Thursday, May 31, 2007
Keputusan Kes Lina Joy

Assalamualaikum........

Saya mengikuti perkembangan kes Lina Joy. Buktinya ada beberapa entry saya sebelum ni yg saya sentuh mengenai murtad dan kaitannya dgn Lina Joy. Semalam merupakan hari penentuan sebelum kes Lina Joy menutup bukunya. Selama 8 tahun lebih, Lina Joy ataupun nama Islamnya dulu Azlina Jailani memperjuangkan dirinya utk membebaskan dirinya dari Islam secara terang-terangan. Keputusan semalam sebenarnya satu keputusan yg amat penting utk membuktikan kedudukan Islam di negara kita. Alhamdullilah, kemenangan 2-1 yg tidak menyebelahi Lina Joy menampakkan kedudukan Islam di negara ini masih dihormati walaupun ada di antara penganut Islam sendiri yg mahu mencabarnya. Bersyukur kepada Allah sbb apa yg kita takuti mengenai sebarang keputusan Lina Joy telah berakhir even seorang peguam Lina Joy mahu membuat semakan mengenai keputusan yg telah diputuskan oleh Ketua Hakim Negara, Tun Ahmad Fairuz Sheikh Abdul Halim, Hakim Mahkamah Persekutuan, Datuk Alauddin Mohd Sherif & Hakim Besar Sabah dan Sarawak, Datuk Richard Malanjum. Hanya Datuk Richard Malanjum sahaja yg membenarkan permohonan Lina Joy manakala 2 hakim lain tidak membenarkan Lina Joy menukar status agama beliau di kad pengenalan kerana tiada kenyataan bertulis dari pihak jabatan agama.


Badan2 NGO yg berkumpul secara aman di luar mahkamah

Tahniah juga kita ucapkan kepada seluruh umat Islam yg nampaknya peka dgn isu ini terutamanya NGO2 serta peguam2 yg beragama Islam. Beratus2 org yg terdiri daripada NGO2 Islam dan beberapa NGO bukan Islam berada di luar mahkamah. Saya sebenarnya tidak menyukai keadaan di luar mahkamah semalam atas dasar toleransi tetapi keadaan semalam perlu dilakukan agar Islam tidak dipandang hina oleh org lain. Tentunya keadaan semalam dan beberapa insiden yg melibatkan agama ini berpunca dari org Islam sendiri. Lihatlah punca terjadinya kejadian semalam yg mana berpunca dari orang Islam yg kononnya mempunyai hak utk keluar dan menganuti agama lain. Tentunya keadaan semalam mengajar kita Islam tidak dipandang melalui pembinaan masjid indah mahupun dipandang dari senibina Islam tetapi akidah & akhlak umat Islam sendiri yg perlu dipandang serius oleh org Islam terutamanya penguatkuasa agama. Tak guna keindahan Masjid Putrajaya yg menjadi simbol Islam sedangkan tak sampai 1 KM dari situ, Mahkamah Persekutuan yg terletak di Palace Of Justice sedang meneliti kes berkaitan org Islam yg murtad.

Tentunya ramai yg tertanya2 mengenai perkembangan murtad di negara ini. Sama ada ia sesuatu bender yg merisaukan atau hanya isu yg terpencil. Saya ada melayari satu laman web yg menunjukkan perkembangan kristianasi di kalangan penduduk dunia. Walaupun peratusannya agak kecil tetapi ia masih merisaukan. Menurut kajian dlm laman web tersebut yg dikenali sebagai Joshua Project, sehingga hari ini, seramai 0.65% daripada sejumlah 6.9 juta org melayu di semenanjung Malaysia adalah pengikut kristian. Jadi, biler ditotalkan, seramai 44850 org melayu yg tinggal di Semenanjung Malaysia telah menjadi pengikut kristian. Bagi saya, jumlah tersebut amat besar sedangkan di Malaysia, apabila sebut sajer bangsa Melayu, ia akan terus dikaitkan dgn Islam.

Sekali lagi saya tekankan, di mana fungsi jabatan agama & agensi penguatkuasa agama yg lain sehingga melepaskan 44850 org melayu yg kini menjadi pengikut kristian? Walaupun ia satu isu yg sensitif dlm toleransi kita dgn agama lain, tetapi kita perlu menjadikan akidah umat Islam sendiri sebagai bender yg utama yg perlu dijaga dan diperhatikan berbanding dgn kes khalwat yg nampak gayanya jabatan agama masih lagi menjadikkan isu khalwat sebagai isu serius. Kalau jabatan & penguatkuasa agama boleh memberi perhatian pada isu ajaran sesat, kenapa tidak isu murtad ini tidak diberikan perhatian oleh jabatan agama? Lihatlah betapa beraninya Lina Joy mencabar Islam dgn membawa isu beliau ke Mahkamah Persekutuan sedangkan masalah murtad adalah masalah umat Islam yg perlu diselesaikan di Mahkamah Syariah.

Diharap sgt2 isu Lina Joy dpt membuka minda kita sebagai umat Islam betapa bimbangnya kita mengenai isu murtad ini. Saya mencadangkan agar mufti dan jabatan2 agama di Malaysia perlu bersatu di bawah kelolaan Jakim bagi mengelak lebih ramai org melayu yg menjadi pengikut kristian. Semua enakmen berkaitan Islam perlu dikuatkan lagi especially dlm isu yg menyentuh soal akidah. Semoga kita terus berdoa agar kita terus ditetapkan hati sebagai seorang Muslim. Islam itu amat Indah tetapi kadang2 kita lupa dgn keindahan tersebut. Saya juga bersyukur apabila salah seorang pelajar MMU yg telah mengaku murtad dlm blognya yg mana kes beliau pernah disiarkan Harian Metro juga sudah selesai. Khabarnya, pelajar tersebut telah kembali kepada Islam dan saya secara peribadi mendoakan beliau dan kita semua terus berpegang dgn tali Allah. InsyaAllah

Wassalam

Klik My Sponsor

 


Posted at 09:17 pm by Faiz Nordin

gadis melayu
November 29, 2010   09:58 PM PST
 
knapa x bunuh j lina joy 2 mcm bunuh antantuya. hukum hudud dlm islam jka murtad akn dijtuhkn hukum bunuh.
HAMBA ALLAH
April 12, 2010   09:03 PM PDT
 
HANG NI BABI LA JOSHUA... P MAMPUS LA HANG NIH!!! HANG TAU HANG TU AGAMA SESAT. PANDAI, TAPI BANGANG TAK TAHU PIKIAQ. SIAPA MARIAM DAN SIAPA NABI ISA.
Hamba Allah
January 5, 2009   01:56 PM PST
 
joshua project,

kalau diikutkan aku nak bunuh ko.......sebab ia boleh dikira jihad....... kerana adanyer orang macam ko nie la yang akan merosakkan Islam..........semua yg jahat ko nampak islam yg baik kristian...........sekarang ni aku nak masuk isu global supaya jgn lihat islam dari aspek kita di malaysia mangkuk.......... dekat palestin org kristian bunuh org islam.......dekat iraq pun sama merogol, menggunakan kitab AlQuran sebagai bersih bontot, bakar kitab AlQuran.......... dekat bosnia penghapusan etnik yg beragama islam........... jadi pernah ko dengar pasal org islam buat tu semua ke atas org kristian..........ko ni dah la mangkuk bodo plak tu......... jgn nanti bila ko dah nak mampos baru nak ubah pikiran........... semua bangsa dan agama ada buat salah kat malysia ni bahlol.......... bukan sahaja org islam.........apa ke bodoh nye ko ni........... puas aku maki ko........... dah abis dah..........lain kalli ko la kena pikir sebelum nak luahkan isu2 mcm ni.............ALLAHUAKHBAR
lia
April 4, 2008   06:44 PM PDT
 
isu bebas beragama di sini bermaksud org bkn islam bebas mengamalkan agama masing2..manakala org islam,xkirala islam dia mcm mane tdak boleh murtad..haram murtad kerana dalam kitab al-quran sudah jelas hkuman pd org yg murtad..islam menjadikan al-quran sbg sumber rujukan bg permasalahan umat..dan agama lain (kristian,hindu dll..) xde pun tercatat hukuman bg org murtad!islam is the way of life!dalam bab islam ianya xde kene mengena dgn politik!org islam akan bersatu hati dalam perihal murtad ini kerana memperthankan agama ALLAH..dan ALLAH akan bersama2 dgn org yg memperjuangkan agama-NYA..Sedarla wahai Joshua Project agama disisi ALLAH hanyalah ISLAM! the one and only!that's why kami Org2 Islam Akan terus memperjuangkannya..ALLAHUAKBAR!
pakcik MMA
July 7, 2007   01:20 AM PDT
 
joshua project,

tq for ur comments. beginilah, saya harap u fahamkan maksud i dlm entry ni. Ada i relate dgn politik? I have to responsible with my muslim community. I takder bermaksud pun nak telagahkan keharmonian pelbagai agama di Malaysia. Wat i meant i have to responsible as a muslim utk mengingati my muslim friends utk jaga akidah kami. That's all. Dlm Islam, ingat mengingati perlu dilakukan oleh umat Islam sendiri and u yg have to selidik about it.

Once again, apologize to u if u and other christian's community feel yg entry ni sensitif for u all. but deeply in my heart, i tak bermaksud nak telagahkan keharmonian pelbagai agama di malaysia....just responsible as a muslim to my muslim community.

~peace~
Joshua Project
July 5, 2007   03:59 PM PDT
 
bagi saya.....ajami telah lari dari realiti asal......

boleh saya bertanya....Adakah seorang yang berbangsa Melayu itu harus beragama Islam?????.....

Apa yang saya tahu, tidak ada tertulis dalam mana-mana perlembagaan di Malaysia yang mengatakan bahawa Kaum Melayu harus menganuti agama Islam....Dan daripada yang saya tahu, dalam Undang-undang agama Islam di Malaysia, tidak tercatit mana-mana undang undang yang menyatakan bahawa Orang Melayu Islam dilarang menganuti agama lain.

Berdasarkan kepada analisis saya, hanya Malaysia sahaja yang ada fenomena seperti ini.Apakah kesalahan untuk seseorang itu menganuti agama lain sedangkan Malaysia sendiri memberikan kebebasan beragama kepada Rakyatnya??????......

Bagi saya, ini adalah satu DOMINASI POLITIK semata-mata daripada kalum Melayu Islam di Malaysia.Kaum Melayu di Malaysia mengunakan Agama Islam untuk kepentingan Politik mereka di Malaysia.Inikah yang dikatakan "Alim dan Sopan"..???? mengunakan kepercayaan sendiri untuk Politik....Banyak dosa ada lah....!!!!

Bagi kami masyrakat Kristian, kami tidak menghalang jika ada saudara kami yang ingin menganut agama Islam....Kerana hanya Tuhan sahaja yang akan MENGADILI beliau kelak...Siapakah kamu (Melayu Islam) sehingga layak melakukkan kerja2 Tuhan????.....pikir sendiri....

Bila saya lihat keadaan Orang Melayu Islam di malaysia, mereka bukannya takut kepada agama mereka, tetapi mereka takut kepada undang-undang itu...hanya kerana takut malu, mereka tidak mengakui realiti sebenar....

Di negara luar, mereka tidak menghalang rakyat mereka untuk menganuti agama lain selagi agama tersebut bukan ajaran sesat....kerana soal agama adalah urusan Tuhan bukannya urusan manusia....siapakah manusia yang mengadili manusia....

Saya berpendapat, kes seperti Lina Joy......Orang Melayu Islam takut kepentingan politik mereka akan hilang di Malaysia jika kebanyakkan masyrakat di Malaysia bukan berbangsa Islam....MENGGUNAKAN AGAMA UNTUK KEPENTINGAN POLITIK...TAMBAH BANYAK LAH DOSA KORANG.....!!!!

LAIN KALI FIKIR DAHULU SEBELUM POST APA-APA....KAMU BELUM CUKUP BIJAK UNTUK BERKATA-KATA ........


pakcik MMA
June 7, 2007   08:11 PM PDT
 
mazen,
tq. nnt kita jumpa kat gath budiey. I insyaAllah pi. :D
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< May 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics