Sunday, April 01, 2007
AF Kembali Busok

This week, AF kembali ke minggu pertama. Walaupun tak sebusok minggu pertama tetapi disebabkan minggu ni sudah masuk minggu ketiga, maka bolehlah diibaratkan sebagai lebih busok dr konsert minggu pertama.


Ogy yg terlalu assume too much

Nampak gaya ada masalah antara pelajar ngan Ogy Ahmad Daud. Tak tau la yg mana yg lebih bermasalah. Ogy terlalu assume too much terhadap pelajar2 AF sedangkan pelajar2 AF terlalu kesuntukan masa utk menghayati sesebuah lagu especially jika lagu tu memerlukan pemahaman yg tinggi. Takkan hanya sbb penulis lirik lagu Jawaher (kembara di Tanah Gersang) yg dinyanyikan oleh Dekna merupakan seorang yg mempelajari tasawwuf, Dekna perlu mempelajari Tasawuf. It's impossible utk Dekna nak mempelajari Tasawwuf dlm masa seminggu semata2 utk memberi pemahaman terhadap lirik lagu tersebut. Nak gali pun biarlah kene pada tempat. Takkan kita leh gali sedalam2nya dlm masa yg singkat. Kak Mah Gali pun gali isu2 hangat di AF beberapa bulan sebelum Fail Sulit AF disiarkan. Psl isu lagu Al Jannah pun sama. Takkan kene mendalami lirik lagu tersebut sehingga berjumpa alim ulamak? Perlu diingat. Ini ialah rancangan Akademi Fantasia dan bukannya Akademi alQuran. So, menggunakan alim ulamak hanya semata2 utk mendalami lirik lagu Al Jannah secara detail adalah kritikan yg kurang logik. Im sorry but I also have to be honest. Huhu.


Sempat ker Ebi nak carik alim ulamak semata2 hayati lagu ni? Huhu

Secondly, aku kaitkan mengenai student kali ni. To be honest aku sukerkan cara Aswad nyanyi lagu Sweet September minggu lepas tapi for this week, aku leh kata yg Aswad terlalu take for granted. The worst performance utk minggu ni ialah Aswad. Aswad mcm takder hala tuju and just nyanyi without consider yg dier nyanyi utk konsert AF. Frankly speaking, nyanyian Aswad mcm org nak taknak jer nyanyi atau lebih kasar lagi, beliau nyanyi seolah2 beliau nyanyi bersama rakan2 di Red Box. Terlalu memain and terlalu take for granted. Ini ker pelajar AF yg dikatakan terbaik oleh Roslan Aziz? Ini ker mutu pelajar AF yg disensasikan oleh Astro yg mengatakan AF kali ni mencabar?


Persembahan Aswad yg take for granted

Persembahan yg bg aku improve ialah Fatin, Aizat, Ebi, Farha dan Candy. Pada pendengaran halwa telinga aku, Fatin tidak mengikut style Dayang tetapi Ogy telah mengatakan yg Fatin terikut2 dgn style Dayang. Bukan pelajar sahaja yg ada konflik dgn Ogy tetapi aku pun ada konflik pandangan dgn Ogy. Dari td bangkang jer apa yg dier kritik. Hahaha. Fatin telah mempersembahkan persembahan yg cukup baik. To be honest, aku lebih suker cara Fatin menyanyi lagu ni compare to Dayang. Mungkin lagu ni lebih sesuai utk Fatin. Aizat juga memberikan persembahan yg baik cumer di akhir persembahan beliau, beliau dah pancit. Antara kurang stamina or merokok jer kalau pancit2 ni. Huhu. Tahniah juga kepada Farha, Ebi ngan Candy yg telah memberikan persembahan terbaik utk konsert minggu ni especially utk Farha yg menyanyikan lagu Insan iaitu antara lagu yg selalu aku nyanyi kat karaoke dgn baik. Utk minggu ni, aku leh clarify yg the best performance is Candy. Suara dier mmg 100% all out utk lagu Adibah Noor. Mungkin lagu ni adalah lagu yg mempunyai range yg besar and Candy mempunyai kelebihan utk lagu2 yg mempunyai range yg besar. Tak sia2 dier rebut lagu kerana dier tau keupayaannya. Tahniah sekali lagi.


The best performance; Candy - Terlalu Istimewa

Bercakap psl Dafi. Wow, Dafi merupakan pelajar yg paling teruk kene hentam ngan ketiga2 pengkritik. Merah muker dier kene kritik kaw2 especially biler Ogy kritik. Aku tertarik dgn kata2 Hattan yg mengatakan kalau beliau jd Dafi, beliau akan malu kalau Dafi menjadi juara AF5. I have to admit yg aku setuju dgn kata2 tersebut. Ini ker persembahan dr pelajar yg dikatakan bakal menjadi juara AF5? Ini ker persembahan pelajar yg mana cerita beliau terpampang di muker depan akhbar Kosmo hari ni? Adakah beliau yakin wajah hensem beliau akan menjamin beliau bakal menjadi juara AF tahun ni? Kalau beliau mempersembahkan persembahan seperti minggu ni utk konsert2 yg akan datang and undian beliau masih tinggi, mind set rakyat Malaysia masih belum berubah yg mengatakan wajah hensem adalah lebih penting dr bakat. Wait and see je la utk konsert minggu depan. Huhu.


Ini ker persembahan dr pelajar yg mendapat liputan di muker depan akhbar?

Minggu ni tiada penyingkiran. Apakah strategy Astro pun aku tak tau. Apapun, kita tunggu apa yg berlaku minggu depan. Adakah persembahan pelajar kembali ok atau masih di takuk yg sama? Pesanan aku utk tenaga pengajar especially Roslan Aziz; "U better do something about it!" ~Tiru ayat Ogy la pulak. Hahaha~


A Samad Said juga hadir

Komen2 lain dr other blogger (kene tunggu if dorang tak apdet lagi):
Budiey
Joe Klubbkidd
Sultan Muzaffar
Penglipur Lara AF5

Wassalam

*Tahniah juga kepada Norman Noor kerana telah menduduki tempat kedua utk pertandingan Talent Time. I will update about it mb esok kalau sempat. Dah banyak citer Norman Noor tertangguh. Huhu*


Posted at 06:30 pm by Faiz Nordin

Izie
April 17, 2007   05:12 PM PDT
 
pada pendapat saya....
hanya ebi dan candy yang terbaik pada konsert ini.....
waluapapun....
pilihlah EBI ATAU MILA ATAU HELIZA menjadi juara....
tapi apapun hati saya hanya EBI yang jadi juara....
ebi...ebi yg terbaikkkk...
EBIEBIEBEEBEIEEBIEBIEBIEBIEBIEBIEBIEBIE
ebiebiebiebi///!!~relax!EBI
ijoey
April 16, 2007   03:42 PM PDT
 
napa af skang banyak kritikan,ramai pelajar xtahan dengan sikap sesetengah pihak..!!arap pihak ambil cakna..
pakcik MMA
April 6, 2007   08:32 PM PDT
 
sokong name. hehee
Name
April 5, 2007   03:55 PM PDT
 
af5 sikit goyang.. kalau kite fikir2 balik, skrg dah masuk minggu ke-3. tapi pegang mic pun still getar.. suara pun takut2.. so what happen? better pengundi disini & diluar sana pilih yg bakatnyer lebih terserlah

-peace-
pakcik MMA
April 4, 2007   03:48 PM PDT
 
sokong pandangan kak teh. :D
pakcik MMA
April 4, 2007   03:48 PM PDT
 
keyrul, i know dorang sepatutnya ada basic tapi wat i mean maksud penghayatan. bender ni terlalu subs. tgk persembahan mila... jee ngan hattan suker tapi ogy tetap kata takder penghayatan. so how. Ogy kata lagu tu psl bf tinggalkan gf tapi kenapa linda jasmin as person yg kareograph persembahan budak2 af letak kerusi roda. Kenapa boleh bercanggah? so itu yg aku maksudkan dlm tulisan aku. just my opinion jer k. ;)
teh
April 4, 2007   03:24 PM PDT
 
wah.
for the first time akak jumpa blog yang tak bersetuju dengan pengkritik af5 iaitu kak ogy kita.

me as well, sebenarnyeh tak puas hati jugak dengan kritikan beliau. seolah-olah berkata ikut sesedap rasa dan hati tanpa alasan yang kukuh dan logik. i dont think thats the best way untuk menyedarkan anak-anak di af sebab teguran yang kasar akan menjatuhkan semangat mereka.

and lagik satu, pada pendapat akak la, af5 ni terasa hambar dan tak best adalah disebabkan terlalu banyak input negatif yang diberikan oleh pengkritik/org luar sampai tak nampak satu pon yang positif dalam persembahan mereka. cthnya, konsert ketiga yg lepas, to be honest, akak tak sempat nak tgk kerana menghadiri kenduri kawen. but i watch it kat youtube without mendengar komen dari pengkritik... i think they perform well... patot bagi derang kredit jugak la, sebab ade sesetengah tu bukan bawak lagu yang mudah cthnya heliza, mila and shawal (coz ada rapping part).

just my two cents. :)
keyrul
April 3, 2007   02:02 PM PDT
 
tp bila dah di uji bakat, sepatut nya diaorg dah pun bersedia dengan ilmu menyanyi. tipu le kalo studen2 tu tak penah tgk AF yg lama2 tu. dah 5 thn bro af ni brsiaran. tak kan le dia org tak amik 1 pun ilmu yg ader. kalo depa tak tgk yg pertama, tak kisah lah kan. tp ader 3 musim lg yg lebih kurang sama je silibus study dia. dan disiarkan pulak berulang2 kali.
pakcik MMA
April 3, 2007   03:10 AM PDT
 
keyrul,
my opinion tetap sama. ogy yg terlalu assume too much. perlu ingat bebudak ni masih amatur lagi
pakcik MMA
April 3, 2007   03:09 AM PDT
 
ajami @ penglipur lara,
thanks sbb suddi masuk my blog. and thanks for ur comment too.
:D
keyrul
April 2, 2007   02:00 PM PDT
 
pd sy,tak kisah lah sama ada akademi atau tak, student atau tak, semua peminat yg mengundi dah bayar untuk tonton persembahan terbaik dr diorg. Jd kalo penghayatan terhadap lagu pun takde, cam mana nak tunjukkan persembahan yg terbaik. Sepatutnya bila minggu ke 3, tak de lg masalah penghayatan. Nampak sgt apa yg diorg belajar just masuk telinga kanan, keluar telinga kiri.
penglipurlara-af5
April 2, 2007   12:13 AM PDT
 
huhu!.. pakcik sgt2 setuju dgn pndpt kau psl ogy tuh!... come lah kan! it's just konsert af5!.. bukan konsert kemanusiaan sejagat sempena hari alam sekitar sedunia! hahahaha!..
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< April 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics