Tuesday, August 01, 2006
Isu Kebebasan Blog & Seksinya Pussycat Dolls

Assalamualaikum.......

Mari kita mulakan dgn pesanan Dato' Zainudin Maidin, Menteri Penerangan Malaysia kepada semua pengamal media internet atau senang difahami dgn perkataan 'blog':

KANGAR: Kewujudan media internet termasuk blog yang semakin berleluasa dan ditulis secara liar boleh menjejaskan kestabilan dan perpaduan rakyat pelbagai kaum di negara ini.

Sehubungan itu, Menteri Penerangan, Datuk Zainudin Maidin, berkata kawalan perlu dikenakan terhadap penyiaran laporan dalam media internet itu termasuk di penulis blog supaya mereka lebih bertanggungjawab walaupun diberi kebebasan.

"Kita bukan mahu menyekat kebebasan mereka menulis dan menyatakan pandangan. Tetapi apa yang berlaku adalah kadang-kala laporan yang ditulis berasaskan khabar angin dan membuat tuduhan liar," katanya selepas menghadiri majlis Seiring Melangkah Bersama sempena sambutan 60 tahun agensi agensi di bawah Kementerian Penerangan Malaysia di Dewan Warisan, malam kelmarin.

Hadir sama pada majlis itu Menteri Besar, Datuk Seri Shahidan Kassim.

Zainudin berkata, sesetengah media internet dan blog menyiarkan laporan sensitif sehingga boleh menjejaskan perpaduan rakyat di negara ini terutamanya yang membabitkan isu agama Islam dan juga hak istimewa orang Melayu.

Katanya, kerajaan tidak mahu meniru tindakan Singapura mengenakan hukuman penjara terhadap dua remaja yang menulis mengenai isu perkauman dalam blog mereka.

Zainudin berkata, beliau menyokong pandangan Timbalan Menteri Keselamatan Dalam Negeri, Datuk Fu Ah Kiow berhubung kawalan yang perlu dikenakan terhadap media internet kerana ia dapat menjamin keselamatan negara.

Katanya, kerajaan juga tidak menghalang penulis blog atau media internet daripada menyatakan pandangan mereka sekiranya ditulis dengan baik dan beretika.
(Berita Harian, 1 Ogos 2006)

Aku mengambil pesanan ini sebagai satu ingatan juga kepada diri aku sendiri. Mana taknyer, dunia blog ni terlalu bebas utk kita menulis apa saja. Yer lah kadang2 aku terlalu hendak mengkritik dan terlalu memikirkan kebebasan bersuara tanpa mengambil kira aspek perpaduan negara. Jika aku terlalu mengkritik tanpa tapis, plzz let me know k especially dlm bab politik. Tak salah mengkritik tetapi kene dgn cara atau kritikan yg bukan dr emosi. Biasalah, telajak perahu boleh diundur tapi kalau terlajak menulis buruk padahnya.

Berhenti utk pesanan Menteri Penerangan, aku nak citer psl Konsert Pussycat Dolls yg telah dilangsungkan di Sunway Lagoon 26 July lepas. Aku bukanlah seorang fanatik Pussycat Dolls. Hanya mendengar lagu2 beliau di radio. Kalau nak diikutkan mmg susah artis2 luar negara yg bukan dr UK hendak ke Malaysia. Bukan sbb kerajaan Malaysia menutup terus pintu buat mereka tetapi mereka susah nak mengikut rules2 yg kerajaan Malaysia tetapkan. Boleh dikatakan aku bangga jugakla apabila Pussycat Dolls sanggup dtg ke Malaysia dan anggapan aku ialah kumpulan yg popular dgn lagu Don't Cha, Beep & Button ini sanggup mengikut segala arahan oleh kerajaan Malaysia. Itu anggapan aku bila dpt tau yg Pussycat Dolls nak dtg Malaysia. Mmg aku tak pi konsert tu and bila paper baca tadi, amat mengejutkan aku sekali. Bagaimana Pussycat Dolls boleh tampil di atas pentas dgn hanya menutup atas & bawah jer? Sudah tentu ini modal PAS dan seperti biasa PAS sudah tentu akan mengaitkannya dgn Islam Hadhari.


Sesuai ker pakaian mereka dgn budaya kita?

Pandangan aku cukup senang, Tak salah artis2 luar negara seperti PCD (Pussycat dolls) ni nak dtg Malaysia and wat show kat sini. Tapi mereka perlu mengikut tatacara & budaya kita. Mmg la cara PCD nyanyi lagu Dont Cha tu mesti seksi tapi apa salahnya demi peminat dan rakyat Malaysia, mereka nyanyi lagu Dont Cha dgn pakai pakaian yg lengkap. Pakaian PCD mlm tersebut boleh mempengaruhi penonton yg rata2 remaja. Menurut laporan akhbar hari ni, pihak kerajaan akan membuat siasatan bagaimana pakaian PCD yg sebegitu rupa boleh terlepas ke atas negara yg berpegang kepada prinsip Islam Hadhari.

Secara keimpulannya, walaupun Malaysia merupakan negara Islam, tak salah jika ada artis luar negara especially US yg nak dtg ke Malaysia. Cumer pihak kerajaan perlu mengetatkan peraturan2 agar mereka mengikut budaya dan tatacara rakyat Malaysia supaya anak2 remaja tidak mudah terpengaruh.

Wassalam

*Happy besday kepada Aizat pada 25 July, dan Bob yg telah menyambut besday pada 30 July serta tak diupakan kepada Malique yg jatuh pada hari ni.*


Posted at 11:42 pm by Faiz Nordin

an2ie
August 14, 2008   04:54 PM PDT
 
Bagaimana Pendekatan Islam Hadhari boleh dikaitkan dengan isu Perpaduan?

Bagaimanakah pelaksanaan Pendekatan Islam Hadhari dalam aspek Perpaduan di Malaysia?
pakcik MMA
August 20, 2006   08:43 PM PDT
 
bukan malaysia yg hipokrit. malaysia ni negara. so org yg bertanggungjwb membawa masuk pussycat dolls yg patut dipertanggungjwbkan.
Ghost 0f 71
August 20, 2006   06:35 PM PDT
 
Pussycat doll??.. malaysia ni hpokrit.... benda2 mcm ni bwk masuk bagai nak gile.... tu la bile dah "duit" masuk.....
pakcik MMA
August 20, 2006   05:41 PM PDT
 
aku tak salahkan pas pun. aku hargai aktiviti2 yg pas lakukan utk mengakkan islam tp, aku ckp camtu sbb nak bg warning pd kerajaan yg pas ada modal utk pilihan raya nanti kerana kerajaan mengamalkan dasar Islam Hadhari dan adakah Pussycat Doll ini menampakkan usaha kerajaan dlm pembinaan Islam Hadhari. Tu maksud aku.

apapun, thanks bg komen ekk. Wallahauklam
Namnonie
August 18, 2006   01:28 PM PDT
 
kenapa mesti nak salah kan pas haa. saya pun pelik tau apa salah pas kepada negara. pasa hanya ingin menegakkan agama islam jee. allah menyeru umat manusia supaya menjauhi kemungkaran. tapi apa yang bn buat. adalah halal bagi mereka yang kerja sebagai penyedia minuman arak(pelayan).jwpn nya tetap sama haram. allah dah turunkan kepada kita alquran dan nabi muhammad s.a.w dan tinggalkan hadis. pegang dua perkara tersebut sehingga mati. tgk kepada reporter barat yang memeluk agama islam. adakah islam 2.dia masuk bukn kerana paksaan tapi kerna tertawan dgn agama islam itu. jd jgn lah nak salahkan org yg menegakkan agama.jgn biarkan malaysia menjadi indonesia.yg mana laknatullah telah diturunkan disana.cuba-cuba pakcik mma renungkan.islam itu mudah.tp jgn kita terlalu memudahkan ia.
pakcik MMA
August 5, 2006   12:45 AM PDT
 
no prob malique. ~Amin~
Budiey
August 4, 2006   09:38 PM PDT
 
Terima kasih atas ucapan besday dari pakcik...

jasa pakcik akan dikenang... dalam hati.

semoga datuk awak akan kembali sihat...
pakcik MMA
August 4, 2006   09:20 PM PDT
 
kerajaan dah senaraikan bloggers yg akan dikenekan tindakan. huhu.
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< August 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics