Friday, May 18, 2007
Terowong SMART.... Berkesan atau tidak?

Assalamualaikum.......

Lama gak tak apdet blog ni. Minggu ni agak bz dgn exam. Next week ada 2 lg paper yg perlu diselesaikan sebelum aku bertukar ke satu alam baru iaitu aku akan pi practical selama 6 bulan di salah sebuah audit firm di USJ. Kali ni nak ubah hangin sikit. Asyik ckp psl Akademi Fantasia jer, kali ni nak cerita psl Terowong SMART yg telah dibuka pada umum pada 14 Mei yg lepas. Terowong ni adalah satu kesinambungan antara terowong air dan laluan jalan raya. Ia mempunyai 2 tingkat laluan jalan raya dan satu tingkat laluan air. Sebenarnya, tujuan utama Terowong SMART ni dibina utk mengatasi masalah banjir kilat di Kuala Lumpur dengan mengalih air berlebihan ketika banjir kilat dari Sungai Klang dan Sungai Ampang untuk mengelakkannya memasuki pusat bandar raya. Tujuan utk melancarkan trafik di Kuala Lumpur adalah tujuan sampingan pembinaan terowong yg jaraknya sepanjang 9.3 KM. Lebih kurang sambil menyelam minum air la. Terowong ini bermula di lebuhraya KL - Seremban berhadapan dgn TUDM Sg Besi dan mengunjur sehingga ke pusat bandar. Ada 2 susur keluar di pusat bandar iaitu di Jalan Davis yg mana akan menghubungkan anda ke Bukit Bintang dan juga di susur keluar di Jalan Tun Razak berhadapan dgn Wisma Time.


Pelan dalaman terowong SMART

Persoalannya, adakah Terowong SMART ini akan menyelesaikan masalah trafik di Kuala Lumpur yg berlaku sejak sekian lama? Dalam laporan di Utusan Malaysia, pihak Polis mengatakan yg masih terlalu awal utk menilai keberkesanan atau sebaliknya melalui pembukaan terowong ini. Menurut Ketua Polis Trafik Kuala Lumpur, Asisten Komisioner Mohd. Hamza Taib mengatakan yg pihak polis memerlukan masa utk mengkaji kesan pembukaan terowong yg merupakan usahasama antara Gamuda Berhad dan juga Jabatan Pengairan & Saliran. Aku tertarik utk membuat ulasan mengenai kesan terowong ini as my personal opinion.

As we know, keadaan trafik di Kuala Lumpur ini meliputi banyak kawasan. Kita mungkin berasa pelik kerana kesesakan trafik di Kuala Lumpur ini tidak mempunyai starting point. Kalau anda masuk ke Kuala Lumpur dari jam 7.30 pagi hingga 9.30 pagi dan juga 4.30 ptg hingga 7.30 mlm setiap hari bekerja, anda akan mendapati hampir kesemua jalan di Kuala Lumpur lumpuh dlm lemas kesesakan. Nak patah balik tak boleh, nak kedepan pun tak boleh. Maka, ramai beranggapan dgn pembukaan terowong SMART ini, maka kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dapat dikurangkan especially antara Sg Besi ke Jln Tun Razak. Ya, mmg betul kesesakan jalan raya antara Sg Besi ke Jln Tun Razak dpt dikurangkan tetapi apa yg berlaku selepas keluar dari terowong? Dua susur keluar iaitu di Bukit Bintang dan juga Jln Tun Razak berhadapan Wisma Time adalah merupakan spot yg sering menghadapi masalah keseakan jalan raya. Kesesakan di Jalan Tun Razak mengunjur sehingga ke Lebuhraya Mahameru dan terus berpanjangan ke Lebuhraya Persekutuan dan kesesakan di Jalan Bukit Bintang berpanjangan ke Jalan Sultan Ismail dan terus merebak sehingga ke Jalan Kuching. Mungkin sekarang keadaan masih terkawal tetapi apa yg berlaku dlm 5 tahun akan datang yg mana bilangan kenderaan waktu itu pastinya makin bertambah? Sudah pasti kesesakan di dua susur keluar ini akan merebak ke dalam terowong itu juga especially bila pertembungan antara kenderaan yg akan keluar melalui jalan biasa dan juga dari terowong SMART ini.

Satu pelan jangka panjang perlu dilakukan lagi utk benar2 mengatasi masalah kesesakan di Kuala Lumpur. Walaupun tidak seteruk kesesakan lalu lintas di Bangkok (1 km mengambil masa 1 jam pada waktu puncak) tetapi Kuala Lumpur juga merupakan antara bandaraya yg menghadapi masalah kesesakan lalu lintas yg teruk di dunia. Kita tak boleh mengandaikan masalah kesesakan lalu lintas di Kuala Lumpur dapat dikurangkan melalui pembukaan Terowong SMART ini. Tetapi aku bersetuju yg pembukaan Terowong SMART ini dapat memudahkan pengguna jalan raya utk memasuki pusat bandaraya tetapi ia bukan menjamin masalah kesesakan lalu lintas di pusat bandaraya dapat dikurangkan. Mana tau ia mungkin membawa kesan yg lebih buruk pada masa akan datang.

Walauapapun, tahniah kepada pihak Gamuda Berhad dan juga Jabatan Pengairan & Saliran yg telah dpt menyiapkan terowong SMART yg boleh dikatakan antara salah satu kebanggaan Malaysia. Terowong yg seumpamanya di dunia. Terowong yg mendapat liputan di Discovery Channel. Kepada anda yg ingin mencuba laluan di terowong SMART ini, kerajaan memberi tempoh sebulan percuma kepada pengguna jalan raya dan selepas 15 Jun 2007, satu kadar tol akan ditetapkan. Di harap, kadar tol utk terowong ini berpatutan. Ini kerana kerajaan perlu memikirkan tanggungan rakyat dan juga fungsi utama terowong ini dibina yg merupakan sebagai pelan utk mengatasi masalah banjir.

Wassalam

 


Posted at 09:30 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
May 24, 2007   03:17 AM PDT
 
ghost,
betul2 jem ker masa peak hour? huhu
pakcik MMA
May 24, 2007   03:16 AM PDT
 
haruhi,
org brunei rupanya. ekekeke
Ghost of 71
May 23, 2007   11:17 AM PDT
 
aku denga, jadik bottle neck tunnel tuh. lagi teruk jem nye bile peak hour. aku tak penah guna lagi, nanti la bile ada peluang. tp yg paling aku minat waktu diorg build terowong smart tu. diorg guna gerudi paling besar di dunia utk buat lubang tuh. mmg dasat mechine tuh, mcm mane la diorg bwk masuk malaysia.
haruhi
May 22, 2007   09:06 PM PDT
 
Lorr jdi sesi suai knl lak kat sni ni... hehe... UBD = Universiti Brunei Darussalam
pakcik MMA
May 22, 2007   02:02 PM PDT
 
haruhi,
UBD? kat mana eekk? :D
haruhi
May 21, 2007   08:34 PM PDT
 
Tak eh... stadi kat UBD... :D
pakcik MMA
May 20, 2007   03:13 AM PDT
 
haruhi,
stadi kat mana? UIA eekk?
pakcik MMA
May 20, 2007   03:13 AM PDT
 
je,
setuju dgn ur komen. :D
haruhi
May 20, 2007   02:53 AM PDT
 
ooo Xam gak ek pakcik MMA? kitorang bru je abih Xam bru lps azab hehe...Good luck ek... nmpak mcm besh je trowong bru korang tu...SALUTE! to m'sia...siap dpt liputan d DC lgi... bila diorang show kat TV ek?
je
May 19, 2007   12:15 AM PDT
 
Kat dalam ada dua lane je. Kalau ada kete terbakar (especially proton) mesti sumer jam then mati sesak nafas. Lagi satu, lepas exit dari highway, especially kat times square, terus ada traffic light. Camner nak setel problem macam nih.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< May 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics