Friday, February 10, 2006
Perlu ker sambut Valentines Day???

Assalamualaikum.....

Ari ni kebanyakkan masjid wat khutbah berkisar mengenai valentines day. Nampak gayanya khutbah sekarang dah up to date. Aku harap minggu depan khutbah jumaat dpt memberikan tajuk mengenai sikap berani akhbar Denmark dan Sarawak Tribune (Word 'Sarawak' Kene eja betul2. Kang ada org ckp aku tak jg sensitiviti org sarawak laks) yang menyiarkan karikatur Rasulullah kita.

Bebalik kepada topik Valentines Day yg dibincangkan pd khubah jumaat ari ni. Khatib menceritakan sejarah Valentines Day yg mana perkataan Valentines diambil dr nama seorang pahlawan Sepanyol bernama St Valentino. Pada zaman tersebut, Valentines Day diraikan bg merayakan kemenangan puak Kristian yg dpt mengalahkan org Islam dlm perang Salib. Actually, perdebatan mengenai Valentines Day telah lama diperbincangkan tetapi masih ramai yg tidak dpt menerima kenyataan yg Valentines Day adalah dilarang utk menyambutnya berdasarkan kisah sejarah hari tersebut. Buktinya penulisan seorang penulis ruangan 'Surat' dlm Berita Harian yg seolah2 menyokong Valentines Day. Sebenarnya, org kristian mengadaptasi hari Valentines Day kepada hari utk memperingati kekasih agar manusia pd zaman2 berikutnya tidak lupa yg Kristian pernah menewaskan Islam dlm Perang Salib suatu ketika dahulu. Remaja2 sekarang especially yg couple menyambutnya dgn alasan inilah hari yg sepatutnya kita meningati kekasih. Kenapa hanya 14 Februari sahaja perlu kita mengingati pasangan kita? Kenapa kita tak boleh mengingati kekasih kita setiap hari? Apabila ditanya kepada pasangan2 yg menyambut Valentines Day, mereka tergamam dan terdiam. Ini menunjukkan mereka menyambut Valentines Day secara membabi buta dan hanya main sambut tanpa usul periksa. Aktiviti yg sering dilakukan pd Vlentines Day adalah seperti Candle Light Dinner, pemberian bunga dan ada sesetngah couple yg menyambutnya sehingga ke ranjang.

Bukan itu sahaja, media massa di negara kita ni seolah2 menjadi pak turut kepada mereka yg cenderung menyambutnya tanpa memikirkan sensitiviti umat Islam. Kalau stesen tv luar negara seperti HBO @ Cinemax tu boleh la dimaafkan tetapi media massa yg CEO nyer org melayu pun seolah2 rasa bangga menyiarkan filem @ drama yg seolah2 bertujuan menyemarakkan kasih sayang pd Valentines Day kali ini. Bukan itu sahaja banyak jugak persatuan2 pelajar kat MMU ni yg membuat upacara menghantar bunga ros la, cokelat la etc. Dimana letaknya kesucian Islam di negara ini? Kadang2 malu gak dgn negara2 islam lain especially negara arab yg mana kat sana dorang tak sambut pun Valentines Day. Cumer masyarakat di negara2 asean seperti Malaysia dan Indonesia jer yg dgn bangga menyambut Valentines Day.

Aku harap masyarakat di luar sana tidak terpengaruh dgn budaya Valentines Day. Mungkin ramai yg persoalkan sama ada aku sambut Valentines Day atau tidak. Jawapan aku TIDAK sama sekali. Cumer aku menyambut annivessary kitaorg couple setiap bulan. Aku juga berharap agar pihak kerajaan melalui Kementerian Penerangan memantau media2 massa agar tidak menyiarkan program2 yg khusus utk Valentines Day. Pihak2 lain seperti pengurusan universiti juga perlu peka dgn kelab2 @ persatuan yg menganjurkan program berorientasikan Valentines Day. Jika alasan kelab2 @ persatuan tersebut membuat program Valentines Day adalah utk pelajar yg bukan Islam, maka alasan tersebut tidak diterima kerana ada di kalangan HICOM program tersebut pelajar Islam. So?? Pk kan la eekk.


Posted at 05:43 pm by Faiz Nordin

pakcik MMA
February 15, 2006   09:47 PM PST
 
thanks jubiez for ur comment. hehe
jubeiz
February 15, 2006   09:41 PM PST
 
minggu lepas kat masjid aku solat jumaat pun khutbah dia topik yang sama. Khatib bercerita tentang sejarah valentine day. harap2 dgn khutbah tu dapat la menyedarkan umat islam (esp. muda-mudi) yg tak tahu asal usul dan makna valentine day tu.
pakcik MMA
February 11, 2006   11:15 PM PST
 
takperlah naz. biarlah dorang dgn kehidupan dorang. kita just nasihat jer.
naz
February 11, 2006   01:23 PM PST
 
kesian bagi bangsa melayu beragama Islam yg masih tak sedar dan menyambut valentines day.
pakcik MMA
February 10, 2006   08:31 PM PST
 
kak betty, apa yg kak betty ckp tu ada betulnya tetapi ada melayu2 yg tak sedar diri. tu yg prob tu. mmg isu ni isu lapuk but tiap2 tahun kene ingatkan psl ni. hehehe
pakcik MMA
February 10, 2006   08:30 PM PST
 
betul tu ..... Jabatan agama tau kot masa valentines ramai pi buat maksiat. huhu
Betty MKH
February 10, 2006   07:32 PM PST
 
nak ckp yg org Melayu x le sambut Valentine dh bnyk kali ckp kot. for me, everyday is Valentine Day...x de sambutan utk hari itu.

cume bab stesen tv tu sbb mayb negara kita mengamalkan demokrasi. ade melayu,ade cina and ade india. jd perkara spt hal Valentine ini hanya tertakluk pd masyarakat Islam shj. Stesen tv menyalurkan siaran utk sume kaum sbb kalo tak siar nanti org kate kite bias plak.

Utk kat MMU ni rasenyer yg buat Valnetine dedication suemr dak cine ngan india so x der masalah la. cume org Islam kene tau kot yg dlm Islam x bole sambut Valentine dan diaorg tau maksud disebalik Valentine itu.

So dr segi umumnyer *utk kaum yg bukan Melayu di Malaysia* mereka bole sambut Valentine to org islam/Melayu kene tau la kenapa kita x bole nak sambut Valentine.
....
February 10, 2006   07:19 PM PST
 
makin kita ckp makin dorang buat. masa valentines ramai yg kene cekup dgn jabatan agama sbb banyak buat maksiat. so adakah ini cara utk memperingati kekasih sehingga lupa pd Allah?
 

Leave a Comment:

Name


Homepage (optional)


Comments







Previous Entry Home Next Entry
PROFILE



KLIK MY SPONSORS:










For more details:
Campaign Creator



ABOUT ME:

Penulis merupakan Mohamad Faiz Bin Nordin. Berasal dari Banting, Selangor dan masih menuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Perakaunan. Mempunyai 3 org adik beradik dan hanya penulis sahaja yg belum mendirikan rumah tangga. Pilihan hati penulis sudah dijumpai yg juga merupakan penuntut di Universiti Multimedia dalam jurusan Kejuruteraan. Utk makluman semua, penulis akan menulis segala aspek dalam kehidupan dan juga berdasarkan kepada pandangan peribadi penulis sendiri. Penulis amat meminati aktiviti melancong. Jika ada sebarang masalah dan keraguan mengenai sebarang isu yg berkaitan dgn blog ini, sila hubungi penulis:


FAIZ @ FRIENDSTER
YM ID : pakcik9803
EMAIL : faiznordin85@yahoo.com





MY FOTOPAGES



MY FAVOURITE TV STATION:








MY FAVOURITE RADIO:








TAG BOARD




CALENDAR


<< February 2006 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28


LINKS




~[[My Self Story]]~

[[Kursus Induksi TM]]
[[Saya juga bermuzakarah dengan PAS]]
[[My Graduation Day]]
[[Sampah Blog]]
[[090608 - Tarikh yg Diingati]]
[[Thanks MH & Associates]]
[[Aku Bukan Serangga]]
[[2 Jam Di Ambang Maut]]
[[Khas utk Nurhafizah Hamzah]]
[[Ucapan terima kasih]]
[[Selamat Tinggal Mc Egg]]
[[Menulis Bukan Kerna Nama]]
[[Demi Masa]]
[[Semangat Akhir Beraya]]
[[Kenangan Menulis Cerpen]]
[[Annivessary Blog Ketiga]]
[[Kenangan di Bulan Ramadhan]]
[[Jodoh Ketentuan Tuhan]]
[[Hanya Sebungkus Nasi Goreng]]
[[Happy Birthday My Baby]]
[[Sambutan Tahun Baru 2006]]
[[Makna Sebuah Persahabatan]]
[[Ke Hospital Gara2 Cotton Buds]]
[[Bertekak Ngan Lawyer]]
[[Sangap AF Kat Kuantan]]


~[[Hiburan]]~

[[Republik - Hanya Ingin Kau Tahu]]
[[Bob AF2 - Cinta Terhalang]]
[[Nubhan - Aku Ada Untukmu]]
[[10 Tanda Angau]]
[[Ulasan Filem Congkak]]
[[Akhil Hayy]]
[[Siti Nurhaliza - Hadiah Dari Hati]]
[[Separuh Akhir AJL 2007]]
[[Aizat AF5 - Sahabat]]
[[Semangat Lagu Raya]]
[[Isu Lagu Indonesia Lagi]]
[[Sajak Sakaratul Maut]]
[[Anuar Zain - Lelaki Ini]]
[[Tahniah juara IKON Asean]]
[[Adakah Strategi Era Berkesan?]]
[[Fabulous Catz - Rimas]]
[[Ulasan Album Samsons - Penantian Hidup]]
[[Konsert AF5 yg busok]]
[[Kan dah jd sensasi]]
[[Kaer - Izinkan Ku Pergi]]
[[Bahana Lagi Utk Mawi]]
[[Debaran Akhir OIAM]]
[[Filem My Heart]]
[[Siti Nurhaliza & Dato' K]]
[[Velvet - Kini Detiknya]]
[[Muzik Malaysia Vs Indonesia]]
[[Mawi Putus Tunang]]
[[Siti Nurhaliza - Transkripsi]]
[[Teruk Sgt Ker Sepet & Gubra?]]
[[Siti Nurhaliza - Biarlah Rahsia]]
[[Album BOB -Hantaran Hati]]
[[Hot Fm VS Era Fm]]
[[Perpecahan Mawi FC]]
[[Rancangan Realiti Tv]]
[[Antara AF & UMNO]]
[[Antara Digi & Maxis]]
[[AF Or MI???]]
[[Konsert AF Tour 2005]]


~[[Isu Semasa]]~

[[Anwar, plzz stop the drama!]]
[[Muzakarah UMNO - PAS]]
[[Protes lebih teruk dari Jom Heboh]]
[[Minta Rakyat Malaysia Bertenang]]
[[Konspirasi @ Realiti]]
[[Politik Malaysia yg Bergelora]]
[[Desakan Agar Paklah Berundur]]
[[Minyak Naik Lagi]]
[[Tun Mahathir keluar UMNO]]
[[Siaran Langsung Sidang Parlimen]]
[[Isu Babi di Kuala Langat]]
[[Hati Ahli UMNO tiada siapa yg tahu]]
[[Biler Pak Lah Nak Paham Bahasa?]]
[[Kabinet Baru Separa Reformasi]]
[[Adakah BN masih relevan?]]
[[Keputusan PRU 12 Yg Mengejutkan]]
[[Kemelut Politik Thailand & Pakistan]]
[[Perkembangan Terkini Jai Network]]
[[Perhimpunan HINDRAF yg memalukan]]
[[Perhimpunan Bersih & Indian Assembly]]
[[DJ Tersasul Tak Masuk Akal]]
[[Alfatihah Utk Adik Nurin]]
[[Perjuangan parti bukan perjuangan individu]]
[[Cadangan Menutup Stesen Minyak Pd Waktu Malam]]
[[Telenovela Altantuya]]
[[Saranan MTUC Mengenai Gaji Minima]]
[[Keputusan Kes Lina Joy]]
[[Bukan Senang Nak Jd Senang]]
[[Terowong Smart, Berkesan?]]
[[Tak daftar undi]]
[[Fitnah Terhadap Dr Asri]]
[[Merakam Tangkapan Khalwat]]
[[Harapkan Pagar tak boleh harap]]
[[Sperma Lelaki Merosot?]]
[[Kemalangan Masih Tnggi]]
[[Hukuman bunuh Saddam Hussien]]
[[Apabila Dr Asri bersuara]]
[[Isu Kenaikan Tol]]
[[Serbu Utk Aibkan Org Lain]]
[[Perhimpunan Agong UMNO 2006]]
[[Pertemuan Tun M & Pak Lah]]
[[Murtad Sbb Cinta?]]
[[Pelarasan Undang2 Khalwat]]
[[Rampasan Kuasa & Semangat Islam Di Thailand]]
[[Kasih Dinilai Dgn Hantaran?]]
[[Kes Lina Joy & Kesannya]]
[[Politik & Bahasa Nadi Bangsa]]
[[Kebebasan blog & seksinya Konsert Pussycat Dolls]]
[[Isu Israel & Lehahnya Kuasa Negara Islam]]
[[Hiburan Lagi Penting Dr Segala2nya???]]
[[Perang Malaysia Bermula]]
[[Budaya Bomoh Dlm Masyarakat Melayu]]
[[Dr M Vs Pak Lah]]
[[Sikap Tak Amik Tahu]]
[[Krisis Mentaliti Parlimen Malaysia]]
[[Perniagaan MLM]]
[[Valentines Day]]
[[Apabila Kepincangan Keluarga Berlaku]]
[[Memperingati Mangsa Tsunami]]
[[Cinta Beralih Arah]]
[[Konflik Lagu Negaraku]]
[[Budget 2006]]
[[Pelaburan Internet]]
[[Pemikiran Jumut Org Melayu]]


~[[Travel]]~

[[Buffet Ramadhan 2008]]
[[Restoran Sari Ratu]]
[[Port View Kota Kinabalu]]
[[
Restoran Orkid Thai]]
[[Buffet Ramadhan 2007]]
[[South Seafood]]
[[Awana Kijal]]
[[Kelapa Bakar]]
[[Sun & Surf Cafe]]
[[Pulau Tioman]]
[[Muara Ikan Bakar Tg Harapan]]
[[Vacation to Kota Kinabalu]]
[[Eyes On Malaysia]]
[[Perangkap Had Laju]]
[[Buffet Ramadhan 2006 @ 1427 H]]
[[Nasi Ambang]]
[[Laksa Shack]]
[[Aquaria KLCC]]
[[Rahsia Bistro]]
[[Kuching]]
[[Buffet Ramadhan 1426 H]]
[[Damai Laut]]
[[Toilet Paling Mahal]]
[[Trip To Kelantan]]
[[London]]
[[Jalan2 Carik Makan (II)]]
[[Jalan2 Carik Makan (I)]]
[[Kek Batik Sarawak]]
[[Langkawi]]


~[[Ekslusif]]~

[[Norman Noor @ Lime]]
[[Video Klip Norman Noor]]
[[Perkembangan Norman Noor]]
[[Temubual Pakcik MMA dgn Budiey]]
[[Malam Norman Noor & Bob AF]]
[[Norman Noor Bitrhday]]
[[Norman Noor di UITM & Tritun]]
[[Norman Noor @ MMU Convocation Dinner 2006]]
[[Norman Noor @ FCM Nite]]
[[Norman Noor @ UNITE]]
[[Diinterview Bersama SM]]
[[Interview Bob AF2]]
[[Memperkenalkan Norman Noor]]


~[[Rakan Blog]]~

[[Sultan Muzaffar]]
[[Fiebie]]
[[Kak Waiem]]
[[Sensasi Selebriti]]
[[Ajami]]
[[Kak Toby]]
[[Maman]]
[[Judd Lair]]
[[ajeem]]
[[Athul]]
[[Abg Bad]]
[[Zimie]]
[[Kak Aidid]]
[[Yasmin Ahmad]]
[[Afdlin Shauki]]
[[Elna]]
[[Shaynina]]
[[Zamil MI]]
[[Raja Pelaut]]
[[Leo Sabri]]
[[Arezeo]]
[[Wenkt]]
[[Resipi Kahwin]]
[[Kelantan Travel]]
[[Jubiez]]
[[Yonna]]
[[Ajeep]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Juandanza]]
[[Klubbkidd]]
[[Budiey]
[[Azuna]]
[[Djemy Jenab]]
[[Kak Munirah]]
[[Saff One]]
[[Matjan]]
[[Dato' Kay]]
[[Ben]]
[[Alpha]]
[[Mr Manager]]
[[Fysal]]
[[Kadir Jasin]]
[[Leo Fantasia]]
[[Faidhi]]
[[Dr Mahathir]]
[[Dr Khir Toyo]]
[[Akma Nurain]]
[[Aznil Nawawi]]
[[Wanny]]
[[Azra]]
[[Najib Zuhdi]]
[[Sizuka]]
[[Dayat]]


~[[Fotopages]]~

[[My Fotopages]]
[[Fiza @ My Baby]]
[[Qayyum]]
[[Kak Waiem]]
[[Aizat]]


~[[My Download]]~

[[Muat Turun - Kerepek]]
[[Jiwang]]
[[Jiwang Torrent]]


~[[My Favourite Links]]~

[[Friendster]]
[[My Space]]
[[Hi 5]]
[[MMU]]
[[Malaysia TV]]
[[Virtualfriends]]


~[[My Favourite Newspaper]]~

[[Berita Harian]]
[[The Star]]
[[Utusan]]
[[Harian Metro]]
[[Malaysiakini]]
[[Mstar]]


~[[My Online Banking]]~












Jenguk blog ni




Anda Penjenguk Yang Ke:
Free Web Counter

(Sejak 25 Januari 2006)



The Advertising Network





CONTACT


Contact Me
If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


CREDITS



Rainbow

rss feed
advanced web statistics