Tuesday, September 25, 2007
Isu lagu Indonesia lagi..............

Assalamualaikum....

Saya sudah lama ingin mengulas kenyataan Amy Search dan kerisauan beberapa artis lain mengenai penyiaran lagu2 Indonesia di stesen2 radio tempatan. Isu ini nampak gayanya sudah dibawa ke peringkat menteri apabila Dato' Zahid Hamidi selaku Timbalan Menteri Penerangan berjanji akan menyiasat isu ini. Isu ini juga dikaitkan dgn isu merdekakah industri hiburan apabila kita saban hari disogokkan dgn lagu2 Indonesia sedangkan lagu2 tempatan disisihkan. Bagi saya sebagai seorang yg sering meminati muzik berpendapat persaingan perlu diwujudkan utk menghasilkan karya2 bermutu. Saya tak kata muzik Malaysia ketika ini tidak sehebat muzik Indonesia tetapi seharusnya karya muzik yg ingin diciptakan hendaklah seiring dgn kehendak dan penerimaan pendengar di Malaysia.

Saya tak lihat stesen2 radio meminggirkan muzik2 karya komposer Malaysia tetapi apabila sesuatu lagu baru karya komposer Malaysia tidak mendapat hati pendengar stesen radio, maka stesen radio berhak utk mengikut kata pendengar mereka demi menjaga hati pendengar mereka. Jadi, apa yg perlu komposer Malaysia lakukan? Seharusnya komposer2 Malaysia perlu lebih kreatif dlm mencipta karya mereka. Saya begitu teruja melihat kreativiti Aidit Alfian dlm mencipta lagu dan ternyata ramai di kalangan pendengar meminati lagu2 Aidit Alfian.

Biler isu ini ditimbulkan oleh artis2 Malaysia sehingga membawa ke peringkat timbalan menteri, saya bertanya, kenapa ramai artis2 Malaysia berebut2 ingin mendapatkan karya2 komposer Indonesia sedangkan ada di kalangan mereka yg merungut, gelisah, kecewa mahupun marah apabila stesen2 radio memutarkan lagu2 Indonesia. Amy Search bagai nak rak melepaskan geram di media sedangkan Siti Nurhaliza dan Anuar Zain sibuk mendapatkan khidmat komposer dari Indonesia utk album Transkripsi dan album terbaru Anuar Zain.

Bagi saya tiada salahnya menggunakan khidmat komposer Indonesia atau negara2 lain dan juga memutarkan lagu dari negara2 lain juga boleh menggalakkan komposer2 Malaysia utk lebih kreatif bagi menghasilkan karya bermutu. Pendengar ada hak utk mendengar lagu mana yg ingin mereka dengar sama ada lagu karya tempatan, Indonesia atau lagu2 Mat Saleh sekalipun. Takkan pendengar nak disogokkan dgn lagu2 yg mempunyai karya yg kurang kritis. Ini yg perlu komposer tempatan suntik utk menarik ramai pendengar meminati lagu2 tempatan dan bukannya melepaskan geram di media tapi hasil 'zero'.

We have to open our minded and lebih bersikap terbuka dlm isu ini. Yg mana baik kita contohi utk menghasilkan karya yg lebih kompetitif dan memenuhi selera pengguna. Saya setuju dgn tulisan Kakak Tua dlm MStar yg menganggap artis kita manja yg sentiasa ditongkat. Artis dan komposer kita sendiri yg perlu berusaha gigih dan bukannya menyalahkan pihak luar yg telah bertungkus lumus menghasilkan karya bermutu.

Wassalam


Posted at 08:03 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
October 12, 2007   08:55 AM PDT
 
ghost,
hmm. walaupun kita ni masyarakat yg sama but tak semua ada keeinginan yg sama .hehehe
Ghost of 71
October 9, 2007   10:48 PM PDT
 
soal nya mmg bukan pasal patriotisme, tp pasal org kite sendiri. org kite sibuk kata org indon anti-lagu kita, tp at the same time duk beria2 sapot lagu diorg. dah mcm ada 2 muka plak.
pakcik MMA
October 7, 2007   11:08 AM PDT
 
name,
hmm. kita perlu boikot sbb dier boikot kita eekk? Pandangan baru yg menraik. Tq
pakcik MMA
October 7, 2007   11:07 AM PDT
 
ghost,
hmm. dlm isu , saya tak relate psl isu patriotisme. Apa yg saya tekankan lebih kepada kreativiti kita utk menghasilkan yg terbaik lebih dr mereka
Name
October 4, 2007   10:25 PM PDT
 
aku setuju sangat dengan ghost tu. kalau dia orang nak boikot kita, kenapa kita tak bole boikot dia orang. at least mat saleh takde la nak boikot2 kite ni. tapi artis/ahli politik indon memang dengki dgn kita sebab kebanyakan yang datang sini ialah orang indon yg kat sana susah nak cari makan sebab yang konker ekonomi hanya org2 yg dengki (politik,kaya,artis) sebab tu la semua bende nak di jadikan isu! lagu rasa sayang pon nak jadi isu! siti pon nak di boikot!
Ghost of 71
October 2, 2007   10:11 PM PDT
 
benda ni dah berjela-jela dah cerita nya, dah melarat sgt. sampai kan lagu 'Rasa Sayang Hey" tu pon diorg beria2 claim lagu diorg. Siap maki hamun lagi. rasa nya ramai yg tak tau. Benda ni bukan hanya pada muzik, tapi berkaitan dgn benda2 lain. Diorg cukup dengki dgn kemajuan kita, cuma org kita tak sedar, sebab tak bersyukur. Mereka cukup anti lagu2 atau hasil seni dari malaysia. Tapi stesen radio kita, sampai kan ke DJ skali cakap indonesia, nak buat mcm mane lagi? mmg dah tak leh nak elak. Benda ni salah kita sendiri, yg nampak duit je. Bile dah sampai tahap mcm nih, baru la sibuk nak ckp itu ini, mmg dah terlambat. muzik diorg dah tak leh lari dari pendengar malaysia, rumah2 yg kita duduk pon diorg buat, makanan yg kita mkn kat foodcourt ape suma pon dah org2 dia yg masak, anak2 kita nanti pon, org dia yg jaga. benda ni berkaitan dgn byk benda. Sebab salah kita, memasing pikir diri sendiri.
pakcik MMA
September 30, 2007   10:26 PM PDT
 
name,
ni bukan masalah patriotik tapi kita ni lebih kepada bising2 without ada effort utk buat lebih kreatif dr mereka. Kalau nak bangkitkan isu patriotik, kita takyah la ada stesen khas utk lagu2 mat saleh and kita pasang je la lagu kita.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< September 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics