Sunday, March 30, 2008
Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?

Maaf sekiranya entry ni menggunakan perkataan yg kurang manis bagi menggambarkan betapa membuaknya perasaan mendesak agar Pak Lah meletak jawatan. Lagipun, kesetiaan kepada Pak Lah tidak termasuk dalam 5 perkara Rukun Negara. So, sebagai rakyat Malaysia, saya berhak meluahkan isi hati saya tentang betapa lemahnya Pak Lah mentadbir negara.

Sebelum tu, saya terfikir, bilerla saya akan stop cerita pasal politik dalam blog ini dan cuber mengulas isu2 selain politik. Saya telah menyediakan review beberapa restoran tetapi masih belum ada mood utk dipostkan dm blog ni since blog ni dah sebati pula dengan politik. Begitu juga dgn topik hiburan yg semakin saya jurangkan dlm penulisan blog saya. Kalau dulu, waktu ni adalah waktu sibuk saya utk mengulas tentang Akademi Fantasia tetapi pada tahun ni, saya kurang mengambil tahu tentang Akademi Fantasia since Aznil meninggalkan rancangan realiti TV popular itu.

Berbalik kepada topik asal, saya merasakan Pak Lah masih selesa di kedudukan goyang beliau sebagai Perdana Menteri. Saya tak pasti apa motif beliau sehingga masih mahu memegang jawatan tersebut sedangkan rakyat termasuk ahli UMNO di peringkat akar umbi mendesak agar beliau meletak jawatan. Satu ingatan saya pada Pak Lah, jgn sampai org UMNO melabel Pak Lah sebagai sejarahwan dalam menghancurkan UMNO. Jgn hanya kepentingan sementara Pak Lah, UMNO akan berkubur buat selama2nya. Kalau beliau sayangkan org Melayu dan UMNO, beliau patut letak jawatan. Berbuih mulut saya dan ahli2 UMNO membuat kenyataan sedemikian tapi Pak Lah masih berdiam diri seolah menjadi OKU yg pekak dan tuli yang tidak menghiraukan pandangan org lain.

Saya melihat pentadbiran Pak Lah dan Tun M bagaikan langit dan bumi. Maaf sekiranya ada suara yg mengatakan kita perlu bagi peluang kpd beliau. Saya dah muak dan jelak dgn statement tersebut. Beri peluang tapi sampai biler? Sampai UMNO berkubur? Atau negara hancur akibat pemerintahan beliau yg sungguh meragukan? Atau adakah sampai zaman yg sepatutnya menjadi batu loncatan ke arah Wawasan 2020 menjadi satu zaman ke belakang? Itu yg Pak Lah mahu? Itu yg org Melayu mahu? Atau adakah itu yg org UMNO yg telah berjuang 50 tahun lepas mahu? Kalau ada yg mengatakan Tun M juga mengamalkan kronisme dan mempunyai krisis politik yg agak teruk sehingga UMNO diharamkan, saya besetuju tetapi bandingkan keadaan ekonomi antara pemerintahan Pak Lah & Tun M? Cuber tanya masyarakat Cina yg semestinya menjadikan ekonomi sebagai perkara penting dalam hidup sama ada mereka selesa atau tidak semasa pemerintahan Tun M. Rata2nya selesa kerana situasi ekonomi yg sungguh ketara dan cukup baik walaupun ada 2 kegawatan ekonomi pada tahun 1987 dan 1998 yg bukan berpunca dari Tun M tetapi berpunca dari pasaran dunia. Tapi apa yg berlaku dalam PRU 12 menunjukkan hampir 80% masyarakat Cina tidak mengundi BN akibat kurang selesa dgn keadaan ekonomi ketika pemerintahan Pak Lah. Rakyat tidak terasa beban ketika zaman Tun M tetapi pada zaman Pak Lah, rakyat terbeban terutamanya selepas kenaikan minyak sebanyak 30 sen. Tu sbb, kalau anda pernah baca entry saya yg membidas tindakan Pak Lah menaikkan harga minyak 30 sen. Bak kata seorang penulis Utusan Malaysia, gelombang 30 sen telah menjadi gelombang tsunami bagi BN. Yg Pak Lah pikir ialah pelbagai koridor yg tak dapat dirasai oleh rakyat berbanding projek Tun M yg masih ada dirasai oleh rakyat. Sampaikan nk pi semayang kat Masjid Kristal pun kene RM 17. Projek Pak Lah tapi biler rakyat nk guna kene bayar pulak.....

Apa lagi yg Pak Lah mahu? Rakyat sudah bersuara. Ahli UMNO juga sudah bersuara sehingga ada antara mereka yg undi pembangkang. Sultan juga sudah bersuara. Walaupun saya kurang menyenangi sikap Dr Khir Toyo ketika beliau menjadi menteri besar Selangor, tetapi sekurang2nya beliau gentlemen dan responsible sehingga meletakkan jawatan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor. Tapi Pak Lah, masih selesa dgn jawatan Perdana Menteri yg belum pasti kekal dlm tempoh 4-5 tahun ni. Walaupun ada yg mempersoalkan siapa yg akan menggantikan beliau, itu bagi saya perkara kedua kerana perkara pertama ialah memastikan Pak Lah mengosongkan jawatan beliau. Kalau Pak Lah masih degil mempertahankan jawatannya, saya meminta org UMNO sendiri bersuara pada Perhimpunan Agong UMNO nanti bagi mengajar Pak Lah erti maruah.

Akhirnya, saya meminta maaf sekiranya saya bermosi dlm entry ini. Niat saya cumer satu iaitu bagi memastikan yg Pak Lah bukanlah org yg terlibat dlm terkuburnya UMNO sekiranya BN tewas di peringkat kerajaan persekutuan pada PRU 13 nanti. Tanyala org2 melayu di kampung2 mahupun di bandar2, 75% masih sayangkan UMNO tetapi ada antara mereka termasuk ahli UMNO sendiri memangkah pembangkang ekoran ketidakpuasan hati mereka terhadap Pak Lah. Jadi, apa perlu tunggu lagi. Perkataan "Pantang Berundur" bukanlah frasa perkataan yg sesuai bagi Pak Lah pada keadaan sekarang.

Wassalam

Posted at 02:23 am by Faiz Nordin

Jono
July 3, 2008   10:47 AM PDT
 
CEMERLANG GEMILANG TEMBERANG
pakcik MMA
April 19, 2008   04:44 AM PDT
 
Siti Aminah,
Pendapat saya mengenai Pak Lah dan tidak ada kene mengene ngan mahu menumbangkan parti BN dlm PRU 13.
pakcik MMA
April 19, 2008   04:42 AM PDT
 
Mazen,
Setuju!
siti aminah
April 15, 2008   02:43 PM PDT
 
Salam....sori to say, aku bukan nk tuju kat sesapa...tp bg aku lg elok si PAK LOST tu stay as PM yg xde prime pun sehingga PRU 13, why? supaya senang nk tumbangkan dier 5 tahun akan dtg....ms tu mmg padan muka DIER (pak lost) N KRONI poyo tadbiran dier....

mazen
April 15, 2008   11:22 AM PDT
 
btul tu faiz. aku pun bengang gak dgn pak lah ni. buat prOjek koridor bukan main telan berjuta n b'bilion tp yg paling dia nak majukan penang jew. tgk ape jd dgn penang? bukan krajaan pun yg memerintah.

bOnus krajaan pun tahun ni rasanye tak de jgk kOt. ntah ape ape r pak lah ni.

klu psl dia b'ucap? dia ucap salam p'bukaan jew pun aku dah nak tertidO tau.

bOring r pak lah....
Pakcik MMA
April 7, 2008   12:14 AM PDT
 
Buuwa,
sorry. saya dah jelak dgn komen nk bg peluang kat pak lah. masa zaman tun, at least ada kereta nasional perama kuar after 3 tahun beliau pegang. pak lah? koridor yg tidak meyakinkan!
Pakcik MMA
April 7, 2008   12:06 AM PDT
 
Hideaki @ Syadwan,
Aku sokong kenyataan ko but jgn kata ahli Umno pun sama k. Hehehe
Pakcik MMA
April 7, 2008   12:02 AM PDT
 
Ahmadpeace,

Aku pun nk join sekali rr. :D
Pakcik MMA
April 6, 2008   11:59 PM PDT
 
Biskut Merry,
Setuju. Aku pun letih gak. Hahaha
buuwa
April 5, 2008   12:28 PM PDT
 
if pak lah letak jwatan..confirm ker UMNO akan OK? tak smstinye kan.. y kite nak bandingkan pak lah ngn Tun M.. yg tlah bbrpa penggal memerintah.. kalo btul nk bandingkan.. bndingkn ngn Tun M yg mula2 memerintah..smsa penggal pertama..kalo pon tym dlm pemerintahan pak lah nih..byk prob yg timbul..isu kenaikan minyak ler..brg2 la.. tp.. cube kiter tgk kat ngra laen.. ader ker langsung tak brlaku kenaikan harga minyak??? nape kite nak jatuh kan pak lah.. nape kite tak bg sapot spya org tuh lebey bjya..nape nak jatuh kan jugak.. adakah dgn mjatuhnya nya akan wat isu nih smua selesai??? ltak jwatan tuh bukan la 1 cdangan yg baek..
hideaki
March 31, 2008   07:30 PM PDT
 
salam... faiz aku sokong ko.. paklahdbodowi ni ape die tau selain menghabiskn harte rakyat n tido x kira waktu.. aku x tau la die ni ade perasaan malu ke x, + plak skrang ni dh di cop sbgi penderhka. yg paling best 2 skrangni terpakse jilat ludah sndri pasal kne terima calon sultan. dlu ckp besar kononnye x ikut perlembagaan. masalahnye perlembagaan mn yg die ikut yg sultan x blh lantik mb. ape die lagi power ke dri sultan. memang dasar perderhaka n x tau malu mcm tu la
biskut_merry
March 31, 2008   02:01 PM PDT
 
Aku letih nengok pak lah berucap...cam gaya org 40 ari tak tido...byk benor aku nengok gambo candid dia gaya ngantuk...sory off topic en. faiz , kite kang geng ekekekek...
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< March 2008 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics