Tuesday, September 19, 2006
Debaran Akhir OIAM

Aku rasa belum pernah aku review one in a million. Sbb OIAM pun dah nak berakhir, maka ada hati laks aku nak citer mengenai rancangan yg menawarkan hadiah bernilai RM 1 juta ringgit. Seperti yg kita semua tahu, OIAM menggabungkan penyanyi2 baru dan penyanyi2 professional. Antara penyanyi profesional yg masuk ialah Dayang Nurfaizah, Farah MI, Aleya (Bintang RTM) dan Faizal (Mirwana). Dgn org lain aku takder la menyampah sbb ketiga2 ni bukanlah popular sgt tapi si dayang nurfaizah ni merupakan artis popular dan menyertai rancangan realiti yg bertanding sama ngan penyanyi2 yg bukan standard beliau. Walaupun apa jua alasan beliau, beliau sebenarnya merendahkan maruah beliau sebagai seorang penyanyi profesional. Aku sememangnya tak suker dgn nyanyian dayang dr dulu lagi especially part kedengaran dengusan nafas. Aku ingat lagi masa dier nyanyi lagu Negaraku versi dier. Ingat lagu Negaraku lagu jazz ker? Sampaikan ada yg bg komen negatif tentang cara nyanyian beliau menyanyikan lagu Negaraku.

Jumaat lepas, Dayang Nurfaizah eliminated from OIAM. Mungkin bg org lain terkejut tapi bg aku biasa jer. Kalau ada yg sedih apabila Dayang tersebak2 nyanyi lagu Mencintaimu, aku hanya senyum jer. Perlu ker berasa sebak telah terkeluar dr rancangan realiti sedangkan realitinya sebagai penyanyi professional pernah & sedang dilalui beliau? Sama keadaannya jika kita amik penyanyi2 evergreen seperti Jat Black Dog Bone ataupun Abg Ito blues gang ataupun penyanyi Dhahlan Zainuddin memasuki rancangan ini. Adakah mereka mahu sedangkan mereka dah terkenal suatu masa dahulu dan adakah dgn cara sebegini dapat mempopularkan kembali mereka dlm bidang seni suara? For me NOT. Kalau kita adaptasi keadaan ini dengan politik, ia sama seperti Tun Mahathir merebut kerusi perwakilan di UMNO Bahagian Kubang Pasu sedangkan Tun Mahathir dianggap Negarawan Malaysia. Tak psl2 kene relate antara hiburan ngan politik. Haha.

Apapun, aku suker dgn konsep OIAM ni berbanding Malaysian Idol. Mungkin OIAM lebih sesuai dgn pemikiran rakyat Malaysia berbanding dengan konsep Malaysian Idol tu sendiri. Ye lah, penyingkiran dibuat pada awal rancangan dan ini boleh mendatangkan lebih debaran. Org malaysia kan suker debaran2 dan emosi2 ni. Lagipun, persembahan OIAM merupakan persembahan penuh satu lagu dan bukannya persembahan separuh lagu seperti dlm Malaysian Idol. Jumaat ini, kita akan mengetahui jutawan baru dan juara pertama OIAM. 2 perserta amatur iaitu Suki & Alif akan berentap dgn Faizal yg juga bekas penyanyi kumpulan Mirwana. Sebelum tu, penyingkiran akan berlaku dan aku harap Faizal pula yg disingkirkan agar Suki & Alif sama2 bertarung. Sejak dua menjak ni, faizal cam kerek membuat persembahan ataupun semasa dikritik oleh Paul Moss & Syafinaz. Kalau diikutkan, pengorbanan yg dibuat Suki utk menyertai OIAM ni amatlah berbaloi dengan wang RM 1 juta ni. Taruhan Suki utk menyertai OIAM ni sudah semestinya SPM yg beliau bakal amik lepas raya nanti. Kalau beliau menang, maka berbaloilah dgn pengorbanan beliau meninggalkan sekolah hampir 3 bulan!

Siaran langsung OIAM akan dipancarkan dr PWTC jumaat ni di 8TV. Mmg pack giler la PWTC jumaat ni sbb ada Matta Fair gak. Bercampur dgn penonton OIAM, mau penuh parking kat depan PWTC ni. Haha. Apapun, selamat menonton final OIAM. Kepada bakal pemenang, dah dpt RM 1 juta ni, pandai2 la gunakan duit tu eekk. Hehehe

Wassalam 


Posted at 03:31 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
September 24, 2006   04:16 PM PDT
 
long, jgn temper2 k. hehehe. Setiap org ada pandangan masing2. Mungkin aku sorang jer yg tak suker cara nyanyian dayang tapi ramai mungkin yg sukakannya. Apapun, citarasa masing2 lain k. ~peace~
long
September 24, 2006   12:15 AM PDT
 
apa lah kau ni....pk positif ler....apa lah salah cuba nasib...hadiah 1 juta..siapa tak mahu beb...bagi aku dayang paling layak 1 juta drpd suki tu..lepas ni haram ler nak dgr dia meriahkan industri msia..habis2 kat taiwan or hong kong...kalau faizal ok gak,tapi tak suka ler cara dia nyanyi...masa persembahan pun di tiru tailor hick pemenang american idol..ada lah sikit tiru radhi oag..nakal atas pentas...apapun dayang the best...dia tak merendahkan maruah...actually bagus 4 dyg utk improve dia punyer style nyanyi...jgn macam artis lain perasan diri bagus...dayang masuk pun nak menang 1 juta...tak salah dia try..kalau tak nak dyg masuk, kenapa 8tv bagi lampu hijau kat artis rakaman...so sekarang dyg tahu ramai org suka dan ramai org benci..dayang keluar pun sbb undi keluar di banyak..oklah im fan of dayang..sakit hati kalau org kutuk artis favourite aku....pasal lagu tu jgn salahkan dyg ok...kalau org x suka,salahkan penerbit..kalau dia rasa x ok, ambik lah artis lain..apa lah..pk2 kan lah
pakcik MMA
September 21, 2006   10:22 PM PDT
 
aityak ghost. lawakla. haha
Ghost 0f 71
September 21, 2006   10:12 PM PDT
 
aiyarkk...salah tempat pulak. aku nak komen kat yg rampasan kuasa tuh..hehehe
pakcik MMA
September 21, 2006   06:46 PM PDT
 
ikut apa ghost?
Ghost 0f 71
September 21, 2006   06:41 PM PDT
 
Nanti ada la org malaysia ikut tuh
pakcik MMA
September 21, 2006   06:35 PM PDT
 
salam kenal dr pakcik MMA
Anang
September 21, 2006   05:27 PM PDT
 
saya dari Indonesia.. salam kenal ya!
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< September 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics