Sunday, August 20, 2006
Isu Lina Joy & Kesannya

Assalamualaikum....

Sebelum tu kepada pembaca blog aku yg bukan beragama Islam especially yg beragama kristian, aku ingin memohon maaf jika anda berasa sensitif dgn tulisan utk entry kali ini. Tujuan aku menulis topik ini adalah disebabkan tanggungjawab aku sebagai seorang muslim dan bukannya utk memecahbelahkan masyarakat Malaysia. Kami sebagai seorang muslim masih menghormati kebebasan agama yg dipraktikan di Malaysia. Anggaplah topik ini adalah masalah internal di kalangan umat Islam. Terima kasih atas kerjasama anda.

Berbalik kepada topik asal yg ingin dibincangkan iaitu kes Lina Joy atau nama Islamnya Azlina Jailani. Kes Lina Joy merupakan suatu kes mahkamah yg mana keputusannya menjadi titik tolak kepada pendedahan lebih banyak isu murtad yg mencabar kredibiliti mahkamah di Malaysia. Kita semua perlu tahu yg kebanyakkan negara2 Eropah menanti keputusan 3 hakim yg akan memutuskan kes ini iaitu Tun Fairuz, Dato' Alauddin & Dato' Richard sama ada sistem negara ini yg sudah memberi kebebasan kepada org melayu utk menukar agama secara terbuka atau tidak. Ini bermakna, jika Lina Joy menang kes ini, negara2 tersebut akan melakukan gerakan Kristianasi terhadap org Melayu di Malaysia secara TERBUKA & org melayu yg beragama Islam sudah pasti hanya mempunyai benteng iman utk menghalang pengaruh kristian membelenggu kita. Itu bg aku adalah kesan utama dr kes Lina Joy. Dalam kes ini, Lina Joy telah diwakili oleh peguambela Malik Imtiyaz Sarwar iaitu seorang peguam dari Persatuan Peguam Malaysia (BAR) yg merupakan seorang peguam beragama Islam.

Sebelum aku pergi ke kesan2 yg selanjutnya, marilah kita berkenalan mengenai siapakah Lina Joy ini yg sebenarnya. Seperti yg dikatakan td, nama asal Lina Joy adalah Azlina Bt Jailani. Ketika ini berumur 42 tahun. Beliau telah mengistiharkan yg beliau tidak mempraktikkan ajaran Islam sejak lahir (telah dinafikan ibunya, Puan Kalthum Omar). Beliau telah beragama kristian sepenuhnya pada tahun 1990 dan telah dibaptiskan pada tahun 1998. Pada tahun 2000, beliau telah melahirkan hasrat utk berkahwin dgn seorang lelaki india kristian. Beliau bekerja di Pro Quest, Taipan USJ. Beliau pernah memohon utk menukar nama kepada Lina Joy telah diluluskan oleh Jbatan Pendaftaran Negara pada tahun 1992.Walaubagaimanapun, status Islam di kad pengenalan beliau tidak lulus utk dihapuskan. Akhir sekali, beliau sebenarnya berbangsa Melayu berketurunan jawa. Huhu.

Kes beliau sebenarnya boleh diibaratkan sebagai 'eskperimen' utk IFC iaitu Interfaith Council yg memperjuangkan Artikel 11, Perlembagaan Persekutuan utk menilai sejauh mana kebebasan mahkamah di malaysia dlm isu murtad. Kalau kes ini lulus maka akan banyak lagi kes2 murtad yg underground dihujahkan dlm mahkamah di Malaysia. Dlm erti kata lain, kes ini akan menjadi turning point utk org2 melayu yg telah murtad menukarkan secara RASMI status agama mereka. Bercakap mengenai IFC, u all tau NGO mana yg terlibat dlm IFC ni? NGO2 yg terlibat antaranya adalah Sisters In Islam, SUARAM, AWAM, Persatuan Peguam Malaysia, Catholic Lawyer Society & Malaysia Civil Liberties Society. Bukan NGO's ni sahaja yg memberi tekanan tetapi beberapa persatuan antarabangsa juga telah menghantar wakil mendengar kes ini di mahkamah dan menyuarakan pendapat mereka yg kebebasan agama seseorang ditentukan oleh individu dan bukannya undang2. 

Walaupun banyak kes2 murtad dr kalangan org melayu yg telah dihebahkan iaitu Siti Aishah Bohari, Jamaluddin Othman & Hasnah tp kes Lina Joy ini telah menjadi kes murtad pertama yg dihujahkan di dalam mahkamah & ramai yg ingin mengetahui adakah ia berjaya atau tidak. Itulah kepentingan kes Lina Joy ini. Jgn anggap kes ini merupakan sebuah kes biasa tetapi ia akan memberi kesan kepada umat Islam sendiri. Difahamkan jika kes ini berjaya, ia akan menarik 250000 org melayu Islam yg sudah murtad utk mengikut jejak langkah Lina Joy. Mungkin fakta ini mengejutkan kita tapi kita semua perlu tahu yg isu murtad merupakan suatu isu yg mengancam Islam di Malaysia. Adakah kita mahu melihat Islam menjadi agama yg ada pada nama seperti yg berlaku pada kebanyakkan umat Islam di Indonesia & Turki sehinggakan perkahwinan campuran terjadi sedangkan itu adalah haram di sisi Islam. Salah siapakah kes2 murtad ini boleh terjadi? Soalan yg begitu subjektif kan? Tapi bg aku, iman kita lah menjadi penentu segala2nya. Iman kitalah yg menjadi penentu kesetiaan kita pada Islam dan iman lah yg menjadi penghalang utk kita menjadi murtad. Terbitlah pelbagai bacaan kristian di Malaysia sebanyak manapun tetapi kalau iman kita masih teguh, InsyaAllah kita takkan terpengaruh dgn dakwah2 yg telah merebak dgn penerbitan buku2 seperti "Kepercayaan & Amalan Org Kristian" tulisan William Miller, "Kisah Al Masih" tulisan Hilmy Noor & " Freedom Religion In Malaysia" terbitan Kairos Research Centre.


Buku2 dakyah kristian yg tersebar sekarang

Itu belum lagi diperkatakan mengenai 2 keratan dr Bibble yg ditafsir dlm bahasa malaysia yg menggunakan perkataan arab yg mana bertujuan utk mempengaruhi umat islam. Kitab Bibble versi melayu ini diterbitkan oleh Bibble Society Of Malaysia.


Artikel2 yg boleh mengelirukan umat Islam

Secara kesimpualnnya, marilah kita kuatkan perpaduan kita sebagai umat Islam utk menghalang kes2 murtad dr merebak dan terus bercambah. Lebih elok jika persatuan2 Islam khasnya & umat islam amnya menggunakan dakwah yg lebih lembut utk umat2 Islam yg didapati bakal murtad sebagaimana dakwah org kristian terhadap org Islam. Pusat2 pungutan zakat yg dikawalselia oleh jabatan2 agama islam juga sepatutnya memberi peruntukkan wang zakat yg lebih kepada golongan2 pendakwah yg juga tergolong dlm asnab "Fisabillilah" utk memudahkan mereka untuk menjalankan aktiviti dakwah. Jadi, takderlah duit zakat tersebut diseleweng seperti yg digemburkan sebelum ini dan kita sebagai umat islam akan berasa betapa pentingannya duit zakat yg sebenarnya.

Yang baik datangnya dari Allah, dan yg buruk datang diri aku sendiri. Wallahuaklam.

Foto kredit: Inilah Kebenaran


Posted at 03:28 pm by Faiz Nordin

waa_ida
November 23, 2011   09:29 AM PST
 
akhir skali,ape yg jadi y????lina joy bjaya k x???diluluskan oleh mahkamah mane???
kasih
September 1, 2009   07:03 PM PDT
 
skg ni, kite jan risau sgt psl kes yg tjdi kat skeliling, yg plg penting jga diri sndiri dlu, sbb kte x tau ape yg tjadi pd masa mdatang ini,, mari la kite mcari kbenaran yg sjati, yg benar2 myelamatkn jiwa kite d akhirat..biarla wlupun ade rase x puas hati,marah geram atau sbagainye,tpi letakkan kasih i2 tetap yang trutame dlm diri,agar sume msalah dpt dselesaikan dgan bek dan lancar. iman i2 sebenarnye x dlihat dr luaran tpi dr dlm hti kite,sikap hati kite yg sbenar,,
zaharuddin md desa
November 19, 2008   04:28 PM PST
 
nauzubillah apa sudah jadi islam malaysia.pemimpin ,ulama kenapa tak berani bersuara dan ambil tindakan mengikut hukum islam nak takut dgn sapa allah sentiasa melindungi hambanya yang benar. pejabat zakat bagi duit dekat pendakwah bebas dan geng tabligh sebarkan dakwah jangan nak peram dalam bank untuk isi perut orang besar2 je tak payah ikut sangat prosedur keadaan dah darurat.kalau dibiarkan nanti masuk kubur jawabla korang
Umegawa
May 21, 2008   04:31 PM PDT
 
1st time sy d cni...
dahsyat org2 islam kte zmn skg....
Umegawa
May 21, 2008   04:24 PM PDT
 
1st time sy d cni...
dahsyat org2 islam kte zmn skg....
linkin park
May 12, 2007   07:32 PM PDT
 
a,kum apalah sangat org kita ni kata islam tapi sbb cinta nak tukar agama cuba kamu uji si dia yg nak khawin tu kata dia kristian suruh dia tukar agamanya kepada islam.. mesti tak blh kan...jadi buat apa nak jahnamkan hidup...ni hargailah hidup... kita diturunkan sebai islam sblm kita kembali dgn bangga sbg islam....allahurakbar....
cicaKhaNguS
January 23, 2007   04:49 AM PST
 
jaDi oraNg islaM yaNG paNdai jaGa haTI oraNG lain ye ghosT..
oraNG meLaYu taK hiLaNg haK..
coNtoHnya,muRid meLaYU meMbaYaR scHool feeS yanG lebiH rendaH berBandinG dengaN muriD kauM laiN..
ni faKta,taK tipU,taK caYa,taNYa daN daPaTkaN faKTa2 daHulU seBeloM meMberi komeN..

*psst,hanYa meMPerbetuLkaN aPa yanG salaH saHaja,taK berniaT unTuK meMbodeK dengaN keraJaaN sINgaPOre.
janxxx
November 17, 2006   05:56 PM PST
 
emm bagi aku plak...kenapa takda undang2 kat dalam negara ni yang bleh kt ubah supaya mereka yang murtad ini dibuang keluar negara maksudnya mereka bukan warganegara malaysia. ini adalah kerana terdapat dalam perlembagaan malaysia yang menyatakan orang melayu yang beragama ISLAM, bercakap dalam bahasa melayu dan dilahirkan dalam keluaga melayu dia adalah warganegara, jika salah satu tiada maka kewarganegaraannya boleh dipertikaikan..
pakcik MMA
August 25, 2006   11:25 AM PDT
 
ghost, betul tu
Ghost 0f 71
August 24, 2006   11:52 PM PDT
 
umat islam sibuk perang same sendiri... sibuk cari salah memasing.... mcm mane org agama lain tak cucuk jarum.. diorg gelak je la layan Islam gaduh....
pakcik MMA
August 21, 2006   12:52 PM PDT
 
ghost...., it's ok. setiap org ada pandangan msg2
Ghost 0f 71
August 21, 2006   07:22 AM PDT
 
sorry kalau terover...lepas geram la katakan..
pakcik MMA
August 20, 2006   11:13 PM PDT
 
betul tu ghost 70. tp bila aku tulis blog aku kene berhati2 gak. tanak arr kene tangkap laks. kan skang blog telah dikawal. huhu
Ghost 0f 71
August 20, 2006   10:57 PM PDT
 
aku tak perli....aku sound direct... melayu skang mane bleh tegur... tegur sket..merah2 mata pandang kita, marah....bukan main... so.. lebih baik aku ckp direct...senang org faham ape yg aku ckp.... takde rahsia2....
pakcik MMA
August 20, 2006   09:11 PM PDT
 
betul tu son adam, marilah kita berdoa disamping rapatkah ukhwah kita sbg suadara islam.
son of adam
August 20, 2006   09:06 PM PDT
 
melayu oo melayu...ape sudah jadi...
p/s: kpd ghost 71..drpd memerli baik berdoa byk2 kpd Allah swt agar melayu x kan jadi laei mcm neh...ameenn
pakcik MMA
August 20, 2006   08:49 PM PDT
 
begitu emo nampaknya ghost 71 ni. apapun ada kebenaran yg ko tulis especially psl pendakwah. kadang2 pendakwah over dos kalau dorang buat lawak. korang tgkla kat forum2 perdana. bukan tak boleh lawak tp terlalu lawak sgt pun masyarakat jd tak terajar. aku sgt suker dgn pendekatan dato' seri harussani.

psl amik benda2 dr barat, satu kesimpulan boleh aku buat iaitu, amik benda yg baik jer. yg buruk tolak tepi. huhu
Ghost 0f 71
August 20, 2006   06:53 PM PDT
 
Eh...kan org melayu sayang sgt dgn benda2 barat, nak heran ape kes lina joy... tgk org melayu/islam skang lagi senang terpengaruh... habis segala benda di bwk masuk bulat2.. tgk dlm friendster, kawanster sudah... nama je islam... hati tak islam langsung... konon nye ikut arus kemodenan... bodo.. tak payah la nak harap kerajaan je.. sendiri kene ingat la.. melayu/Islam yg senan kene beli dah bersepah... hulur sket..sume jalan.... tak heran 1 ari nanti.. kite jadi mcm singapore.... Melayu takda hak.... kalau korg nak sgt tgk Islam kene flame.... tak yah gi jauh... Lowyat.net tu byk.... sane sini diorg persoal islam n hak melayu.... korg beringat la.. bangsa/agama lain dah lama bergerak..kite je duduk di takuk lame... pasal dakwah tuh... kalau ko tanye aku la... ada pendakwah yg cara die berckp, penuh dgn rasa marah...ckp tengkik sane sini.. bagi ceramah kat masjid, pakai speaker yg besar sampai 2 batu denga... pastu ckp marah2... ada ke org bukan islam yg akan tertarik kalau mcm tuh... denga marah sane.. marah sini... haih... yg melayu boleh... MENYANYI jela.... sket2 nyanyi..sket2 nyanyi... duit dpt kat org lain.... syabas MELAYU...
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< August 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics