Tuesday, August 15, 2006
Politik & Bahasa Nadi Bangsa

Assalamualaikum.....

Bercakap mengenai politik dan bahasa, ia sudah tentu menggambarkan sesebuah bangsa. Ini yang cuba aku buktikan hari ini. Sebelum tu, aku nak ucapkan thanks pd sopi ngan marhan sbb dpt atasi masalah pc aku. Setakat ni alhamdullilah dah tak kuar lg error Generic Host Process For Win32. Harap2 takder la lg error tu. Kalau ada lagi, terpaksa lah aku mintak tolong kat mereka berdua. Apapun, thanks once again.

Aku mulakan dgn aspek yg pertama iaitu bahasa. Bahasa merupakan nadi sesuatu bangsa. Ini dibuktikan dgn cogankata "Tegak Bangsa Kerana Bahasa". Tapi cuber korang bayangkan kalau manusia yg rasa bodoh berckp dlm bahasa bangsanya sendiri? Mungkin korang dah dpt agak siapa yg aku maksudkan. Sudah tentu bintang filem yg perasan (kata2 Dato' Rais Yatim) iaitu Sharifah Amani. Kata2 beliau sewaktu memberi ucapan kemenangan beliau utk Pelakon Wanita Terbaik di FFM 19 yg berbunyi "I sound like stupid if I speak in Malay" amat memalukan sekali kerana beliau sendiri adalah org melayu & berasa bodoh pula apabila berckp dlm bahasa Melayu. Persoalan yg timbul, adakah selama ni beliau berada di luar negara sehinggakan terasa diri beliau bodoh utk bertutur dlm bahasa melayu? Kalau Daniel MI tu aku tak kisah sgt sbb beliau berbangsa cina dan hidup dlm environment org cina tetapi sharifah amani adalah org melayu yg mana ibunya juga adalah org melayu tulen. Lupakan sejenak psl kata2 beliau yg berbunyi "If the film mencemar budaya, letís do it more often". Pada pendapat aku, kenyataan ini boleh dimaafkan lg tetapi kata2 yg mengatakan diri terasa bodoh berbahasa melayu amatlah tidak menyenangkan sekali termasuk Menteri KeKKWa sendiri iaitu Dato' Seri Utama Rais Yatim yg mengatakan yg beliau susah nak memaafkan kenyataan Sharifah Amani yg memalukan kementerian beliau. Harap2 kenyataan2 sedemikian tidak berulang lagi. Kesian pulak bila aku pkkan Puan Fatimah Abu Bakar yg sudah pasti rasa malu dgn kenyataan anak beliau yg mana sampai ke perhatian pak menteri dan sudah pasti teguran2 org ramai terpaksa ditelan oleh beliau.

    VS       

Abis psl satu aspek. Aku nak beralih kepada satu aspek lagi iaitu politik. Politik juga merupakan satu nadi dlm sesuatu bangsa. Kalau kuat politik seuatu bangsa maka kuatlah bangsa tersebut. Hari ini, org melayu dihimpit dgn permasalahan politik. Sebelum ini masalah politik lebih kepada bangsa cina iaitu masalah dalaman MCA tetapi sekarang org melayu pula ditimpa masalah dlm arena politik. Sudah semestinya ini berkaitan dgn masalah yg dihadapi antara Tun Mahathir dgn Pak Lah. Sejak kebelakangan ini, masalah tersebut semakin meruncing. Ada jer berita mengenai masalah ini di dalam media arus perdana. Tak abis kat situ, berita2 underground pula boleh didapati di laman2 seperti Harakah, Malaysiakini & AgendaDaily. Apa yg bangsa kita peroleh drpd masalah antara Tun M ngan Pak Lah? Sudah tentu kerendahan martabat bangsa kita sendiri. Jadi apa yg kita perlu buat dlm mengatasi masalah ini? Sudah pasti masalah ini kita patut leraikan. Pertikaman lidah antara Tun M & Paklah adalah satu isu yg berbeza dr kes Umno Vs Pas atau pun masalah perpecahan di GPMS. Ini isu nasional. Isu yg boleh memecahbelahkan rakyat Malaysia dan bangsa melayu sendiri. Perpecahan ini bermula dr bangsa mana? Adakah cina atau india? Sudah tentu lah bangsa melayu. Ramai yg mungkin kata aku terlalu lantang berkata sebegini walaupun sekarang ni blog @ media internet telah dikawal tetapi aku sebagai org melayu & rakyat Malaysia mahukan statement Tun M Vs Pak Lah menjadi Tun M sayang Pak Lah. Tapi makin lama mengharap, makin besar pulak isu ni sehinggakan word2 seperti iblis, beruk & menjungjung al-Quran didalam masjid sudah terpacul keluar. Itu belum lagi diperkatakan mengenai campur tangan Khairy Jamaluddin, Dato Seri Nazri Aziz & Ibrahim Ali dlm masalah ini yg rata2 mengeruhkan lagi keadaan. Apa kata beri ruang kepada Tun M & Paklah utk bersemuka dan mengambil nafas menyelesaikan masalah mereka tanpa ada penglibatan org lain. Di harap masalah ini serta merta berakhir kerana ia bakal mengundang masalah perpecahan di kalangan rakyat Malaysia amnya & bangsa melayu khasnya,

Lihatlah, dua nadi penting dlm bangsa kita iaitu bahasa & politik. Tanpa kedua2 ini, maka amatlah ditakuti martabat bangsa kita menjadi lemah dan mudah diperkotak-katikkan oleh bangsa lain. Sama2 lah kita mengambil iktibar dgn apa yg telah berlaku.

Wallahuaklam


Posted at 03:47 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
September 1, 2006   12:48 AM PDT
 
mmg la semua org akan wat kesalahan tapi tak salahkan kalau menegur? Aku pun pernah wat kesalahan dan pernah ditegur. Normalla sebagai manusia. Hehe
happy_gurl
August 31, 2006   11:57 PM PDT
 
jgn la mrh amani 2 melampau2!!!!dia bkn sengaja.korang ja yg nk ambk dr sudut negatif!!!!!!!!!!!!!!!ckp cm xprnh wat salah.....klu korang slalu btol....buktikan la.kita bkn sempurna.dia dh mntk maaf 2 kira ok la.ms a.r badul wat lwk lucah 2,suma org tpuk tgn.nmpak sgt otk 2 BLUE!!!!!!!!lwk lucah 2 mlibatkan agama!maruah!!!
pakcik MMA
August 20, 2006   11:14 PM PDT
 
mak dier fatimah abu bakar la. guru af dulu. mmg citer ni dah over dose. mmg betul kata ghost 70, tayah la sampai tarik balik anugerah
Ghost 0f 71
August 20, 2006   11:00 PM PDT
 
aku denga mak si nani tu melayu tulen... si nani tu ckp..mak die pon cakap english.... kalau tak salah aku.. dlm cite sepet... die pon ada ckp melayu... dah tu..apsal nak risau bunyi bodo... tapi respon org dgn isu die mcm overdose pulak... sampai jgn kasi berlakon la.. tarik balik la...ape la....
pakcik MMA
August 20, 2006   09:13 PM PDT
 
son of adam, dier layak cumer cara ucapan dier jer yg slack sikit. mb dier gabra. kot
son of adam
August 20, 2006   09:00 PM PDT
 
suppose the award should b given to EJA or others..memalukan jek..org melayu ckp camtuh..
pakcik MMA
August 20, 2006   08:45 PM PDT
 
rileks kay ngan ghost 71, aku tak boleh lelebih sgt hal ni. so better aku amik jalan tgh. sbb skang pun semua blog dikawal. yg salah tu bg aku tak penting tp penyelesain lg mustahak. huhu
Ghost 0f 71
August 20, 2006   07:37 PM PDT
 
aku ckp ni bukan pasal apa... lain di tanya...lain di jawab.... abih sume dasar negara...di politik kan... bile tanye kat org bwh pak lah...jawapan tah apa2... sokong la ape la...bukan nye tu yg org nak denga.... org nak denga kenapa.... bukan nye sokong itu sokong ini....
Ghost 0f 71
August 20, 2006   06:41 PM PDT
 
Pak Lah LEMAH!!!!..... sume benda nak politik... org tanya lain..jawab lain.... melayu tolong melayu konon.... abih sume dpt kat menantu..... aku lagi sanggup duk bawah Tun Dr.M dari duk bwh Pak Lah.... bapa K-ekonomi la ape la... mengampu je sume tuh.... RTM tu bukan main la ampu si pak lah... hancur malaysia.... duit bukan nye masuk...lagi byk kelua dari masuk ke dlm malaysia... benda2 yg malaysia punya bukan nye nak support.... kalau negara lain... benda2 yg negara diorg buat.. diorg jaga btol2.... jgn kasi down.... haih...kesian anak melayu yg keje dgn proton n etc....
pakcik MMA
August 18, 2006   09:40 AM PDT
 
evolution, perli makan dlm tu. hahaha.
evolution85
August 18, 2006   08:36 AM PDT
 
HUrmmm...macm mana tuhh "its sound stupid if i speak malay?"kalau aku "if sound stupid if i speak english!"huhhuhu....nak buat macam mana....tuhla kalau dah power sgt berbahasa,sampai dah lupa nak berbudi bahasa...:D
pakcik MMA
August 16, 2006   02:31 AM PDT
 
komen aku utk mrkay, IQ rendah ahli parlimen walaupun menjatuhkan martabat parlimen tetapi kes tun m ngan paklah ni lagi menjatuhkan martabat malaysia & org melayu. sebenarnya Tun M bukan seorang yg jenis mudah dicucuk. walau utk siapa pun yg kahiry atau pak lah tujukan, ia sesuatu yg menambahkan lg keadaan kerana ada org lain yg akan terasa.

apapun, aku harap sgt perbalahan ni settle. malu bila aku baca berita2 dr agenda daily @ malaysia kini yg mana laporan tersebut menampakkan yg keadaan semakin serius.
pakcik MMA
August 16, 2006   02:27 AM PDT
 
reply komen ana, perli baik kat amani. hahaha. apapun, dier tak buahkan pisang dua kali. huhu
pakcik MMA
August 16, 2006   02:27 AM PDT
 
lupa nak balas komen malaikat subuh, pelik gak org melayu yg duduk kat malaysia tak fasih bm. huhu
pakcik MMA
August 15, 2006   10:05 PM PDT
 
pak lah berdiam diri ker? bg aku dua2 sama jer. sorang ckp sorang balas. kalau tak, takder la kuar word beruk ngan iblis. perpaduan bermula dr pemimpin. barulah rakyat akan ikut. huhu
mizzterygurl
August 15, 2006   09:03 PM PDT
 
faiz.. aku ada gak terpk nk tulis psl isu pak lah vs dr M nie.. tpi ntah la... ini la yg aku dok risaukan.. kalau ko perasan, ada skali tuh aku tulis kat status psl hal negara nie... aku takut satu hari nnt, negara kita akan jadi cam negara jiran.. kalu boleh, xnk la kan.. apapun, kita sendiri dulu la kene bersatu padu.. and bg pendpt aku, pak lah berdiam diri buat masa ni sbb die tanak "melatah". aku pasti, PM kita ada rancangan dia sendiri.. dia org yg bijak, syg rakyat die, kan? so, marihla... bersatu wahai org Islam dan melayu sekalian... kes lina joy berjaga2 la... ~sigh~
ana
August 15, 2006   07:57 PM PDT
 
mungkin lidah die da jadi lidah mat salleh. bile nk cakap bahasa melayu, terpelat dan tergeliat lidah tu.ahaha...tapi lakonan die tetap 'best'.mungkin perlu sedikit "attitude adjustment".but i sure hope she won't repeat the same mistake twice.
Malaikat Subuh
August 15, 2006   06:14 PM PDT
 
Kalo dh slalu sgt ckp english, camtula jadi dia. sbb kononnya lidah dia x biasa ckp melayu dlm majlis formal. kawan sedara aku pon camtu gak. Tapi apaper pn, aku percaya si amani ni x bermaksud nk merendahkan BM kn.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< August 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics