Sunday, July 22, 2007
2 Jam di Ambang Maut

Assalamualaikum.....

Saya ada mengatakan yg saya ingin bercerita apa yg berlaku 2 minggu lepas yg hampir meragut nyawa saya. Sekiranya saya memandu dgn lebih jauh lagi, mungkin saya sudah meletup dengan kereta ayah saya sekali. Saya memandu dari Banting ke Kuala Lumpur pada pagi 8 Julai 2007. Sehari sebelum itu, saya servis kereta ayah saya itu di salah sebuah bengkel servis kereta di Banting. Jadi, pada pagi Ahad, saya terus memandu tanpa check minyak itam, air & air bateri coz kereta tu baru jer diservis semalam. Maka saya memandu dari Banting ke Ipoh dgn yakin dan dengan kelajuan yg tinggi kerana perlu sampai di Banting sebelum pukul 6 petang. Saya tidak singgah di mana2 perhentian waima utk mengisi minyak sbb tangki minyak masih penuh sebelum perjalanan. Mmg menjadi habit saya sekiranya memandu seorang diri, saya akan menguatkan volume radio semaksima mungkin. Huhu. Kebetulan pula waktu tersebut baru selepas hujan lebat dan hujan masih lagi renyai. Saya memandu dlm keadaan jalan yg agak basah.

Semasa dalam perjalanan berhampiran Simpang Pulai, saya nampak ada asap kuar dari enjin tetapi saya acuh tak acuh jer sbb saya beranggapan itu adalah wap dari tayar since jalan tu basah. Masa bayar tol kat Ipoh pun saya masih nampak wap tersebut tetapi saya masih lagi menganggap itu adalah wap dari tayar akibat hujan lebat. Sesampainya aku ke rumah kakak aku and selepas tutup enjin kereta, saya masih melihat asap dari enjin kereta ayah saya. Saya pun membuka penutup enjin dan alangkah terperanjatnya, api sudah marak melalui bawah tangki engine. Saya menjerit meminta pertolongan dan dlm kepala saya ketika itu kereta ni boleh meletup bila2 masa. Saya jd panik lalu hampir hendak tuangkan air ke dlm engine bagi memadamkan api. Tapi saya masih boleh berfikir dan cuber memadamkan api melalui angin. Lalu, saya mengipas surat khabar dan api di bawah tangki engine tersebut pun padam.

Punca berlaku kejadian sedemikian adalah kesilapan mekanik yg servis kereta ayah saya. Dier meletakkan tutup tangki engine tetapi tidak mengetatkannya. Jadi, penutup tu tak kuat dan terbukak masa saya speed kat highway. Biler jd camtu, minyak itam terpancut ke atas. Tetapi tidak semua minyak itam terpancut kerana lampu amaran minyak itam tak menyala. Mmg agak panas gak la dgn mekanik tu. Yer la, kalau saya panjangkan perjalanan saya ke Pulau Pinang, mungkin saya dah mati dan meletup bersama kereta tersebut. So, moral of the story is, jgn percaya 100% pada mekanik. Kita as pemandu juga kene check sbb mekanik pun manusia jugak dan tak lari dr wat kesilapan. Kenderaan agak sensitif dan ia boleh terbakar jika kita tak menjaganya betul2. Saya petik kata2 kakak saya selepas kejadian ini, kejadian ni memberi petunjuk kepada saya yg Allah memberi saya peluang utk hidup dan kembali menebus dosa. Insaf seketika.

*Apsal biler baca balik, ayat di atas cam skema jer. Huhu*


Posted at 10:05 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
July 28, 2007   09:11 AM PDT
 
ghost,
yg penting terbkar ker meletup ker sama jer. dua2 bahaya. dua2 boleh menyebabkan aku mati. huhu
Ghost of 71
July 23, 2007   08:59 PM PDT
 
mmg la terbakar, tp bukan la meletup mcm cite omputih yang ko tgk tuh.
pakcik MMA
July 23, 2007   08:47 PM PDT
 
el,
thanks for ur advice. rasanya aku tau psl keter ko. ko ada citer kot. tapi aku pun dah luper. huhu. conclusionnyer, check kereta selalu. huhu
pakcik MMA
July 23, 2007   08:46 PM PDT
 
kay,
temperature ok. tapi sbb minyak itam tu dah campur ngan panas engine, tu jd kuar api. peristiwa takleh luper. huhu
pakcik MMA
July 23, 2007   08:43 PM PDT
 
ghost,
mekanik kat ipoh kata keter tu boleh terbakar if aku jalan jauh lagi sbb api kuar sbb minyak dah campur ngan panas. ntahla, aku pun dah pening mana satu betul. yg penting aku masih hidup. huhu
pakcik MMA
July 23, 2007   08:41 PM PDT
 
ajami,
tq for the info. hahaha. mmg skema giler. ntah paper aku leh tulis ayat camni. hehehe. biler nak jumpa bro ajami lagi ni? hehehe
pakcik MMA
July 23, 2007   08:40 PM PDT
 
sheila,
mak aku ada citer kat makcik asmah eekk? mmg kenangan takleh luper. aku menjerit biler tgk api. btw, ayah aku dah ok sikit la. psl aku & saya ni, tu sbb aku ckp ayat aku cam skema. hahaha
mizzteryGurl
July 23, 2007   10:01 AM PDT
 
hurm.... yah! yah! btol ckp kakak ko tuh.. sila la menjaga kereta anda dgn sebaik nya. kebiasaannya, kt akan lebih concern and jaga kete yg dah buruk (cam kete aku.. tya norman noor, pe citer.. hahaha) dan kete yg baru lps servis sbb igt dh setel sumer, kan? jln je la.. dan lebih2 agik kalu dpt kete baru.. haa, kete baru pun agik laa nk kene gak jaga sbb baru kan.. ahaks.. oklah pakcik.. next time, beware n take care. aku nk gi kls. adios n wassalam..
Ghost of 71
July 23, 2007   01:01 AM PDT
 
Memula "saya", tetiba dah "aku", hahah. anyway, ko ni byk sgt tgk movie hollywood. kalau terbakar mcm tu, kete tu tak kan meletup. lain la ko gi cucuh api dlm tangki ko. tu pon tak kan buat kete tu meletup. cara api tu marak je yang buat kite rasa mcm kete tu meletup, sebab die terbakar serentak.
sheila
July 23, 2007   12:06 AM PDT
 
alhamdulillah ko x pape..mak ko ade cite ngan makcik aku..br terigt ko pn de cite jg kt aku..neway, bapak ko dh sihat?erk..apsal jap aku..jap saye nih??
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< July 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics