Tuesday, April 25, 2006
Wajarkah ada filem Sepet & Gubra?

Assalamualaikum WBT...........

Well, tetiber nak ulas & komen pertikaian yg berlaku oleh sesetengah rakyat malaysia ketika ini mengenai filem2 arahan Yasmin Ahmad, Sepet & Gubra. Bermula dr penjelajahan blog ke blog oleh aku disusuli menonton diskusi panas di rancangan fenomena seni di RTM mlm semalam, aku ingiin menyorot pandangan aku sendiri mengenai 2 filem yg hangat dibincangkan. Izinkan aku mengecikkan scope pandangan aku kepada hanya yg berkaitan dgn penerimaan minda kita sebagai rakyat Malaysia. Sorry, aku takkan bincangkan atau debatkan isu agama dlm filem2 tersebut kerana bakal mengundang lebih banyak pertelingkahan dr sudut akidah. Kalau anda semua boleh pk, ada adegan dlm filem2 ini haram berdasarkan ILMU agama anda, maka haram lah. Islam Tidak menghalalkan cara.

Mengenai temubual mlm td, nampak gayanya berat sebelah. Seriusly berat sebelah. Bukan utk menyokong Yasmin seratus peratus tetapi ahli panel pd mlm semalam tidak sesuai. Wartawan Berita Harian, Akmal begitu emosional. Rileksla bang, kita berdiskusi sahaja. Takkan ahli panel lain mencelah sikit, sampai buat muka masam dan langsung tak pandang muka. Seorang lg ahli panel yg kurang sesuai ialah Raja Azmi. Raja Azmi merupakan seorang penggiat filem yg paling menghentam Yasmin dlm sepet. Sepatutnya, RTM menjemput ahli panel yg lebih bersikap terbuka dan mempunyai professionalisme yg tinggi.

Berbalik kepada 2 filem tersebut, aku mempunyai pro and kontra. Nak kata Yasmin terpesong dr landasan perfileman beliau, tidak sama sekali. Kedua2 filem tersebut berlandaskan kepada satu objektif iaitu membuka mata masyarakat kita apa yg berlaku disekeliling kita. Nah, terpulang pd kita sebagai seorang ahli masyarakat sama ada menerima hakikat yg bangsa malaysia (tanak spesifik kaum) telah jauh dr adat resam org timur. Yasmin dikenali pada mulanya dlm pembikinan ikln2 Petronas yg mana kesemua disiarkan jika ada perayaan2 tertentu. Rasanya hampir semua berasa sedih apabila melihat iklan2 Petronas terutamanya apabila tiba hari raya. Kalau diteliti sedalam2nya maksud iklan2 tersebut, kita boleh tau yg Yasmin telah mengadaptasi apa yg berlaku di sekeliling beliau kepada iklan komersial di TV. Itulah objektif Yasmin sebenarnya. Mendedahkan spekulasi dlm masyarakat utk tontonan umum.

Contoh di dalam filem sepet yg mana selepas bersembahyang, Orked telah membuat bender yg tidak sopan bersama Jason. Ramai yg pertikaikan adegan tersebut mengenai kewajaran atau kebenarannya tetapi adakah anda semua boleh confirm pd masyarakat kita yg situasi pd masyarakat tidak sehina adegan tersebut? Terpulang pd individu sendiri sebenarnya. Pd mereka yg terdedah kepada dunia 'open', sudah tentu melihat kebenaran dlm adegan berkenaan. Begitu juga pada Gubra, yg mana seorang bilal tidak memperdulikan atau menasihati jirannya yg bekerja sebagai seorang pelacur. Ramai yg begitu teruja apabila melihat aksi tersebut kerana menganggap keadaan tersebut memalukan institusi keagamaan utk Islam, tetapi adakah anda terpk suatu kes di Melaka yg mana imam sendiri pun pernah ditangkap khalwat dgn janda yg sudah beranak? Nah, terpulang pd anda sama ada Yasmin memperlekehkan kewibawaan instutis beragama atau masyarakat itu sendiri? Kepada anda yg masih lg mempertikaikan adegan bilal & pelacur itu, anda boleh membeli novel arahan A Samad Said, bertajuk Salina. A Samad Said menceritakan pengalam benar beliau dlm Salina. Salina memaparkan seorang wanita melayu beragama Islam yg terpaksa melacurkan diri demi membantu adik beliau yg ingin melanjutkan pelajaran. Kenapa anda tak pertikaikan sedangkan konsepnya sama, masyarakat melayu tidak menghalang aktiviti pelacuran? Jadi, siapa yg bersalah dlm hal ni, adakah Yasmin atau A Samad Said yg menjadi penghebah spekulasi dlm masyarakat atau masyarakat yg menghadapi realiti sebenar???

Tp, jgn kata aku sokong Yasmin seratus peratus. Yasmin ada objektif mengenai spekulasi dlm masyarakat yg perlu dihuraikan di dalam bentuk filem tetapi cara pembawaan objektif tersebut tidak kene pada tempat. Yasmin terlalu 'open' dlm persembahan filem beliau. Seeloknya biar masyarakat faham secara kritis drpd melihat dgn mata mereka sendiri adegan2 tersebut. Adegan2 yg aku maksudkan sperti aksi Harith Iskandar & Ida Nerina yg berasmara di atas katil (filem sepet) dan babak2 cium & peluk yg terlalu banyak dlm filem Gubra. Bg aku, inilah silap Yasmin,  Selain itu, Yasmin banyak memaparkan adegan2 yg takder kene mengena dlm 'misi' beliau menyampaikan objektif. Aku dpt kenal pasti adegan2 tersebut hampir semua di dalam filem Gubra. Adegan2 yg aku maksudkan ialah apabila Bilal mengusap anjing sebelum pergi azan subuh & adegan menampakkan punggung seorang penyakit di hospital. Adegan2 tersebut seolah2 ingin mencipta kontroversi ataupun menampakkan Yasmin terlalu liberal dlm pemikiran beliau. Nak liberal boleh tetapi mesti ada batas2nya.

Secara kesimpulannya, aku nampak yg Yasmin JUJUR dlm objektif beliau yg ingin memberitahu masyarakat yg bangsa kita sudah pincang tetapi SILAP dlm pembawaan dgn memaparkan adegan2 yg tak sepatutnya disiarkan terutamanya dlm Gubra. Terpulang pd anda utk menilai tetapi pandangan2 di atas merupakan pandangan aku sendiri. Jgnlah kita hanya menilai filem2 arahan Yasmin sahaja tetapi nilailah kesemua filem yg berasaskan "Filem Kita Wajah Kita". Lihatlah pemikiran dlm filem2 melayu sebelum ni especially arahan Prof Rzak dan Dato' Yusuf Haslam, adakah cerita seperti itu yg kita mahu???? Kepada Yasmin Ahmad, teruskan dgn ketelusan anda dlm menyampaikan mesej kepada masyarakat melalui filem tetapi mungkin kene lebih berhati2 dlm adegan2 yg perlu dibuat. Aku lebih suker kalau Yasmin menyampaikan mesej melalui kiasan kerana bangsa Malaysia bukanlah bangsa yg terlalu keras tetapi penuh dgn budi bahasa dan tingkah laku.

Wassalam


Posted at 01:27 am by Faiz Nordin

EMas
August 16, 2006   05:17 PM PDT
 
Yang haram tetap haram..jgn menghalalkan yang haram
pakcik MMA
May 5, 2006   01:46 AM PDT
 
hahaha. sorry2. tersilap laks ayat aku. thanks sbb betulkan. tgh blur la tu aku waktu tu.
rose
May 4, 2006   11:26 PM PDT
 
yang baik jadi teladan, yang jahat jadi pengajaran..tu baru betul:)
pakcik MMA
April 29, 2006   09:40 AM PDT
 
hmm. btw thanks banyak2 for ur comment. as a conclusion amik pendekatan yg baik dlm filem ini sebagai pengajaran dan yg buruk itu sebagai teladan.
isk
April 29, 2006   02:06 AM PDT
 
k,same goes to me faiz, kita ni biasa2 je, kalo tak, takdela tgk wayang n sibuk hal hiburan, cuma harap filem tak didakwahkan dgn cara yg salah n with org yg tak sepatutnya, mulanya aku pun respek her, tapi bila nampak kenyataan demi kenyataan yg mengelirukan, i wish kita tak terlalu terikut2 dgn fahaman yg liberal ini, leave it to yg arif untuk bercakap..sign off...
pakcik MMA
April 28, 2006   09:55 PM PDT
 
thanks isk for ur comment. hmm. aku tanak ulas mengenai agama coz i know aku kurang dlm bab ilmu agama. cumer msg yg aku kutip dlm filem ini sama dgn keadaan masyarakat kita walaupun isk ckp yg yasmin sebenarnya tidak bermaksud sedemikian. tp disebabkan msg dlm filem tersebut secara tidak langsung adalah berkaitan dgn konflik masyarakat kita. Itu pemerhatian aku setelah menegok cerita ini. dan kenyataan aku yg ckp berkaitan yasmin jujur ini adalah sebab msg yg disampaikan dlm msg ini selari dgn konflik masyarakat kita. tp jika isk nak relatekan dgn perjuangan yasmin sama seperti feminist or SIS, aku tak dpt nak ulas coz tak dgr dr mulut beliau sendiri.

Yg aku nak komen mengenai Islam ialah Islam tidak menghalalkan cara. Walaupun msg baik tetapi adegan yg disampaikan berdosa, ia tetap berdosa.

walauapapun, aku hargai pandangan isk. cumer aku tanak ulas pandangan isk yg berkaitan agama coz i know my islam knowledge tak tinggi sgt. huhu
isk
April 28, 2006   02:29 PM PDT
 
bukan itu realiti yg ingin disampaikan, beliau bersama pejuang human-right yg lain, feminist sebenarnya ingin memberi mesej kepada kita bahawa islam adalah agama yg tidak prejudis, memberi mesej kepada golongan agama bahawa islam sebenarnya bertolenransi, sepertimana kenyataan di dlm akhbar beberapa minggu lepas yg sy lupa dari siapa mengatakan yg watak bilal li dan isterinya begitu mengharukan, bagaimana seorang yg warak dan alim masih bersikap mulia terhadap jiran mereka, tapi gubra lupa bahawa tugas golongan agama sebenarnya mencegah/menasihati (kita tidak menyokong mereka menindas), sekurangnya mencegah/menasihati, itulah yg golongan sister in islam dan feminist masih keliru, kerana inilah mereka mudah gubra apabila ada yg menegur golongan wanita baik dari segi aurat atau pergaulan, menjadikan isu besar apabila sekolah mensyaratkan pemakaian tudung seperti kata syarifah amani dalam wawancara di astro yg beliau tidak fhm kenapa mesti pakai tudung ke sekolah sedangkan dia akan pakai kalau dia rasa dia ingin pakai, kenapa perlu sekolah memintanya memakai tudung, ini mesej yg silap, menutup aurat bukan kehendak tetapi tuntutan, jgn kita kata sy akan solat bila hati tergerak mahu solat, kita selalu ingin menegakkan human-right tetapi kita lupa bahawa manusia ada haknya tapi hak itu masih dibatasi syariat, ok, sy sendiri tidak hebat dan tidak sewarak mana, tapi sy amat berharap islam dan dakwah tidak sewenang-wenangnya dikelirukan, sy pun biasa2 dari segi pemakaian seorang wanita dan byk lagi yg tidak lengkap pada sy, tapi jangan permainkan soal hukum, hormat dan akurlah pada hukum jika kita tidak mampu melaksanakannya sekalipun, kalau syarifah amani dan feminist yg lain rasa mereka belum bersedia pakai tudung, jgn kondem hukum memakai tudung, jgn cuba bersyarah tentang apa yg patut dan tidak patut, ini menglibatkan soal keimanan, soal yg berat untuk disentuh oleh mrk yg belum lengkap ilmu agama dan sekadar bercakap mengikut emosi wanita sambil disertakan beberapa rujukan pada ayat-ayat Quran, jika kita rasa kita masih belum cukup lengkap dengan ilmu agama, usahla mengelirukan bangsa dengan mesej yg boleh merosakkan
pakcik MMA
April 28, 2006   04:20 AM PDT
 
hmm. mungkin pandangan isk berkisar mengenai love. walaupun yasmin ada wat statement sebegitu tetapi sebenarnya beliau ingin mengutarakan reailiti sebenar. mmg benar Islam terlalu lengkap dgn prinsip kasih syg. and bg aku pembawaan kasih syg dlm filem ini telah jauh tersasar dr landasan islam dan budaya ketimuran kita. Itu yg aku maksudkan mengenai kesilapan Yasmin
isk
April 28, 2006   02:30 AM PDT
 
the thing is jangan tersilap, secara jelas yasmin menyatakan sepet dan gubra adalah filem yg bertemakan kasih syg, syg bagaimana seorang imam melayan jirannya yg hidup dalam kegelapan, persoalannya bukan realiti seorang imam ditangkap khalwat atau anak muda yg bersikap di luar batas yg ingin ditampilkan, yg ingin disampaikan adalah kasih syg dlm masyarakat kita, yasmin tidak bercakap pasal keruntuhan moral, dia ingin memperjuangkan the so-called human right..love..kasih syg, tapi jgn lupa islam adalah agama yg lengkap dengan kasih syg tapi jgn terlalu keliru dalam menafsirkan kasih syg islam
pakcik MMA
April 27, 2006   10:46 PM PDT
 
wah! siap panggil dorang mental prob. hahaha. aku no komen psl tu. cumer aku ckp si akmal tu emo sgt. cam ala2 over gitu. ari ni kuar kat paper, yasmin cam tau jer si akmal ni anti dier. gaduh ker dua org ni? aku ingat dlm berita harian, si zubir jer yg laser. rupanya, ada org lg laser dr zubir. haha
mutakamil
April 27, 2006   09:45 AM PDT
 
Akmal tu wartawan BH.Mmg doa ni anti film2 indie yg dikatakan mencemar maruah negara.
Raja Azmi plak mmglah diketahui ada mental problem cuma tak sampai masuk Tg Rambutan, tp serius bukan melawak aku rs dia MMG ADA MENTAL PROBLEM!!
Aku dah tgk dua-dua film ni.Tak dinafikan Gubra agak beratlah.Mmg ada adegan yg tak perlu, cuma temanya mmg bagus.Rsnya lebih bagus kalau Yasmin tak buat dua citer sekali.Citer Bilal dan citer Orked sama2 kuat utk diketengahkan.W/pun aku fhm motif Yasmin buat mcm tu aku masih rsa kalau dia tak gabung dlm 1 film hasilnya lebih baik.We have to be extremely open minded to watch Gubra, kalau tak mmg merungut jelah mcm Akmal dan Raja Azmi yg bengong tu..
pakcik MMA
April 26, 2006   02:21 AM PDT
 
hmm. nampak cam marah Ash ni kat akmal tu? hahaha. aku tgk dier diskusi dlm fenomena seni tu mcm seolah2 sepet & gubra ada kaitan dgn dier. lantak dier la. asalkan dier bahagia :D
Ash
April 26, 2006   01:47 AM PDT
 
Betul tu pakcik. Yasmin tersilap sikit jer. kalau tak, takkan ada org nak kritik dier. Kalau ada yg kritik pun, pemikiran org mcm akmal dlm fenomena seni tu jer. Meluat tgk dier emo. Betul ker dier tu wartawan? Cam hapa jer
pakcik MMA
April 25, 2006   12:13 PM PDT
 
hmm. thanks kay. yasmin ahmad jujur cumer silap jer cara pembawaan mesej tersebut
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< April 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01
02 03 04 05 06 07 08
09 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics