Saturday, December 01, 2007
Thanks to MH & Associates

Assalamualaikum.....



Semalam merupakan hari terakhir saya menjalani latihan industri di MH & Associates, salah sebuah audit firm yg terletak di USJ 1. Saya mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua warga MH & Associates especially En Muzammil yg sudi menerima saya sebagai salah seorang trainee di MH & Associates. Ternyata 6 bulan saya menjalani latihan industri memberi saya satu pengalaman yg cukup berharga. Pengalaman yg saya tak pernah kecapi selama hampir 23 tahun saya hidup di dunia ini. Pengalaman yg saya maksudkan ialah pengalaman bekerja yg mana MH & Associates merupakan tapak pertama saya dlm dunia pekerjaan. Mungkin selama ini saya pernah bekerja tetapi pekerjaan lebih kepada freelance yg mana ia sgt berbeza dgn pekerjaan yg memerlukan team work seperti bekerja di MH & Associates ini.


Pertemuan di hari terakhir

Selama 6 bulan saya berada di MH & Associates, saya banyak belajar tentang erti kehidupan. Kehidupan yg membuatkan saya lebih independence dlm sesuatu perkara, kehidupan yg mengajar saya utk menghagai masa, menghormati org lain dan memberikan saya erti utk tidak concern tentang duniawi semata2 tetapi perlu juga concern tentang ukhrawi. Itulah yg membuatkan saya tabik spring pada MH & Associates. Selama 6 bulan ni, saya telah ditempatkan di Account Department. Saya di bawah pengurusan En Mizi yg merupakan Account Manager di MH & Associates. Alhamdullilah, saya dpt merasai membuat akaun dlm various type of client seperti enterpise, sdn bhd, kesatuan mahupun koperasi. Ternyata membuat akaun utk koperasi adalah tugas paling mencabar dlm latihan industri ini. Walaupun saya tidak berkesempatan utk membuat audit tetapi saya juga banyak belajar tentang bagaimana proses audit dijalankan apabila sesekali saya menjengah ke Audit Department.


En Muzammil Hafiz, Partner MH & Associates

Di kesempatan ini, saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua warga MH & Associates & Beacon Management Sdn Bhd atas banyak tunjuk ajar yg diberikan kepada saya. To all Account Department; En Mizi as manager, Kak Lyn yg ketika ini berada di Sarawak & Abg Sawie yg ketika ini sudah menjalani kehidupan baru di Kelantan, I want to say a big thank you coz banyak memberikan tunjuk ajar especially yg relate dgn account. Banyak kenangan manis saya kecapi di Account Department yg mungkin sukar saya lupakan. To Audit Department especially Abg Zack, Kak Ada, Abg Razif, En Fadil & Abg Wan yg juga ada memberi tunjuk ajar bagaimana proses audit dijalankan. Tidak ketinggalan juga kepada Tax Department pimpinan En Shukri & Syadwan yg juga banyak menolong saya. Tidak dilupakan Secretary Department iaitu Abg Apit & Kak Nanie yg mana Secretary Department hanya berselahan dgn Account Department. Tentunya banyak kenangan manis antara saya dgn Abg Apit & Kak Nanie. Last but not least, saya ingin ucapkan jutaan terima kasih kepada En Anuar & Kak Noor yg juga banyak menolong saya terutamanya dlm menguruskan claim2 saya. To En Anuar, thanks sbb banyak memberi inspirasi mengenai kehidupan yg sementara ini yg mana saya tak pernah terpk pun sebelum ni. For all of u guys, a big thanks again for supporting me.

 

Kenangan Berbuka Puasa di Intekma Resort

Melalui kesempatan ini juga, saya ingin memohon ampun dan maaf jika ada gurauan atau tindakan saya yg mengguris hati abg2 & kakak2 di MH & Associates. I admit pada awal2 saya menjalani latihan industri, saya agak blurr dgn keadaan di MH & Associates tetapi Alhamdullilah, saya semakin hari semakin serasi dgn new environment tersebut. Honestly, working environment di MH & Associates sgt2 best and really enjoy. To En Muzammil, thanks so much. I really proud sbb pernah bekerja dgn a such of the most sporting boss in the world. Minta halal makan minum saya selama 6 bulan saya berada di MH & Associates.


I will miss this place

Lastly, hope to see all of u guys again next time. InsyaAllah. Saya mungkin akan merindui my 6 months kehidupan in MH & Associates. Banyak kenangan terindah saya di MH & Associates yg mungkin sukar saya lupakan. Kenangan2 tersebut akan saya semadikan di dalam diari hidup saya. Saya juga sudah pasti akan merindui keadaan kelam kabut utk mandi di awal pagi, kesesakan lalu lintas di Kesas, makan nasi lemak makcik pok pek, merasai betapa berharganya lunch hour & betapa tak sabarnya utk punch card pada waktu petang. Selepas ini saya terpaksa tune in balik keadaan saya dari seorang pekerja kepada seorang pelajar. Wish MH & Associates, selamat maju jaya dan semoga MH & Associates terus berkembang as one of malay firm yg berjaya. Insya Allah.

Regards,
Mohamad Faiz Bin Nordin
Trainee June - November 2007

Posted at 05:26 pm by Faiz Nordin

wahida
October 16, 2008   02:37 PM PDT
 
Pakcik MH akan merge ngn WAJA bln 11...luper nk boh name td..ahaks...
Name
October 16, 2008   02:35 PM PDT
 
pakcik MH akan merge ngn WAJA...:)
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< December 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics