Friday, February 02, 2007
Kan dah jd 'sensasi'

Selama ni, kita sgt melenting kalau agama kita dihina agama lain seperti isu kenyataan pope yg mengatakan Nabi Muhammad sebagai pengganas dan juga isu karikatur yang menghina Nabi Muhammad. Tetapi, apa yg kita lakukan kalau umat yg mengaku Islam sendiri yg mengaitkan kisah Nabi Muhammad dgn perkataan "Nak Mampus"? Aku muler menghidu isu ini masa baca Utusan. Ada sorang ni dr Semenyih hantar surat kat Forum Utusan tentang ke"over"an statement Rosnah Mat Aris. Aku mengakui aku mmg tak tgk rancangan ni masa 'live'. Then, aku nak dgr sendiri kenyataan Rosnah Mat Aris ni. So, aku download rancangan sesansi ni melalui Torrent. After aku dgr statement dier, oh my God, ni ker kenyataan dier? Kita semua tau yg dier lantang dlm kenyataan beliau tapi mengaitkan kisah Nabi Muhammad dgn "mampus" amat tak wajar sekali.

Ini adalah kata2 Rosnah Mat Aris yg menjadikan isu ini hangat;
"Salah ker kita bercinta dengan org muda? Zaman Nabi kita bercinta kawin dgn Siti Khadijah, berapa umurnya? Dengan? Tua ker muda tu? Dah nak mampus ker tidak tu?" selepas tu diiringi gelak antara Watie Elite ataupun Intan Suraya.......

Ur opinion tentang kenyataan Rosnah ni? Adakah ia hanya kenyataan yg kita perlu pekak telinga sajer ataupun kita perlu berasa sensitif dengan contoh kisah Nabi Muhammad terutamanya yg melibatkan penggunaan perkataan "mampus" tu? Semua yg ada di dlm studio ketika itu adalah org Islam dan apa yg mungkin berada di minda org bukan Islam yg menonton rancangan ni ketika itu?

Mungkin Rosnah Mat Aris boleh memberi contoh Kisah Nabi Muhammad tersebut tetapi beliau sebenarnya telah menjatuhkan martabat dan kedudukan Nabi Muhammad sebagai pesuruh Allah dgn perkataan "mampus" tersebut. Perlu diingat kedudukan Nabi Muhammad sebagai Rasul. Tak sama dgn keadaan org biasa. Di mana kasih sayang kita mahupun rasa hormat kita kepada Nabi Muhammad sehingga sanggup menggunakan perkataan "mampus" tersebut terhadap Rasulullah? Ini hinaan yg amat besar terhadap junjungan Nabi Muhammad. Kita amat marah kalau org bukan Islam hina Nabi Muhammad tapi kalau Rosnah Mat Aris bg statement ni, kita perlu diam ker or memberi respon dgn gelak ketawa?

Tepuk dada tanya Iman. Ini peri perlunya Mufti bersuara ataupun Jabatan Agama mengambil fungsi dalam isu ni. Tapi aku berfikir kembali, sesuai ker kalau Mufti or Jabatan agama tegur artis Malaysia. Mana taknyer, rakyat Malaysia ni suker ikut artis dari ikut kata2 Mufti. Maklumlah, artis kan role model yg sgt "maksum" bg rakyat Malaysia. Tak salah nak jdkan artis sebagai role model tetapi kita perlu menjadikan mufti atau alim ulamak lebih tinggi darjatnya dari artis dan ambil contoh yg baik2 jer dr artis.

Wallahuaklam.

Wassalam


Posted at 04:24 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
February 16, 2007   11:47 PM PST
 
biskut merry,
aku sebenarnya malas nak tgk rancangan cam sensasi tu. apa abby abadi ckp?
biskutmerry
February 13, 2007   12:29 PM PST
 
Hi En. Faiz... tu cite Rosnah M.Aris tak tau cite yg Abby Abadi pun dalam Sensasi jgk..dia tu tak tau nak sebut Allah S.W.T...haaa d'load tgk kat Torrent tu..eee segan ke ape nak sebut Allah.. Subhanallah...
pakcik MMA
February 6, 2007   08:27 AM PST
 
xsukeranjing,
jam tu adalah hiasan sahaja. lgpun, Allah tidak pernah melaknat anjing dan perlu diingat anjing juga makhlukNya. Mungkin kalau ada masa kelapangan, aku cuber utk tukar skin jam tu. Thanks for ur concerned. Hehehe
pakcik MMA
February 5, 2007   10:46 AM PST
 
mampus ni kirer mcm perkataan kurang ajar gak la.
"berganjak sampan boleh diundur, terlepas kata sampan terus tak bergerak"
huhu
pakcik MMA
February 5, 2007   10:44 AM PST
 
khalifah mukmin,
si rosnah dah betulkan keadaan.
dier dah mintak maaf.
huhu
Budiey
February 2, 2007   08:40 PM PST
 
Salam Pakcik

tulah jadinya bila bercakap tak bertapis dulu...

mampos ni perkataan yg biasa kita guna untuk orang kafir kan?

Tu yg jadi isunya... memang tak patut... dan kita sebagai orang bergelar muslim perlu sensitif dan peka dengan hal macam ni...

berganjak sampan boleh diundur... terlepas kata... (sambunglah sendiri)...
Khalifah Mukmin
February 2, 2007   05:44 PM PST
 
hurmm memang tak patut....Ini lah padah biler bercakap membelakangkan soal agama,dan mementingkan "ego" dan "jaguh".Rosnah perlu kembali membetulkan keadaan....
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< February 2007 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics