Sunday, November 25, 2007
Analisis Penuh Separuh Akhir Juara Lagu

Tahniah diucapkan kepada 14 lagu yg telah layak ke peringkat akhir Anugerah Juara Lagu. Sebentar td kita telah dpt mengetahui 6 lagu terakhir dari kategori Pop Rock yg telah layak ke Anugerah Juara Lagu. Mmg TV3 sudah pandai membuat kejutan di saat2 akhir dgn menambah 1 lagi lagu yg layak ke pentas akhir Anugerah Juara Lagu. Minggu2 sebelum ni kita telah dpt melihat 8 lagu yg telah menempatkan diri di final Juara Lagu. Akhirnya 14 lagu ini akan berentap di pentas akhir Anugerah Juara Lagu yg akan diadakan pada 27 Januari tahun depan:

Lagu: Samudera
Artis: Nora
Komposer: Johan Nawawi
Penulis lirik: Ahmad Fedtri Yahya

Lagu: Kasihnya Balkis
Artis: Aishah
Komposer: Adnan Abu Hassan
Penulis lirik: Moharis Yaakup

Lagu: Dirgahayu
Artis: Ramlah Ram
Komposer: Radeen Sri
Penulis lirik: Hairul Anuar Harun



Lagu: Izinkan Ku Pergi
Artis: Sahri (Ganti tempat Kaer)
Komposer: Azlan Abu Hassan
Penulis lirik: SuluSarawak
 
Lagu: Harapan
Artis: Fazli Zainal
Komposer: Hazami
Penulis lirik: Hazami


Lagu: Kasih Tercipta
Artis: Faizal Tahir
Komposer: Ajai
Penulis lirik: Shuhaimi Baba

Lagu: Mahakarya Cinta
Artis: Faizal Tahir
Komposer: Audi Mok
Penulis lirik: Mohd Shariza Shamsiri

Lagu: Ceritera Cinta
Artis: Jac dan Rio Febrian
Komposer: Ross Ariffin
Penulis lirik: Habsah Hassan

Lagu: Angan & Sedar
Artis: Mawi
Komposer: M. Nasir
Penulis lirik: Loloq

Lagu: Farhana Puteri Bumi Kenyalang
Artis: Jinbara
Komposer: Denai
Penulis lirik: Andy Rahman

Lagu: Sembunyi
Artis: Misha dan Andy
Komposer: Aidit Alfian
Penulis lirik: Loloq

Lagu: Itu Kamu
Artis: Estranged
Komposer: Estranged
Penulis lirik: Rachael Lawrence

Lagu: Destinasi Cinta
Artis: Datin Seri Siti Nurhaliza
Komposer: Lin Li Zen
Penulis lirik: PSSN

Lagu: Janjiku
Artis: Sofaz
Komposer: Taja
Penulis lirik: Tass

Saya rasa tidak perlu utk saya mengulas pemilihan 3 lagu dari kategori Etnik Kreatif kerana tidak banyak persaingan yg ditonjolkan pada kategori ini disamping tidak adil bagi saya kerana lebih separuh lagu dlm kategori ini tidak pernah saya dengar sebelum ni.

Tapi yg jelas, kategori balada amat sengit sehinggakan pihak TV3 terpaksa memberi ruang sebanyak 5 lagu dlm kategori ini utk bertanding di pentas akhir berbanding sebelum ni yg hanya 4 lagu yg dipilih. Dlm kategori ini saya berpuas hati dengan pemilihan lagu2 yg layak ke peringkat akhir kecuali lagu Kasih Tercipta. Saya merasakan lagu Hilang dari Diddy lebih kuat berbanding lagu Kasih Tercipta nyanyian Faizal Tahir. Apapun, keputusan juri adalah muktamad dan semestinya pemilihan 4 lagu lain yg mengiringi lagu Kasih Tercipta adalah tepat memandangkan lagu2 tersebut mempunyai melodi dan lirik yg kuat. Siapa yg tak meremang bulu roma apabila Fazli Zainal membawakan lagu Harapan. For me, lagu tu sudah perfect dan mmg khas utk vokal seperti Fazli Zainal. Lagu Mahakarya Cinta juga adalah sebuah lagu yg kuat. Jarang kita dengar jenis alunan lagu seperti lagu Mahakarya Cinta dan semestinya vokal Faizal Tahir juga masuk dengan jiwa dan melodi lagu ini. Siapa yg tak teringat kisah putus cinta apabila mendengar lagu Izinkan Ku Pergi? Ternyata walausesiapapun penyanyi lagu ini samada Sahri atau Kaer, lagu ini berada dlm landasannya yg tersendiri utk menggamit pendengar utk tertarik dgn lagu ini. Begitu juga dgn lagu Ceritera Cinta yg mana melodi dier sungguh membuatkan kita lebih bersemangat utk menjalinkan percintaan.

Kategori Pop Rock juga menampilkan persaingan yg sengit. Tidak keterlaluan jika dikatakan persaingan dlm kategori Pop Rock lebih dahsyat dari kategori Balada. Mungkin itu salah satu punca kenapa TV3 perlu menambah satu lagi lagu dlm kategori ini utk dipertandingkan. Honestly, saya amat berpuas hati dgn kesemua lagu pilihan juri dlm lagu ini. Ternyata keenam2 lagu yg layak melalui kategori ini sgt kuat especially lagu Farhana & Itu Kamu. Saya dah dpt rasakan gegaran pentas akhir juara lagu apabila 3 band dpt melayakkan diri dlm pentas akhir nanti. Kan best kalau ada aksi2 bunga api ataupun aksi2 jatuh bangunan. Hehehe. Apapun, kategori ini juga menyaksikan come back Dato' Siti Nurhaliza dlm pentas akhir Juara Lagu apabila lagu Destinasi Cinta turut layak ke peringkat akhir. Yg pasti, pentas akhir nanti kita akan menyaksikan penampilan yg berbeza dari Dato Siti Nurhaliza berbanding Anugerah Juara Lagu sebelum ni

Secara akhirnya, tahniah diucapkan kepada 14 lagu yg layak ke peringkat akhir Juara Lagu. Diharap Juara Lagu dpt menjadi platform dan motivasi buat komposer lain utk menghasilkan produk yg berkualiti.

Posted at 11:09 pm by Faiz Nordin

 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< November 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics