Sunday, June 17, 2007
Samsons - Penantian Hidup

Setelah kejayaan album pertama, Naluri Lelaki, Samsons tampil dengan album kedua mereka. Mungkin di Malaysia, ia belum lagi dipasarkan tetapi album kedua yg dinamakan Penantian Hidup adalah sebuah album yg rata2 lagunya lebih segar dan berkonsepkan yg lebih rock dan tenaga. Hanya ada 3 lagu yg slow darpada 11 tracks dlm album ni. This is my personal review and ulasan utk lagu2 dlm album kedua Samsons:

Seandainya
Saya menyukai lagu ini. Konsep lagu ni sama seperti lagu Naluri Lelaki dan juga Kehadiranmu dalam album pertama mereka. Lagu yg sgt catchy dan jauh lg catch dari band2 Malaysia. Bukan menafikan keupayaan band Malaysia tetapi konsep lagu2 sebegini memang dimonopoli oleh band2 Indonesia. Track pertama yg telah menarik perhatian saya.

Hey Gadis
Lagu ni dimulai dgn siulan. Lagu yg ada attitude yg nakal. Muziknya simple tapi honestly tidak bosan. Lagu ni sesuai kepada mereka yg nak usha gadis2 kat luar sana. Ekekeke

Jika Harus Bermimpi
Lagu ni slow sikit compare pada 2 lagu awal tapi muziknya ada sedikit segar. Walaupun tidak sesedap Kenangan Terindah, tetapi lagu ni cukup ramuan utk dijadikan hits di corong radio. Saya menyukai lagu ini kerana muziknya simple tapi sgt sedap didengar.

Kasih Tak Sempurna
Lagu ni juga menarik. Muziknya juga sedap. Honestly, saya tertarik pada kali pertama saya mendengarnya. Liriknya juga masuk dgn rythm lagu ni. Lirik yg meluahkan perasaan ditambah dengan muzik yg mendayu2.

Kau
Honestly, saya kurang menyukai lagu ni. A little bosan. Lagu ni mempunyai susunan muzik yg menarik tapi apabila part vokal, ia tidak menarik perhatian saya. Mungkin saya lebih suker dengar part minus one lagu ni kerana alunan gitar, bass dan drumnya cukup perfect.

Perbedaan
Perbedaan means perbezaan dlm Malay. Lagu ni slow. Lebih kurang sama dgn konsep lagu Bukan Diriku pada first album. Banyak part hanya diiringi dgn gitar. Lagu ni beremosi. Tapi still, belum dpt menandingi kehantuan aku utk lagu Kenangan Terindah.

Luluh
Juga sebuah lagu slow. Saya menyukai lagu ni. Walaupun a little bit leleh, tapi melodinya sungguh indah. Leleh tapi still can be accept. Mungkin lagu ni boleh membuatkan anda feel dgn lagu ni walaupun kali pertama mendengarnya. Serius, lagu ni bisa menjatuhkan air mata anda. Tidak keterlaluan jika lagu ni juga boleh menjadi hantu sama seperti lagu Kenangan Terindah walaupun bagi saya Kenangan Terindah still the best.

For You
Muler2 dgr lagu ni terus terpk lagu2 mcm Hoobastank atau Maroon 5. Vokal Bams pun dah mcm vokal band2 mat saleh. Honestly, saya kurang menyukai lagu ni. Muzik nyer hampir sama hampir sepanjang lagu dan tiada centre point bak kata Ogy. Hehehe. Dlm erti kata lain, lagu ni takder satu part yg mcm puncak utk lagu ni. Dari awal hingga akhir, anda akan mendengar muzik yg hampir sama.

Penantian Hidup
Lagu ni sebuah lagu slow rock. Merupakan tajuk album, lagu ni kurang menarik perhatian saya berbanding lagu2 lain. Jiwa saya tak masuk utk menghayati lagu ni. Saya rasa bosan dgr lagu ni. Dunno why tapi saya kurang menyukai lagu ni.

Aku
Rasanya tak lengkap kalau ada single Kau tapi takder single Aku. Lagu ni segar dan bunyi bassnyer sgt ketara. Irama catchy dan sesuai utk kita utk menggeleng2 kepala. Di pertengahan lagu ni, diselitkan sedikit muzik ska dan ia menambah ramuan utk lagu ni.

S.F.W
Saya tak faham S.F.W tu stand for what. Lagu ni sebuah lagu inggeris dan muziknya kedengaran seperti muzik sebuah boy band mcm Blue atau Backstreet Boys. Lagu ni mempunyai muzik yg romantis dan mempunyai alunan muzik yg indah. I like this song. Lagu ni adalah track paling pendek iaitu hanya 2 minit. Sampai abis dgr lagu ni pun, saya masih enggak mengerti apa itu S.F.W. Ada sesapa tahu?

Kesimpulannya, album kedua Samsons lebih matang dari susunan muzik sehinggalah melodinya. Tapi malangnya, tiada satu lagu yg dpt menandingi kehantuan saya mendengar lagu Kenangan Terindah. Atau mungkin saya perlu dengar berulang2 kali, baru saya berhantu seperti mana hantunya saya mendengar lagu Kenangan Terindah. Or atau lagu Kenangan Terindah itu mempunyai lirik yg terselit suatu kisah dlm kehidupan saya sehingga saya jd hantu. Entahlah, saya keliru.

KLIK MY SPONSOR

 


Posted at 09:30 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
July 15, 2007   03:16 PM PDT
 
messi rumi,
tq for ur comments. Dari Indonesia ya?
Messi Rumi
June 28, 2007   12:45 PM PDT
 
Gue setuju banget..secara musikalitas,liriknya juga lebih universal dan aransemen bikin berkarakter. Sophomore samsons ni punya nuansa orkestra cukup lebih inilah yg membuat musik mereka terdengar lebih mantap dan dewasa. Idealismenya mereka sebagai musisi luar kawakan seperti Meatloaf n Queen memang influence..demi menggali karakter bermusik, mereka berusaha memaksimalkan brainstorming dalam mengumpulkan idea. Diurungkan dan kontribusi keduanya tercantum membuatkan track list album Penatian Hidup cukup ramuan dan killer album.
pakcik MMA
June 24, 2007   11:36 PM PDT
 
hahaha. isu dalaman? mesti ada something kan. ekekeke
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< June 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics