Thursday, March 01, 2007
Jumlah sperma lelaki Malaysia merosot?

B4 read this entry, make sure u all dah open ur minded and plzz change ur mindset this entry it's about education and not to jaja kisah2 berkaitan sex.

Actually, aku baru jer terbaca satu artikel kat Mstar yg mengatakan lelaki Malaysia mudah mandul dan spermanya merosot. Wow! Satu keratan akhbar yg menusuk kalbu aku. Aku terus membacanya lagi:
Semakin ramai rakyat Malaysia khususnya lelaki bakal berhadapan dengan risiko kemandulan setiap tahun berikutan peningkatan kes obesiti dan pengambilan makanan tidak sihat di negara ini. Pakar Obstetrik dan Ginekologi Dr K. Thanikasalam berkata tanda-tanda awal kebimbangan itu sudah boleh dilihat sekarang apabila jumlah kiraan sel sperma lelaki yang obesiti sekarang merosot sejak 50 tahun lalu dipercayai berpunca daripada pemakanan yang tidak seimbang.

Yer, sekali lagi terus tepat sasarannya iaitu lelaki yg menghadapi masalah obesiti akibat pengambilan makanan tidak sihat. Aku terus memanjangkan bacaan aku:
Biasanya, obesiti berpunca daripada trend pemakanan masyarakat sekarang yang tidak sihat kerana cenderung untuk mengambil makanan yang mengandungi kandungan lemak tinggi seperti nasi lemak, ayam dan sebagainya sebagai sajian utama. Selain pemakanan, stres dan tekanan di tempat kerja juga akan menyebabkan kemerosotan bilangan sperma berlaku kerana proses penghasilannya terganggu.

Bacaan aku tidak terhenti di situ, aku terus membaca sehingga ke perenggan terakhir:
Bahan makanan mentah seperti ayam di pasaran juga "tidak sihat" kerana mengandungi kandungan bahan kimia tinggi kerana ternakan itu disuntik untuk menjadikan ayam itu bersaiz lebih besar daripada biasa. Orang ramai harus mengelakkan makan ayam berlebihan dan bertukar kepada menu lain seperti ikan, sayur-sayuran dan buah-buahan. Menurutnya masyarakat Malaysia perlu mengubah tabiat pemakanan bagi memastikan penyakit akibat makanan yang tidak sihat ini berkurangan.

Ok, let's talk to my komen and my argument. Firstly, aku amat, amat & amat terkejut dgn artikel akhbar ni. Sbbnya kerana aku ni lelaki Malaysia and aku ni jugak seorang lelaki yg boleh dikatakan mempunyai masalah obesiti yg teruk. Terkejut bukannya apa tetapi lebih kepada risau apabila berkahwin nanti. Sekarang ni banyak kenyataan akhbar yg mempertikaikan mengenai khasiat makanan segera. Aku klasifikasikan makanan segera seperti mee maggi, ketupat segera dan restoran2 makanan segera. I have to admit yg aku selalu juga makan makanan segera terutamanya restoran segera kesukaan aku iaitu Mcdonald. But, ini adalah kali pertama aku membaca artikel yg mengatakan OBESITI BOLEH AKIBATKAN MANDUL!!!.

Aku terpk gak apabila aku comparekan this situation dgn penduduk negara lain. I have to humble yg aku bukanlah doktor or pakar makanan yg sepatutnya mempertikaikan hal ni tapi biarlah argument ni lebih kepada pertanyaan yg dtg dr insan biasa. Mengikut artikel ni, makanan malaysia terdedah kepada makanan yg mempunyai lemak yg tinggi. Tapi kalau kita comparekan nasi lemak ngan nasi beriani yg juga di makanan utama di India dan negara timur tengah, kedua2nya mempunya tahap lemak yg tinggi. Hampir seluruh org kat dunia ni makan makanan segera like KFC and MCD tapi kenapa di Malaysia, ia seakan2 menjadi punca banyak penyakit? Begitu juga dgn ayam, hampir seluruh org kat dunia ni makan ayam tapi kenapa di Malaysia, org boleh jd sakit apabila makan ayam dgn kerap? Leh jd mandul lagi. Huhu.

Apapun, now, aku kene ubah cara pemakanan aku. Not me only la but all lelaki Malaysia especially yg hampir ataupun dah cecah tahap obesiti. Mandul adalah isu sensitif tak kirer lelaki atau pompuan tapi biler ckp psl kemerosotan sperma, ia seolah2 mencabar kelakian lelaki.  So, mulai sekarang, AKU NAK TRY KURUSKAN BADAN!!!!!!
Tapi cam mana eekk? Huhu

Source; MSTAR 1 Mac 2007


Posted at 11:07 pm by Faiz Nordin

BADTeamz
December 17, 2008   07:52 AM PST
 
bahaye la mende ni...kalau cm2 xleh la capai wawasan 2020 kiter...nak penduduk lebih dari 20 juta...
malayman
November 16, 2008   08:19 AM PST
 
Betul ke kt malaysia je menghadapi masalah makanan punca penyakit?dh buat reseach ke negara2 lain?..setahu saya memang penyakit berpunca dari makanan.so tak kira dari negara mana penyakit tetap berpunca dari pemakanan..
Aku
January 20, 2008   01:28 AM PST
 
kalo pmpuan?
pakcik MMA
March 4, 2007   12:46 PM PST
 
tau takper. huhu
Name
March 2, 2007   12:27 PM PST
 
artikel yg menakutkan.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< March 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics