Thursday, May 04, 2006
Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia

Assalamualaikum........

Apa jd pada Ahli Parlimen kerajaan Barisan Nasional penggal ni? Macam2 hal yg berlaku kat dorang kat parlimen 2 hari ni. Yang dah berlaku sebelum2 ni takyah ckp la especially yg melibatkan usul2 yg tak masuk akal tp apa yg berlaku pd dua hari ni mmg buat rakyat hilang kepercayaan pada kerajaan. Bermula dgn isu Bow-Tie dan hari ni masalah seorang ahli parlimen kerajaan yg 'mengacau' kerja pihak kastam dlm satu operasi. Bukan masalah YB yg terbabit tetapi usul bantahan terhadap tindakan YB tersebut oleh seorang ahli parlimen pembangkang. Usul bantahan tersebut ditentang apabila majoriti parlimen menolak usul tersebut. Masalahnya, Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan, Tan Sri Shahrir Samad juga telah mencabar YB yg terbabit dlm tindakan 'mengacau' pihak kastam agar mengaku dlm sidang parlimen. Perkara pelik bukan? Satu usul yg dicadangkan oleh YB Pembangkang yg juga disokong oleh Pengerusi Kelab Penyokong Kerajaan tetapi telah ditentang oleh Ahli Parlimen Kerajaan sendiri!!!

Aku menyokong tindakan Tan Sri Shahrir kerana walaupun usul tersebut dtg dr YB pembangkang tetapi laporan tersebut dtg dr Kastam Diraja Malaysia sendiri. Sedih gakla dgn tindakan beliau yg melepaskan jawatan sebagai pengerusi kelab penyokong kerajaan. Tapi persoalan yg timbul, takkan hanya sbb usul yg dtg dr seorang YB pembangkang, kita perlu menolak kebenaran dan realiti sebenar dlm masyarakat kita?

Ini belum lg citer psl Bow Tie. Psl Bow-Tie pun nak jd isu. Mcm takder isu lain jer dlm negara ni. Adakah Ahli Parlimen dtg ke Dewan Rakyat semata2 nak bergaya agar kelihatan segak? Mereka perlu sedar yg tujuan mereka dtg ke Dewan Rakyat adalah utk membincangkan masalah rakyat dan bukannya utk tujuan Prom Nite ataupun jamuan makan malam. Kadang2 malu gakla aku sebagai rakyat Malaysia dan seorang ahli UMNO apabila Ketua Pembangkang, Lim Kiat Siang yg mengatakan yg beliau boring dgn isu yg dibahaskan di Parlimen. Antara isu mengarut yg dibahaskan di Parlimen sebelum ni adalah seperti filem Sepet, iklan budi bahasa, isu lagu Negaraku yg dinyanyikan Hattan & pembandingan antara M Nasir dgn Sudirman. Adakah isu2 yg dinyatakn di atas adalah lebih penting dr isu2 rakyat miskin, pembalakan & penyelewengan di kalangan kakitangan kerajaan? Sepatutnya mereka patut membincangkan isu jambatan yg menggantikan tambak johor yg menjadi isu hangat sehinggakan bekas PM kita, Tun Dr Mahathir bersuara ataupun masalah sara hidup di kalangan rakyat yg semakin hari semakin meningkat. 

Come on lah YB Kerajaan. Bukaklah minda sikit. Buktikan kepada masyarakat yg anda mempunyai mental yg selayak2nya sebagai ahli parlimen. Takkanla YB Kerajaan nak jadikan Dewan Rakyat seperti kedai kopi yg membincangkan isu2 kosong ataupun menjadikan Dewan Rakyat sebagai medium utk memperagakan kehenseman anda. Ingatlah, Ahli Parlimen merupakan suatu amanah dr penduduk kawasan mereka agar menjadi platform utk membela nasib rakyat. Kalau minda mereka camni, layakkan mereka menjadi wakil kita?

Wassalam

*Teringat seorang menteri besar yg menggunakan bahasa kurang ajar, "go to hell" kepada sekumpulan media. Adakah karisma yg beliau ada layak menjadi seorang menteri besar???*


Posted at 10:18 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
May 6, 2006   09:27 AM PDT
 
tu la kak. pendapatan dah tak balance dgn kos sara hidup. gaji maintain tp kos sara hidup naik dr setahun ke setahun
Betty MKH
May 6, 2006   02:21 AM PDT
 
about that sign board....maknanya btolke krn subsidi kurang maka pembangunan akan lebih membangun...?? itu yg sy try maksudkan =)

psl subsidi minyak nih terlalu memberi tekanan kpd rakyat sbb taraf hidup semakin meningkat tp kita masih hidup dlm keadaan ekonomi yg sama iaitu gjai purata masing2 bwh 1000. cube bygkan....full tank of wira 1.5L skrg rm100 kalau dlu 60 dh bole pnuh....ape akan jd 5 thn lg?
pakcik MMA
May 5, 2006   05:30 PM PDT
 
:D
pakcik MMA
May 5, 2006   04:40 PM PDT
 
ooo. takpernah nampak laks signboard tu.

psl pemilihan tu kan aku refer kepada ahli UMNO. Mmg benar yg akar umbi yg memilih calon awal wakil rakyat tetapi keputusan akhir dibuat oleh pak lah sendiri. so, tanggung jawab paklah nak monitor mereka. mengenai pemereintahan paklah laks, seriusly aku prefer Mahathir. Paklah seorang pemimpin yg tak suker berhutang dan tak nak amik risiko. Berbanding dgn Mahathir, mahathir seorang yg futuristik. Skang pun banyak kontraktor kelas c hingga f yg kurang mendapat tender kerajaan disebabkan kurangnya projek kerajaan. Ntahlah, nak ckp lebey2 pun susah gak sbb siapa kita nak bersuara. cumer harapan selepas ini pendapatan dan sara hidup dpt dibalancekan. tu jer permintaan kita sebagai rakyat. ~peace~
pakcik MMA
May 5, 2006   04:33 PM PDT
 
ash, thanks. saja jer wat topik variasi. so macam22 org leh baca. hehe
ash
May 5, 2006   12:12 PM PDT
 
wah pakcik! dari topik psl siti terus ke politik. hahaha. baru betul macam2 ada.
pakcik MMA
May 5, 2006   10:51 AM PDT
 
subsidi kurang, pembangunan lebih?? apa yg kak betty maksudkan? tp kan kak betty, kerajaaan UMNO skang yg diterajui pak lah cam tak mantap jer dr segi kepimpinan. bukan nak compare or wat ever tp reality. mula2 dulu leh la bg peluang tp dah nak masuk 3 tahun, takkan dok mcm tu gak? huhu
pakcik MMA
May 5, 2006   10:49 AM PDT
 
betul ckp mr kay. tp kan, bukan ker ahli parlimen kerajaan paklah yg pilih? mmg teruk reputasi & prestasi paklah ni. dorang ckp jer psl budi bahasa tp, dorang elok sgt ker budi bahasa dorang? seriusly muak tgk dorang berdebate dlm parlimen tu. ganti org lain la wei. hahaha. ~tetiber emo~
Betty MKH
May 5, 2006   03:17 AM PDT
 
SUBSIDI KURANG.....PEMBANGUNAN LEBIH??? --> thoose in Melaka tau pls bende nih! errmm bole ker? tgu dah lihat....

p/s: sy sbg ahli umno juga malu dgn mentaliti kabinet kerajaan skrg...
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< May 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04 05 06
07 08 09 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics