Sunday, August 05, 2007
Cadangan PDAM yg tak masuk akal!!!

Biler nak start tulis entry ni tetiber teringat lagu Elyana yg main tarik tali tu. Ekekeke. Awal2 entry dah ngarut. Btw, aku tertarik utk mengulas tentang isu cadangan Persatuan Stesen Minyak Malaysia (PDAM) yg mahu membuat satu tempoh waktu utk membuka stesen minyak iaitu seperti dicadangkan dalam usul mesyuarat agong berkenaan yg menetapkan dari jam 7 pagi hingga 10 malam. Tidak keterlaluan jika saya mengatakan cadangan ini adalah satu cadangan yg amat bodoh. Walaupun dlm usul cadangan ini mengecualikan stesen2 minyak di lebuhraya utama tetapi cadangan ini menutup peluang rakyat uk merancang perjalanan pada waktu malam. Akibatnya, mungkin selepas ini, jalan2 persekutuan lengang pada waktu tgh malam ekoran kerisauan pemandu yg takut kehabisan minyak pada pertengahan jalan. Di mana sikap mementingkan pengguna dlm hal ni? Tak semua tempat kat Malaysia boleh diakses melalui lebuhraya. Bagaimana jika sesorang yg berada di Kuala Lumpur yg mendapat panggilan kecemasan pada waktu malam yg mana ada ahli keluarga mereka yg meninggal atau sakit tenat di Kota Bharu? Jika cadangan bodoh ini diluluskan kerajaan, maka orang tersebut sudah pasti menunggu keesokannya harinya ekoran takut tersangkut kehabisan minyak di tgh2 jalan.

Saya amat pelik kenapa PDAM berfikiran cetek sedangkan ekonomi dan gaya hidup rakyat Malaysia sudah berubah. Alasan kos yg tinggi dan mengelak dari kes rompakan juga bukanlah satu alasan yg munasabah. Takkan alasan2 tersebut perlu dibebani kepada pengguna sedangkan untung dikaut sepenuhnya oleh pengeluar minyak dan pengendali stesen minyak. Kalau tidak sanggup mengendalikan stesen minyak dan kalau takut risiko yg dihadapi dlm perniagaan ini, ramai lagi di luar sana yg berminat utk mengedalikannya. Kenapa pengendali stesen minyak tidak mencontohi sikap kedai 7Eleven yg sanggup bukak 24 jam semata2 menjual barang asas kepada pengguna walaupun sebelum ni banyak juga kedai 7 Eleven yg dirompak? Bagi mengurangkan kes kecuarian & rompakan, saya cadangkan agar penggunaan kad kredit dperluas di stesen minyak especially pada waktu tgh malam. Oh, Saya terlupa. PDAM juga membuat usul utk membebankan caj kad kredit sebanyak 1% kepada pengguna. Ini ker sikap PDAM yg nampak gayanya terlalu mengejar keuntungan?

I know stesen minyak punyer business nature. Sgt menguntungkan jika kene pada caranya. Ramai pengendali stesen minyak yg dah jd jutawan. Sepatutnya caj kad kredit tidak perlu dibebankan kepada pengguna. Kalau bisness lain tidak bebankan pengguna dgn caj kad kredit, kenapa perlu stesen minyak membebankan pengguna? Sepatutnya kad kredit dilihat sebagai satu kemudahan kepada pengendali stesen minyak yg tidak perlu memegang wang yg banyak. Ini yg perlu PDAM fikir tetapi tuh la, kalau tidak berfikir, maka keluarla idea2 yg tak masuk akal mcm ni.

Saya harap pihak KDNHEP tegas dlm isu ini. Tak perlu layan idea2 bodoh sebegini. Walaupun lega dgn kenyataan Menteri KDNHEP dlm isu ini, tetapi sikap PDAM yg sentiasa mendesak kerajaan membuatkan ramai yg risau jikalau pihak kerajaan mengikut desakan PDAM ini. Kepada PDAM, jgn fikirkan untung sehingga membuat usul2 yg boleh saya sifatkan bodoh dan keterlaluan. Banyak lagi cara utk cut cost and tak semestinya semua cost perlu dibebankan kepada pengguna.

Wassalam

 


Posted at 11:01 pm by Faiz Nordin

wanny
September 2, 2008   01:50 AM PDT
 
erm faiz .. my mum ade 2 petrol station .. n usul tuhs actually ade bagus die :) maybe 1% for ppl yg spend rm 50 per isi x nampak beza nye .. tp cube bayangkan .. per day card around rm 30k .. 1% of 30k ?

actually kiteorg nak bank kurangkan charge tuhs .. but then sebab ade benda lain .. PDAM tak jadi .. heheheh ..

the purpose of xde 24hrs is for yg xnak .. coz now Pengeluar minyak cam push all dealer to open 24 hrs walaupun dalam satu kawasan ade dlm 20 station and out of 20 ade 10 bukak 24jam .. so cam x logik :) let say collection from 12mlm - 6pg only 7k .. plus electric per month which is RM 3-5k .. huhuhuhuh ..

and the most important thing .. usul nie sebab kenaikkan harga minyak .. which .. let say time harga minyak naik .. ULG naik 70sen kan .. which is 40% .. katakan pengguna dulu isi rm 50 now RM 70 .. u guys kene bayar extra RM 70 .. we all kene bayar sampai extra if let say dulu 1 lot minyak is 24000litre .. so per load kiteorg kene bayar xtra RM 16800 CASH ..

sebab nie usul nie diperkenalkan .. pasal kad kredit tuhs .. is not like hari nie korang gune kad kredit hari nie gax we all get the money .. if let say that station 50% kad 50% cash.. that means they need xtra Modal utk the business .. and i can tell u .. now skali kuar cheque will be more than 100k CASH ..

:D inilah dilema pengusaha stesyen minyak :) and mmg sy ngaku buat stesyen minyak nie untung .. tapi x sebanyak yang digembar-gemburkan .. kene pandai business baru boleh untung .. after 16 years of doing this business .. baru we all dapat rasa kemewahan :) the station now 23 years old :)
pakcik MMA
August 19, 2007   06:07 PM PDT
 
wenkt,
ko pun suker gak. hahhaa
pakcik MMA
August 8, 2007   11:16 PM PDT
 
tuan rumah,
congrates and thanks for the link. :D
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< August 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics