Monday, September 11, 2006
Kasih Dinilai Dgn Wang Hantaran???

Semenjak dua menjak ni aku perhatikan hantaran2 utk perkahwinan dah mcm utk bermegah pulak. Bermula dgn hantaran dr Dato'k kpd siti. yg telah diketahui umum Then Dato' R pula yg bg sebuah kereta BMW dan jumlah hantaran bernilai hampir satu juta termasuk wang hantaran bernilai RM 444,444.44 kepada seorang penari kebudayaan Pahang, Putri Shahanaz. Hari ni pula, ada seorang Dato' dikenali sebagai Dato' F yg juga seorang ahli perniagaan pula memberikan hantaran berupa kereta mercedez & wang hantaran RM 50000 kepada pasangan beliau iaitu pelakon Aleeza Kassim.

Kenapa ini semua boleh terjadi? Bukan berniat dengki tetapi jumlah hantaran yg begitu tinggi nilainya memberi banyak implikasi negatif. Seperti ulasan Mufti Negeri Selangor, Dato' Seri Tamyes di dalam Berita Harian hari ini, beliau menegaskan nilai hantaran yg terlalu tinggi boleh mengaibkan golongan miskin. Di samping itu, akan banyakla lelaki yg tak berkemampuan akan membujang kerana pihak wanita akan demand lebih2 dan sering membandingkan dgn nilai hantaran yg tingi yg diberikan oleh org lain. Dan yg paling penting, perasaan iri hati di kalangan org melayu sudah tentu menjadi lebih kronik dgn penghebahan nilai hantaran yg tinggi di media massa.

Tu kata mufti, tapi bg aku ada pahaman lain yg ingin aku suarakan. Kadang2 aku bertanya gak, adakah kasih syg lelaki kepada bakal isteri perlu ditunjukkan dgn nilai hantaran yg tinggi? Kenapa wang menjadi taruhan kepada kasih sayang sebagai bakal suami isteri? Itu membuatkan aku berasa pelik. Di mana harga kasih dan sayang di zaman yg penuh moden ini? Aku ada gak la bertanya kepada beberapa orang wanita yg belum berkahwin (kalangan member2 aku jer), sama ada mereka bersetuju atau tidak dengan nilai hantaran yg menjangkau ratusan ribu ini. 60 peratus daripada mereka bersetuju dgn hantaran mewah ini. Alasan mereka ialah pihak lelaki akan berasa rugi utk menceraikan mereka kerana hantaran yg pihak lelaki beri masa berkahwin terlalu tinggi. Dlm erti kata lain, penceraian akan membuatkan lelaki2 yg memberi hantaran mewah ini berasa tak berbaloi. Perlu ker ada sikap sedemikian?

Cuber kita perhatikan, ada jugak pasangan yg mana perkahwinan mereka bagai nak rak sehingga memberi wang hantaran berpuluh2 ribu ringgit tetapi perkahwinan mereka berakhir di mahkamah. Then, ada juga pasangan yg hanya kahwin gantung dgn wang hantaran tak sampai RM 5000 kekal bahagia sehingga sekarang. Jadi, persoalannya kembali, adakah wang dan nilai hantaran yg tinggi menjamin kebahagiaan sebagai suami isteri? Tepuk dada tanya iman. Tapi apa yg berlaku sekarang memaksa kami sebagai lelaki terpaksa bekerja dgn lebih keras utk mencari nilai wang hantaran yg tinggi demi utk berkahwin dgn insan yg dicintai. Ye la, skang kan wang hantaran dah mcm konsep Demand & Supply. Kalau wang hantaran di pasaran bernilai RM 20000, takkan pihak lelaki nak bagi RM 5000 jer. Kang heboh sekampung ckp pengantin lelaki kemut. Huhu. Apa la nasib insan bujang mcm aku ni yg tak sekaya Dato'2 tu. ~Nasib......nasib~


Posted at 11:54 pm by Faiz Nordin

zuan
June 15, 2008   10:45 PM PDT
 
harga minyak dah naik.. beras naik.. barang2 untuk kenduri pun bakal naik juga nanti.. hantaran sure naik juga..
pakcik MMA
September 28, 2006   01:24 AM PDT
 
hamba Allah, i have to admit yg aku silap psl suami kepada aleeza kassim. beliau seorang ahli perniagaan dan rupa2nya bukan dato'. Sorry once again.

Psl pemberian dier, masing2 ada hak pendapat masing2 Aku tak salah kan sesiapa cumer aku just memberi kesan kepada masyarakat. Itu sahaja.

Btw, aku sentiasa mendoakan setiap pasangan yg berumah tangga kekal ke akhir hayat. InsyaAllah
hamba allah
September 27, 2006   05:28 PM PDT
 
saya bukan sesiapa tapi nak kasi tahu saya adalah sahabat yang mengenali aleeza kassim, beliau tidak kawin datuk tapi beliau seorang yang merendah diri hanya berkahwin dengan tokoh koporat dan tidak memilih........... kereta dan wang hantaran yang di terimanya adalah pemberian iklas dari suami sebagai tanda kasih sayang darinya. kalau dah berlebih apa salahnya............
wassallam!
pakcik MMA
September 24, 2006   04:18 PM PDT
 
hye akeys. thanks for ur comment. Mungkin pandangan aku tu based kemampuan aku yg tak seberapa ni. Huhu.

Satu jer fakta nak betulkan. Bukan tasik titiwangsa la tapi tasik bandar permaisuri. I know siapakah org yg anda maksudkan. Hehehe
akeys
September 22, 2006   12:26 AM PDT
 
salam.. saya terserempak ngan site ni kat google.com.my .. ape2 pong.. sebenarnya, benda tu ikut citarasa masing2.. kalau anda kaya, duit berjuta, dan mampu nak memberi jumlah sebegitu rupa, atas hak andalah utk buat apa saja.. mungkin (harap takde sape terasa) golongan bawahan akan kutuk kata membazir, tapi bagi golongan yg mampu (saya tak kata kaya), itu ibarat macam beli ikan kat pasar.. heh.. seingat saya, suatu masa dulu, ada sekeluarga kena bunuh ngan AhLong sbb tak bayar hutang.. hutangnya cuma RM1k.. ada orang yg gelak kutuk family tuh sbb RM1k satu family mati dan AhLong tuh dikatakan kejam kerana RM1k, sanggup bunuh sekeluarga tuh.. mungkin ada orang kata, dia sanggup bayarkan utk family tu.. takde hal pon.. apalah sgt RM1k.. tapi bagi family tu (mungkin golongan rendah), RM1k tuh sangat besar ibarat RM100k bagi kita ni..
tapi, kalau diingat, cerita artis kita yg kawin besar2an kat tasik titiwangsa dahulu.. satu malaysia heboh kata pasangan ideal n such.. tapi, apa yg jadi..?? cerai jua akhirnya.. hmm.. begitu juga ngan salah sorang kawan saya yg belanja kawinnya lebih kurang RM500k, berarak dgn kereta kudanya lagi, tapi akhirnya jodoh tak panjang.. :(
papehal pon, saya still doakan semua orang bahagia ngan perkahwinan mereka.. Amin..
p/s : maaf pasal panjang sgt komen saya..
pakcik MMA
September 21, 2006   06:34 PM PDT
 
betul gak malaikat subuh. ntah paper la nak bayar hantaran tinggi. kang umah ngan keter kene tarik balik. huhu
pakcik MMA
September 21, 2006   06:33 PM PDT
 
baiklah ghost. hehehe
Malaikat Subuh
September 21, 2006   01:19 PM PDT
 
Yo Faiz, lama x jumpa :P Hehe aku pn
x suka gak sbb makin byk citer2 pasal hantaran tinggi ni kt news. Aku setuju sgt2 bende ni akan membawa aib kpd golongan berpendapatan rendah. Lagi2 kalo family pompuan tu jenis yg nk glamer je n demand hantaran tinggi2. aku pantang tul ngn org camtu. kan lagi baik kalo duit hantaran tu sederhana jer. xderla duit bakal suami abis ke arah tu jer. leh gak wat bayar keter ke..beli umah baru ke.Utk tpt tinggal si isteri gak.
Ghost 0f 71
September 17, 2006   09:15 AM PDT
 
Hantaran je.... tak semestinye aku papa kedana. kalau org tu judge aku punya Kasih sayang dgn duit 2 ringgit tu, makna nya org tu mata duitan la.
pakcik MMA
September 16, 2006   02:08 PM PDT
 
ghost, ada ker org nak terima hantaran rm 2. hahaha. kalau camtu, bujang ke tua la ko gamaknya. hahaha
pakcik MMA
September 16, 2006   02:06 PM PDT
 
ain, motivation? ada betul gak tapi kalau lelaki ni tak sekaya mana tapi beria nak kawin cam mana? kalau tak kawin sure maksiat makin berleluasa. am i rite?
pakcik MMA
September 16, 2006   02:04 PM PDT
 
huhu, kalau dah suker tak naik harga eekk? wait and see la whether turun harga ker tak. rasa cam makin naik jer. hahaha
Ghost 0f 71
September 16, 2006   01:43 PM PDT
 
Man Vs Duit hantaran Round 1: Ting!!... nanti aku kawin.. aku bagi 2 ringgit cukup la... hahaha... kalau tanak.. pegi mampos...hahaha...
[AIN]
September 16, 2006   02:34 AM PDT
 
salam...sometimes dorg xniat pun nak berlagak. but, u noe media selalu provoke tht to be a 'wow!' story. hantaran is just a present from husband to his beloved wife. that's him to decide to make it thousands or not.. Basically we people tend to value the happiness of the marriage from the wedding event. the more A standard it was, the longer it last. But that's definitely not the case. To those who take it positively, it somehow a kind of motivation.They'll work hard to provide a better future for his wife. it's true tht money is not everythng..but, money is what we need..especially when it comes to rising up a family..good education needs great deal of money. And that's what we should focus more. marriage isnt a simple thing. it's indeed a BIG thing. too many factors to take into consideration. we should do this- get married when u r ready...not bcoz u r following the traditon...u noe urself far better than any1 else. so, decide the best!
huhuhu
September 14, 2006   06:13 PM PDT
 
rsau pompuan2 di pasaran up kan hantran ek..hurm kl da suke..insyallah tak naik harge^_^ cewah
pakcik MMA
September 14, 2006   02:06 AM PDT
 
to huhu, walaupun tak ramai tapi golongan mcm ni lah yg boleh menyebabkan hantaran perkahwinan naik.
pakcik MMA
September 14, 2006   02:05 AM PDT
 
apis, Insyaallah. Lagipun aku ni tak kaya mcm dorang. huhu
pakcik MMA
September 14, 2006   02:03 AM PDT
 
ghost, riak? mungkin jugak. kalau tak, takder la heboh kat media.
huhuhu
September 13, 2006   09:16 PM PDT
 
xsume org macm tu la..
tu only the portion of m'sian..
apis
September 12, 2006   11:43 PM PDT
 
ahah, sume nih tipikal la, yg byk duit, byk sgt sampai nak bazir2kan, bantu mereka yg memerlukan lagi baik, pahale pon dpt, haih, malang2, korang jgn jadi cam derang,
Ghost 0f 71
September 12, 2006   10:29 AM PDT
 
masing2 nak riak dgn kekayaan... biasa la... buat ape ja.. konon cinta sejati. dasar lupa daratan.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< September 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics