Sunday, December 16, 2007
Hadiah Dari Hati Siti Nurhaliza



Bukan senang nak dpt hadiah dari hati Siti Nurhaliza kan? Rugi rasanya anda tak dapatkan sesuatu yg dtg dari hati Siti Nurhaliza. Album ni dipasarkan 10 December yg lepas dan mempunyai 11 buah lagu. Lagu2 dlm album ni adalah hasil karya komposer2 serantau. Saya sudah memiliki album ni sejak 12 December lagi tetapi disebabkan saya mempunyai waktu terhad utk ulas, maka baru hari ni saya dpt mengulas. Ternyata, Siti Nurhaliza amat cerewet dari segi pemilihan lagu. Ini dibuktikan apabila hampir semua album Siti Nurhaliza mempunyai lagu2 yg best termasuk album Hadiah Dari Hati ini. Kalau dalam Transkripsi, saya menyukai lagu Tanpa Dendam Di Hati tapi dlm album Hadiah Dari Hati, saya amat menyukai lagu hati yg membawa saya jauh dan terbuai2 apabila mendengar lagu tersebut. Dah start poyo la tu. Ekekeke.

Berikut adalah ulasan peribadi mengenai album Hadiah Dari Hati, buah tangan terbaru Siti Nurhaliza:

KU MAHU
Lagu: Audi Mok
Lirik: Rina Khan
Lagu ni merupakan lagu tema drama bersiri yg hangat diperkatakan ketika ini iaitu Spa Q. Kedengaran lagu ni seperti lagu2 latin. Jarang single pertama sesebuah album siti adalah lagu2 yg rancak. Normally lagu2 yg slow. Tapi melalui album ni, Siti menjadikan lagu ni sebagai single pertama kuar kat radio. Mungkin disebabkan drama Spa Q, lagu ni dijadikan single pertama melalui album ni.

MELAWAN KESEPIAN
Lagu: Pongky Barata
Lirik: Pongky Barata
Saya tak pernah mendengar nama komposer and penulis lirik lagu ni. Ternyata Siti Nurhaliza tidak memandang seseorang komposer sama ada popular atau tidak tetapi lebih memandang kepada hasil seseorang komposer. Lagu ni sebuah lagu slow dan mmg sesuai dgn vokal Siti. Saya letakkan lagu ni sebagai lagu kedua yg saya minat daripada album Hadiah Dari Hati Ini.

MULANYA CINTA
Lagu: Dick Lee
Lirik: Adlin Aman Ramly
Sebuah lagi lagu jiwang dan slow yg menarik dlm album ini. Setahu saya, jarang Adlin Aman Ramly menulis lirik etapi tup tup buat lirik utk Siti Nurhaliza. Lagu ni merupakan lagu yg dinyanyikan Siti sewaktu penggambaran Teater Muzikal P Ramlee.. Mulanya Cinta juga merupakan lagu feveret saya dlm lagu ni.

TANPA KALIAN
Lagu: Taufik
Lirik: Taufik / Dato' Siti Nurhaliza
Saya juga tak pernah dgn komposer ini yg bernama Taufik. Adakah Taufik Batisah. Saya menyukai irama lagu ni. Lagu penghargaan kepada peminat Siti dan dinyanyikan dgn nada yg gembira yg ditonjolkan dlm lagu ni.  Apapun, lagu Tanpa Kalian ni dikhususkan kepada peminat Siti yg menyokong beliau sejak dulu lagi.

BIARKAN
Lagu: Azlan Abu Hassan
Lirik: Azalea
Honestly saya kurang menyukai lagu ni. Lagu ni tampak moden. Mungkin saya yg agak skeptikal apabila Siti menyanyikan lagu2 sebegini. Lagu rancak ni mengingatkan saya dgn lagu Siti dari album2 sebelum ni seperti Satu Cinta Dua Jiwa.

KERANA DIRIMU
Lagu: Cynthia Lamusu
Lirik: Cynthia Lamusu
Juga salah seorang komposer yg saya tak pernah dgr nama beliau sebelum ni. Mungkin berasal dari Indonesia. Melodi utk lagu ni sgt indah dan sememangnya saya menyukai jika Siti menyanyikan lagu2 slow sebegini. Mungkin pendirian saya ni wujud sejak muler2 Siti menyanyikan single pertama beliau, Jerat Percintaan.

HATI
Lagu: Sharon Paul
Lirik: Shuhaimi Baba
Saya meletakkan lagu ni sebagai lagu ranking pertama yg menjadi feveret saya. Lagu tema utk filem 1957 Hati Malaya. Siti telah menyanyikan lagu ni dgn penuh semangat dan penuh feeling. Saya pantang mendengar Siti menarik suara beliau sambil iringan koir atau biola. Itu menjadi faktor kenapa saya menyukai lagu ini.

WANITA
Lagu: Mohamad Fahmi / Shanty Ramadani
Lirik: Siti Nurhaliza
Lagu ni merupakan lagu kedua yg kurang menarik perhatian saya. Mungkin irama dlm lagu ni biasa saya dengar. Sesetangah part dlm lagu ni seakan berulang berkali-kali.

CINTAMU
Lagu: Sharon Paul
Lirik: Fedtri Yahya
Lagu ni merupakan karya dari kombinasi komposer dan penulis lirik yg secucuk. Lagu ni merupakan hadiah Siti kepada Dato' K. Intro lagu ni hebat dan cukup menarik saya utk terus mendengar walaupun kali pertama mendengarnya. Serius lagu ni cukup jiwang dan mmg sesuai perasaan ni ditujukan kepada Dato K.

SUTRAMAYA
Lagu: Aubrey Suwito
Lirik: Tinta S
Lagu ni tidak mempunyai intro. Siti terus menyanyikan lagu ni. Honestly, saya kurang memahami maksud lirik lagu ni Lagu ni merupakan lagu ketiga yg kurang menarik perhatian saya. Pada awalnya saya meminati melodi dlm lagu ni tapi biler dah masuk chorus, saya berasakan lagu ni mempunyai melodi yg biasa dan seterusnya kurang menarik perhatian saya.

SEKIAN LAMA
Lagu: Azlan Abu Hassan
Lirik: Azalea
Berbanding lagu Biarkan dari karya kombinasi komposer dan penulis lirik yg sama yg kurang menarik perhatian saya, saya meminati lagu Sekian Lama. Melodi indah ditambah pula dgn lirik yg syahdu dan penuh harapan. Kadang2 sayu laks dan teringat org yg tersayang biler dgr lagu ni. Honestly, lagu akan membuatkan anda lebih menghargai pasangan anda. Huhu.

Secara keseluruhannya, Hadiah Dari Hati merupakan sebuah album terbaik Siti selepas Transkripsi. Saya masih menganggap Transkripsi sebagai album terbaik yg pernah Siti keluarkan sejak album pertama beliau. Melihat dari cover album ni, ada nampak cahaya yg Siti akan bertudung selepas beliau pulang dari menunaikan haji. InsyaAllah. Honestly Siti nampak sweet and cute giler kalau pakai tudung. First time saya lihat Siti pakai tudung masa mengaji al Quran utk salah sebuah rancangan di TV3.

Jgn luper mendapatkan album terbaru Siti Nurhaliza. Honestly, anda tidak akan rugi kalau beli album Siti Nurhaliza sbb album2 Siti sebelum ni takderlah sampai ke satu tahap yg mengecewakan. Maklumlah ramai komposer akan berebut2 bg lagu kat Siti dan tentunya Siti akan pilih lagu2 terbaik dr pilihan yg banyak utk album beliau. Congrates utk Siti Nurhaliza and semoga lebih sukses dlm kehidupan beliau. InsyaAllah

Wassalam

Posted at 04:57 pm by Faiz Nordin

hajime kindaichi
July 12, 2009   03:01 PM PDT
 
faiz, kalau tak silap, pongky barata ni ahli kumpulan jikustik yang buat lagu SEINDAH BIASA dalam album PRASASTI SENI
anis perak
April 21, 2008   04:28 PM PDT
 
saya suke sangat lagu mulanya cinta..huhuhu
lagu tu saya tahu dari kakak siti sendiri saida menyanyikan masa prelude.
anis perak
April 21, 2008   04:28 PM PDT
 
saya suke sangat lagu mulanya cinta..huhuhu
lagu tu saya tahu dari kakak siti sendiri saida menyanyikan masa prelude.
pakcik MMA
December 23, 2007   05:11 PM PST
 
elya,
no probs. hehee
isabella
December 21, 2007   11:43 AM PST
 
thanks pakcik send kat akoo lagu2 tu...akoo sker laguu melawan kesepiannn!!best2..huhuh
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< December 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics