Melayu wakil PKR didalam kerajaan baru sudah dicucuk hidung? Diberi kuasa memerintah tapi menjana pentadbiran seumpama puppet? Adakah wakil PAS didalam kerajaan baru juga dicucuk hidung dan sudah jadi patung besar keras macam kat Batu Caves tu? Atau adakah penyokong2 Melayu sendiri yg memberi kuasa memerintah kepada PKR dan PAS juga boleh diibaratkan sbgai sudah dicucuk hidung, biarkan diri diperkotak-katikkan oleh kaum bukan Melayu? Sehingga satu hari nanti ugama pun akan tergadai apabila kaum Cina dan India lebih ramai di Parlimen dan berkuasa majoriti dan Perlembagaan diubah supaya ugama rasmi bukan lagi Islam? Nampaknya PKR dan PAS pun cuma pandai mengkritik kerajaan yg memerintah sementara belum berkuasa, apabila sudah berkuasa cara pentadbirannya sama sahaja, lupa kpd janji2 yg dibuat...lebih kepada untuk menjaga kedudukan di kerusi empuk dan kepentingan masing2 dan bukan untuk berkhidmat kepada Rakyat seperti apa yg dijanjikan sebelum pilihanraya. Ini baru satu isu yg nak kena settlekan tapi melatah sampai melalut2 dah...bnyk lagi yg nak kena buat Pak Lid ooiii...ni belum abab rkayat tuntut bahagian janji nak turunkan harga barang dan minyak dan nak bagi elaun yg ada kat dalam manifesto pembangkang sebelum pilihanraya dulu....belum sentuh bab tu timbul cerita beras tak cukup pulak. Nampaknya kita terpaksa tukar lagi pemerintahan pada pilihanraya akan datang. Siapa pulak nak dipilih sbgai pemerintah pada 2012..Hindraf? RENUNG-RENUNGKANLAH WAHAI ORANG MELAYU....janganlah terus dok LAYU...tengoklah diri sendiri...dimanakah terletaknya maruah ugamamu, dirimu dan bangsamu?
picisan
April 25, 2008   12:15 PM PDT
 
saya cukup menghormati pandangan sdr faiz, agak kritis dan jujur. sdr harus gilapkan diskusi sdr agar lebih mantap dan tersusun. sdr punya kelebihan. dlm menyentuh isu khinzir ini sudah pasti siapa pun yang mencadang,menyokong apatah lagi melaksanakan perkara ini harus bertanggungjawab dan rakyat harus bangkit. Hak rakyat khususnya melayu mula di robek. Sediakan post khas , orang muda diskusi pasal isu kepentingan melayu dan isu babi itu lebih nampak jelas sdr sbg blogger yang bervisi. terima kasih
pakcik MMA
April 23, 2008   11:31 PM PDT
 
Saya tidak membantah projek ini tetapi minta jgn dibuat di kawasan org melayu. itu sahaja
pakcik MMA
April 20, 2008   06:59 PM PDT
 
ape2 jer,
mmg saya tak bantah isu ini tetapi lebih elok jika dipindahkan ke kawasan bukan melayu. that's y saya salahkan dua2 pihak
pakcik MMA
April 20, 2008   06:59 PM PDT
 
soot sprit,
tempat yg saya cadangkan iaitu di sg pelik adalah kawasan yg tak jauh dari kawasan kg tumbuk. cumer kawasan sg pelek adalah kawasan penduduk cina berbanding kg tumbuk yg merupakan kg melayu
ape2 je
April 19, 2008   02:35 PM PDT
 
bg aku,bende kecik lg poyo ni xyah nk kecoh...org nk kasi baik pulih keadaan org itupun dok komen...kaji dulu br leh ckp byk... BABI haram mmg sume tau...kt kg melayu, tp maksiat menjadi2 kat negara yang majoriti islam xtau lak nk cr jalan utk atasi...dok jerit islam hadhari, bini tak pakai tudung...nape xnk ubah diri...??

p/s:sedar2kn lah diri....
SootSpirit
April 19, 2008   12:30 PM PDT
 
hurmmm i think klu nak pindahkan kaw vavi ni lagi byk makan belanja kot
lgpn tpt tu mmg da tercemar kn
lgpn utk sesuatu kaw recover drp
pencemaran makan masa yg sgt pjg
so why shud we risk polluting another place kn?

btw d new technology may prevent further pollution in that area
at least i hope so
and they all nk merge kn ladang2 vavi kt sana jadi satu tpt which in this case i think agak practical sbb buleh prevent kaw lain drp terus tercemar
spt kamu, wpun sy tak makan vavi
tp sy tak membantah sbb kite hidup dgn masyarakat lain
sesetengah yg bantah terus tu x fikir
klu cmtu org india pon bole mintak stop ternak lembu utk daging kan?

cuma to begin with kaw tu mmg kaw melayu kan
maybe kna switch places kot
sbb i rasa pasni msti org cina pindah ke sana~

my point is it's not worth it to risk another place since we alrdy ada tpt asal vavi tu
so its more practical n cost effective utk kite maintain n perbaiki kaw yg asal
just my 2 cents
lgpn sy tak duduk di sana
sy pon x melalui apa yg penduduk sana rasa kan?
sekadar jd observer saje ;)
Pakcik MMA
April 19, 2008   12:17 PM PDT
 
hideaki,
begini. saya menyalahkan kedua2 kerajaan. pr tak sepatutnya ikut jer sumer projek BN kerana dlm PR ada PAS yg lebih islamik dari BN. 2 bender nk selesaikan isu ini. Pindah tempat kawasan cina and jgn ternak babi melebihi keperluan and masalah ni akan settle. :D
Hediaki
April 19, 2008   07:46 AM PDT
 
Salam... Actually isu babi ni telah di politikkn oleh BN. mereka bengan pasal klh dlu. klu mereka menang isu ni x timbul pn. projek ni pn dtg dri krjaan dlu jg n krjaan skrng hnye meneruskn je siap menambahbaikan lg 2 dri projek asal. memang la projek sbesar ni ade pro n kontra nye n ia x kn dpt puas atikn semua pihak tapi kita kne jg fkrkn manfaat n kebaikn d sblk projek ni. selagi ianya x melanggar hukum hakam, x menggangu keselesaan n keamanan penduduk n yg pling penting pencemaran serta penyakit bt pe nak d halang. penduduk kg 2 sume tau pasal hal ni n dorang sokong pn pasal bnde ni pn bkn bru dlm hdp mereka n telah menjadi duri dlm daging kehidupan mereka. so klu ade sesuatu porjek yg dpt menambah baikkan hdp mereka bt pe mereka ni nak tolak. hnye segelintir je yg memberontak seperti kuar tv n paper tapi itu pn d bayar. cr dorang ckp kat tv pn npk sgt ikut skrip. kesimpulannya isu ni telah dipolitikkan supaya dpt mendedahkn kelemahan kerajaan PR
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< April 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics