Sunday, June 03, 2007
Awana Kijal


Pada mulanya, saya tidak teruja utk bercuti di Awana Kijal tetapi apabila menjejakkan kaki di Awana Kijal, pemikiran dan persepsi saya mengenai Awana kijal berubah serta merta. Walaupun agak tension dgn perjalanan yg jauh dan sgt meletihkan tetapi apabila sampai di main gate Awana Kijal, ia ternyata memadamkan segala ketensionan & kepenatan dgn perjalanan yg hampir 3 jam setengah dari Kuala Lumpur. Melihat dekorasi laman di Awana Kijal, saya mengharapkan suatu percutian yg lain dari resort lain yg saya pernah jejaki. Nyata, apabila melangkah ke lobi hotel, ia betul2 tidak menghampakan harapan saya. Saya tertarik dgn dekorasi lobi hotel yg sungguh indah yg seolah2 menunjukkan budaya dan adat resam Negeri Terengganu. Selepas jer urusan check in, saya terus menuju ke bilik. Saya membayangkan biliknya juga ada keistimewaannya sendiri since Awana Kijal telah dikelaskan sebagai hotel 5 bintang.


Pemandangan di lobi


Landskap yg menarik di lobi

Honestly, keadaan dlm bilik sama seperti hotel2 & resort2 five stars yg lain tapi ada 2 bender yg menarik perhatian saya. Pertamanya ialah bilik air di dalam bilik. Dalam satu bilik air, ia dipecahkan menjadi 3  iaitu bahagia  bahagian long bath tub and toilet dan kesemuanya berpintu. Ia menjadikan bilik airnyer besar. Selain tu, ada sesuatu yg istimewa yg so far setakat ni hanya ada kat bilik hotel kat Awana Kijal dan tiada di bilik kat hotel lain iaitu siaran Astro Ria. Hahaha. Susah woo nak carik hotel yg biliknya ada siaran Astro Ria. Belum pernah saya menginap di mana2 hotel ataupun resort yg ada sediakan Astro Ria. Waktu saya check out, saya ada gak tanya kat receptionist mengenai kenapa Awana Kijal ada provide Astro Ria kat bilik. Normally hotel ada pasang Astro tapi tiada siaran Astro Ria. Yg ada biasanya ESPN, HBO, NHK, CNN & Discovery. Then, receptionist ni jawab la yg pihak Awana Kijal memahami ramai yg tgk AF. Hahaha. Gelak sat aku kat situ. Hanya sbb AF, pihak hotel terpaksa akur dan terpaksa subscribe Astro Ria. Opss. Lupa, tahun lepas kan ada org Terengganu masuk. Senyum Sokmo. Ekekeke.


Pemandangan di dalam bilik


Kolam renang yg sungguh besar dan menarik

Personally, saya sgt berpuas hati dgn environment & facilities yg disediakan di sini. Bermula dgn kolam renang yg agak besar, facilities sukan sehinggalah pemandangan menarik di pantai yg terletak betul2 di tepi Awana Kijal boleh membuatkan anda tidak berasa bosan ketika berada di Awana Kijal. Khabarnya, kolam renang di Awana Kijal adalah kolam renang berlandskap paling besar di Pantai Timur. Awana Kijal juga mempunyai 7.6 km private beach dan menjanjikan anda utk menikmati keindahan & merasai betapa nyamannya pantai di Laut China Selatan yg sememangnya terkenal. Awana Kijal juga menyediakan tennis court, ping pong table dan yg menariknya anda boleh bermain chess gergasi.


Chess gergasi. Teruja nak cuba?

Awana Kijal juga menyediakan pilihan makanan yg menarik dan lain dari hotel lain. Saya hanya berkesemapatan utk menikmati buffet sarapan pagi di sini. Kebiasaanya hotel2 & resort lain yg saya pernah menginap menyediakan makanan utk buffet sarapan pagi dgn menu yg hampir sama. Balik2, Nasi Lemak, mee, toast, sausage, red bean, pilihan jenis telur dan bijirin2 tetapi di Awana Kijal telah menengenahkan makanan Terengganu sendiri sebagai menu sarapan pagi. Ia suatu idea yg menarik. Kita dah dtg ke negeri Terengganu and sepatutnya kita merasa makanan Terengganu sendiri. Tol tak? Hehehe. Menu sarapan pagi di Awana Kijal termasuklah Nasi Dagang, Kari Ikan Ayer (Tongkol), Keropok Lekor, Ketupat Palas, Serunding, lemang & beberapa pilihan kuih tradisional Terengganu. Saya tergelak sat biler nampak ada keropok lekor dihidangkan di hotel 5 bintang. Nyata idea mereka utk mengenengahkan makanan Terengganu sesuatu bender yg patut dipuji. Beberapa mat saleh kat situ pun teruja utk mencuba makanan2 tersebut. Ia boleh mendekatkan budaya dan tradisi Terengganu kepada pelancong asing.


Awana Kijal membawa satu kepuasan

Kepada anda yg tak tau nak bercuti di mana, boleh mencuba utk bercuti di Awana Kijal. Saya yakin percutian anda akan memberi satu kenangan indah sebagai mana saya telah merasainya. Harga bilik di Awana Kijal adalah sekitar RM 220- RM 350 semalam (depends pada season) tetapi anda boleh mendapatkan harga istimewa pada harga promosi di laman web Awana. Selamat bercuti!

KLIK MY SPONSOR:

 


Posted at 01:26 pm by Faiz Nordin

gg
January 24, 2010   05:20 PM PST
 
Kalau rase nak lagi tenang,korang g strawberry park kat kijal gak 2,yang 2 lg marvellous
gg
January 24, 2010   05:15 PM PST
 
Kalau rase nak lagi tenang,korang g strawberry park kat kijal gak 2,yang 2 lg marvellous
gg
January 24, 2010   05:11 PM PST
 
Aku org kijal jd aku selalu gak r g sane dulu..tapi time 2 aku jd caddy wat part time..kalau korang g pantai awana pun dah cantik,jemput r dtg kat pantai kijal o pantai kemasik plak..lagi cantik
farah
February 13, 2009   05:51 PM PST
 
cantik view kat awana kijal..tp lom ade peluang nk gi awana kijal..tp awana genting dah 2,3 kali pergi..best gak..hijau memukau pemandangan..u should try faiz.
zianazuita
January 9, 2009   04:06 PM PST
 
article awk agak menarik...maybe 1 day saya akan sampai juga kesana...
pakcik MMA
June 7, 2007   08:12 PM PDT
 
wenkt,
Club med mahal dowh. seribu semalam. pokai aku tido sana. hehehe
pakcik MMA
June 6, 2007   09:30 PM PDT
 
pisces,
best kan? ekekeke. jom pi sana lagi. hehehe
pakcik MMA
June 6, 2007   09:30 PM PDT
 
wenkt, awana kijal bukan kat cherating la. dah masuk terengganu. :P
pisces
June 4, 2007   03:55 PM PDT
 
awan kijal.. yeah.. mmg cantik..
1st time sampai sana dulu pun, mmg sungguh meletihkan.. tapi bila sampai jer kat sana, hilang semua penat travelling tue..
mmg akan ke sana lagi.. cuma masa tak mengizinkan..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< June 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics