Wednesday, December 26, 2007
Ustaz Akhil Hayy

Assalamualaikum...

Hari ni saya ingin berkongsi pengetahuan tentang seorang ustaz yg dlm masa yg sama menjadi penyanyi dan penceramah. Beliau yg dimaksudkan ialah Ustaz Akhil Hayy. Berikut adalah biodata ringkas Ustaz Akhil Hayy:



Nama Penuh    :  Akhil Abdul Hayy
Tarikh Lahir     :  5 November 1969
Tempat Lahir   :  Kg Gunung Mesah Hilir, Gopeng, Perak
Isteri                :   Maizawati Zainal
Anak                :  Diana Sofia, 13
                           Siti Nur Maisarah, 9
                           Mohd Shariff Hidayatullah, 8
                           Mohd Shaqir Hidayatullah, 5
Album              :  VC 1423H
                           Nasyid Lagenda (Platinum)

GELARAN Ustaz Rock sudah sinonim dengan penceramah dan pendakwah Akhil Abdul Hayy yang lebih senang namanya dibunyikan sebagai 'Aqil, bekas vokalis kumpulan rock D'Riyadh yang mewarnai persada seni tanah air sekitar penghujung 1980-an. Transformasi daripada kehidupan sebagai penyanyi kepada pendakwah menjadikan perjalanan kisah hidupnya menarik perhatian terutama di kalangan jemaah yang setia mengikuti setiap ceramah agama beliau. Ia mungkin disebabkan untuk berubah kepada keadaan lebih baik bukan sesuatu yang mudah dan hanya mereka yang pernah melalui detik dipanggil 'turning point' itu dapat merasai nikmat kurniaan Ilahi.Justeru, kata anak kelahiran Kampung Gunung Mesah Hilir, Gopeng, Perak itu, beliau tidak kisah apabila sering diperkenalkan sebagai bekas penyanyi rock pada setiap majlis ceramah dihadiri.

Honestly, saya sering mendengar ceramah Ustaz Akhil Hayy. Saya tertarik dgn cara Ustaz Akhil Hayy memberi ceramah yg lebih  mesra remaja. Remaja tak boring,  org2 tua juga tdak bosan dgn ceramah beliau. Ketika ini, Ustaz Akhil Hayy sudah popular di Astro yg mana beliau sudah ada rancangan sendiri di Astro Oasis. Ustaz Akhil Hayy juga beberapa kali ditemuramah di rancangan Muzik Di Ria termasuk dlm episod Aidiladha minggu lepas. Saya yakin beliau mampu bukan sahaja menjadi penceramah, penyanyi mahupun ustaz tetapi beliau berkebolehan menjadi ahli politik suatu hari nanti. Hopefully beliau akan menjadi calon wakil rakyat utk pilihanraya yg akan datang. Kepada Ustaz Akhil Hayy, selamat maju jaya dgn perjuangan beliau.

Posted at 04:45 pm by Faiz Nordin

ahli kubur
March 26, 2011   10:49 PM PDT
 
akhil hayy is the bESt..!!
shasha
December 3, 2009   06:26 PM PST
 
akil hayy sye dh lme x ngok anda di tv
maverick
August 30, 2009   07:46 AM PDT
 
Salam ust.sy doakan ust masih lagi dlm jemaah muslimin kita.kte org masih perlukan ust.ust terusknlh dakwah usaha ust di media.tp kami juga rindukan ust di gelanggang ceramah pas
maverick
August 30, 2009   07:46 AM PDT
 
Salam ust.sy doakan ust masih lagi dlm jemaah muslimin kita.kte org masih perlukan ust.ust terusknlh dakwah usaha ust di media.tp kami juga rindukan ust di gelanggang ceramah pas
comel
August 23, 2009   09:19 PM PDT
 
cakap tak serupa bikin lu...geli gua la..nak muntah
syahid
June 16, 2009   08:56 PM PDT
 
bawa bertaubat la ustaz.. kwmbali lah pada isteri.. takut sok2 anak2 berdendam pada awk
si gedik
June 12, 2009   01:26 PM PDT
 
askum, ustz ni suka wat lwaklah kalo mnyampaikan dkwah. suka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sangat.ustz rock slamber je.hehehe ih suka.ok see u d pdang masyar ustaz babai!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
leez
June 12, 2009   01:16 PM PDT
 
asalammulaikum, ustz sy minat dngr ceramah ustz semuanya best.boleh tak p sabah bgi ceramah
amyfiqlya
March 23, 2009   04:33 PM PDT
 
saya nk cari caller ringtone ustaz akhil lagu berita kepada kawan..plz...
nor syafiah
March 20, 2009   11:55 AM PDT
 
assalamualaikum..
akhirnya...dapat juga ana akan biodata ustaz akhill hayy..ana mmg minyt ustaz akhill hayy,,mudah-mudahan semoga segalae urusan ustaz dipermudahkan
adee
March 9, 2009   12:17 PM PDT
 
ustz bess...
aie
January 4, 2009   11:30 AM PST
 
asalamualaikum bgs usaha saudara menulis blog ini ,smoga saudara berjaya dlm pelajaran n kehidupan
Nuzul
December 30, 2008   04:33 PM PST
 
Asalamualaikum Pakcik Din..!!

Mcm Pak din..sy pon minat nk dgr ceramah oleh ustaz akhil hayy ni..
macam maner nk tahu biler dan kat maner ceramah dier yg seterusnye..
adikinSaf
December 24, 2008   11:56 AM PST
 
saya ske dgr ceramah ustaz nie... best giler dan dpt menimbulkan keinsafan dalam diri dan tambah pengetahuan. btol ker ustaz dh kawin dgn waheeda? harap ustaz ble jlskan dgn jujur. teringin sgt nak tgk keluarga ustaz Akil Hayy. kalo dapat gmbr keluarga dia ble ltk dalam frame.
ayzat
November 5, 2008   01:47 PM PST
 
mane nk download video ceramah die ha?yg fullnye bkn cm kt dlm youtube..
asyraf khairuddin
September 4, 2008   03:08 PM PDT
 
he's my idol..
die fhm jiwa remaja..
$y@f..
May 30, 2008   03:05 PM PDT
 
sye mnt sgt ust niehy,, ske tgk rncgn die kt tb 2,, crmh pn perghh gler @hk..x de e-mel die ker...
din@insaf
May 5, 2008   11:13 AM PDT
 
mcm ne nak contact ustaz akil hay.???? saya mengagumi penghijrahannye....ustaz ada e-mail yang boleh sya kongsikan????
bob
April 22, 2008   06:14 PM PDT
 
saya rase program cafe akhil hayy @ astro oasis mmg kreatif coz menggunakan pendekatan berbeza dlm menyampaikan dakwah kpd remaja...
nurul
March 30, 2008   04:55 PM PDT
 
saya minat sangat ngan ustaz ni...
ceramah dia mmg tak memboringkan...
snow
March 30, 2008   04:40 PM PDT
 
aku minat bangat ngn ustaz nie...
tp dah kawen....
huahuahua............
ogy
March 28, 2008   07:10 AM PDT
 
dgr tak gossip yg mengatakan ustaz akill dah bernikah dgn waheeda..... ?? tlg siasat kebenaran cerita ini.... bukannya tak puas hati..cuma nak cari kebenaran je
gua
March 26, 2008   02:44 PM PDT
 
nama show tu...
akhil hayy cafe...
dahlia
February 11, 2008   11:06 AM PST
 
boleh tak bgtau apa naam program dia kat astro oasis tuh? pls1354x...
Name
February 9, 2008   02:46 PM PST
 
assalamualaikum....suka nya dengar lagu akhil...best2...all da best for him..:)
pakcik MMA
January 25, 2008   02:38 PM PST
 
hmm. saya pun takder contact no dier. sorry
Fauzan
January 22, 2008   06:29 PM PST
 
camner ek nak contact die...??
sarahcamelia
January 11, 2008   09:52 PM PST
 
saya teringin sangat nak join kuliah dia secara live di mana2 sebab tak pernah pun tengok dia di ceramah2 sekitar saya..selaunya tengok kat tv..how do i find this out?
sarahcameli
January 11, 2008   09:49 PM PST
 
saya amat2 meminati ustaz ini...bukan rocknya tapi kerana hijrahnya...sesuatu yg sukar dilakukan melainkan kita benar2 jujur & ikhlas pada diri & Allah. Saya respect dia dan sekarang menjadikan dia one of my role model. Keep it up Akhil!
pakcik MMA
December 28, 2007   11:42 PM PST
 
kay,
Betul tu. Tambah lg satu, diernyer lawak sesuai dgn ceramah agama dan dpt diterima semua lapisan umur. Hehehe
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< December 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics